Nato-Suomen käytännön järjestelyistä neuvotellaan: Täysjäsenyys tuo Suomelle paljon pelkkää kumppanuutta enemmän

Suomen Nato-jäsenyyden käytännön järjestelystä neuvotellaan parhaillaan Helsingissä.

Puolustusvoimat isännöi kokousta, jossa sovitetaan yhteen Naton harjoitusten suunnittelua niin, että kokonaisuus tukee Naton sotilaallista kykyä.

Kokous on Suomessa ensi kertaa. Suomi on ollut mukana kumppanimaana moninaisissa Nato-harjoituksissa, mutta täysjäsenyys tuo Suomelle paljon lisää. Nyt ollaan mukana myös suunnittelupöydässä etulinjan maana joka on tuplannut Naton Venäjän vastaisen rajan.

– Naton jäsenenä tämä kansainvälinen harjoitustoiminta itsessään tulee olemaan jokapäiväinen osa Puolustusvoimien toimintaa ja sen merkitys korostuu kahden tärkeän tavoitteen osalta: Harjoitustoiminnalla osoitetaan sekä omaa, että yhteistä puolustuskykyä, jolla sitten nostetaan kynnystä toimia Suomea tai liittoumaa vastaan, kertoo komentaja Mikko Sistonen MTV Uutisille.

Kokouksia tuleekin olemaan tästedes paljon. Nyt Helsingissä mukana ovat Naton komentorakenteen johtoportaat ja jäsenmaat. Näitä suunnittelukokouksia on puolivuosittain ja Ruotsikin on mukana, mutta ei vielä jäsenenä.

– Ruotsi toki pyrkii omalta osaltaan viemään oman harjoitustoimintansa yhteensovittamista mahdollisimman pitkälle siinä roolissa, missä he tällä hetkellä ovat, Sistonen kommentoi.

Nyt kysymys on harjoittelusta, mutta Suomen osuus Naton käytännön työssä, esimerkiksi koko ajan jatkuvassa Baltian ilmavalvonnassa ei vielä ole esillä. Julkisuudessa on myös arveltu, minkä Naton esikunnan alaisuuteen Suomi sijoittuu. Se onkin sitten toisen turvaluokituksen tasolla oleva asia.

– Tämä kysymys koskee asiaa, joka ei ole julkinen, joten en voi kommentoida tätä asiaa. Lähtökohtaisesti sotilaallinen suunnittelu Natonkaan puitteissa ei ole julkista, Sistonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat