Kritiikkiä venäläisten kiinteistökaupan kiellolle: "Tämä ei ole vastaus siihen ongelmaan"

Venäläisten kiinteistöhankintoja koskevaan kieltoon on jäämässä liikaa aukkoja, sanoo professori MTV Uutisille.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta arvioi, ettei hallituksen kielto venäläisten kiinteistökaupalle ratko aiheeseen liittyviä turvallisuushuolia.

Tämä ei ole vastaus siihen ongelmaan, jonka vuoksi tätä valmistelua lähdettiin tekemään, Voutilainen sanoo MTV Uutisille.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi tänään hallituksen kieltävän lailla venäläisten kiinteistöhankinnat Suomesta. Lakiesitys on tarkoitus saada eduskuntaan tämän vuoden aikana.

Professori: Ei ole täyskielto

Puolustusministeri Häkkänen puhui tänään venäläisten kiinteistökaupan täyskiellosta, mutta professori Voutilainen huomauttaa, ettei tänään lausuntokierrokselle lähetetty lakiluonnos ole täyskielto.

Venäjän ja Suomen tai muun EU-maan kaksoiskansalaiset, pysyvällä oleskeluluvalla Suomessa asuvat ja esimerkiksi puolisonsa avulla kauppoja tekevät eivät ole kiellon piirissä. Kielto ei koske myöskään tilojen vuokraamista.

Nykyisellään Venäjän kansalaisten on haettava lupaa kiinteistöhankinnalle Suomessa. Pahimmillaan uusi kielto voi professorin mukaan vain vaikeuttaa valvontaa, jos ostajat yrittävät kiertää kieltoa erilaisin järjestelyin.

Jos suomalainen myyjä haluaa päästä eroon huonokuntoisesta mökistä tai muusta kiinteistöstä ja venäläinen ostaja puolestaan saada kiinteistön haltuunsa, kummallakin osapuolella on intressi etsiä vaikkapa bulvaani kaupalle.

Tällöin viranomaiset eivät välttämättä saa juuri mitään tietoa tapahtuneesta kaupasta.

"Olisi kannattanut pohtia kokonaisratkaisua"

Myös edellinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) selvitytti venäläisten kiinteistökaupan täyskieltoa.

Virkamiestyöryhmä ei tuolloin suositellut täyskieltoa. Selvityksessä todettiin, että kansalaisuuteen perustuva kielto voisi johtaa bulvaanijärjestelyihin. Lisäksi kynnys rajoittaa vain tietyn kansalaisuuden kiinteistöhankintaa oli virkamiesten mukaan perusoikeuksien näkökulmasta korkea.

Puolustusministeri Häkkänen asetti virkamiestyöryhmän selvittämään asiaa uudelleen. Tällä kertaa työryhmä päätyi kannattamaan kieltoa.

Professori Tomi Voutilainen, onko tässä sellainen tilanne, että tehdään poliittisista syistä näyttävästi kielto, mutta tosiasiassa ei puututa ongelmiin, vai miten näet tämän?

Tämä on oma tulkintani. Tämä on vastaus siihen poliittiseen haasteeseen, joka on asetettu virkakunnalle, ja virkakunta on siihen omalla tavallaan vastannut.

Mikä sitten olisi parempi vaihtoehto, miten olisi pitänyt toimia?

Tätä olisi kannattanut lähteä tekemään laajakantoisemmin, pitemmälle aikavälille, ja pohtia kokonaisratkaisua. Nyt tämä on tehty suhteellisen nopealla aikataululla.

Lue myös:

    Uusimmat