Nanomuovit voivat läpäistä veri-aivoesteen

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin nanomuovien kulkevan aivoja suojaavan veri-aivoesteen läpi.

Mikromuoviakin pienemmät, läpimitaltaan alle mikrometrin kokoiset nanomuovit voivat tuoreen Nano Today -tiedelehdessä esitellyn tutkimuksen mukaan kulkea aivoja suojaavan aivo-veriesteen läpi, Itä-Suomen yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Ihmisen veri-aivoeste muodostuu toisiinsa liittyneistä aivohiussuonten soluista ja astrosyyteistä ja se rajoittaa monien molekyylien ja yhdisteiden pääsyä verenkierrosta aivoihin, tiedotteessa kerrotaan. 

Tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka erityyppiset nanomuovit (nanokokoiset polystyreenin (PS) ja polyvinyylikloridin (PVC) hiukkaset) käyttäytyvät ihmisen plasmassa. Tutkijat käyttivät uudenlaista menetelmää, jossa nanomuovien kulkeutumista elimistössä voidaan seurata niihin lisätyn alkuaineen, gadoliniumin, avulla.

Kansainvälisessä yhteistyössä toteutettua tutkimusta johtivat vanhempi tutkija Fazel A. Monikh Padovan yliopistosta ja tutkimusjohtaja Šárka Lehtonen Itä-Suomen yliopistosta. 

"On mahdollista kehittää keinoja estää haittoja"

Tutkimuksen havainto oli, että ihmisen plasmaan päädyttyään nanomuovihiukkaset peittyvät nopeasti erilaisilla biomolekyyleillä, joiden muodostama "biologinen peite" vaikuttaa niiden toimintaan ja vuorovaikutukseen solujen kanssa. Lisäksi tutkimus osoitti, että sekä nanokokoiset polystreeni- että polyvinyylikloridihiukkaset voivat kulkea veri-aivoesteen läpi, PVC tehokkaammin. Tutkijoiden mukaan biomolekyylien muodostama peite heikentää kuitenkin merkittävästi nanomuovien pääsyä aivoihin.

Tutkijat kokevat, että nanomuovien pääsy aivo-veriesteen läpi antaa aihetta tutkia tarkemmin niiden mahdollisia haittavaikutuksia aivoissa ja pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen.

– Tästä tutkimuksesta saimme olennaista tietoa nanomuovien käyttäytymisestä elimistössä. Kun ymmärretään, miten nanomuovit pääsevät veri-aivoesteen läpi, on mahdollista myös kehittää keinoja estää niistä ehkä aiheutuvia haittoja, Lehtonen toteaa tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita muun muassa Padovan, Itä-Suomen ja Birminghamin yliopistoista sekä Helmholtz Centre for Environmental Research -tutkimuskeskuksesta.

Muovin päätymistä elimistöön on tutkittu paljon. Aiemmin on uutisoitu siitä, miten valtavat määrät mikromuovia ihmisen kehoon päätyy pulloveden kautta ja miten mikromuovia löytyy jo tukkeutuneista valtimoistakin. Mikromuovia on löytynyt niin peniksestä, kiveksistä kuin kohdustakin

Tutkimuksissa on selvinnyt, että nanomuovi voi aiheuttaa esimerkiksi oksidatiivista stressiä ja DNA-vaurioita, mutta mIkro- ja nanomuovin pitkäaikaisvaikutuksia terveydelle ei vielä juuri tunneta. 

– Mitä mikromuovi sitten tekeekään ihmisten terveydelle, sanoisin, että nanomuovit ovat vielä vaarallisempia, kuvaili vesipulloista nanomuovia Columbian yliopiston tutkimuksessa löytänyt kemian professori Wei Min.

Katso myös: Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti

 

Lue myös:

    Uusimmat