Nelijalkaisen valaan fossiili löytyi Perusta – häntä kuin saukoilla tai majavilla

News_Peregocetus_pacificus_01_EN
Julkaistu 05.04.2019 07:01
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Paleontologit ovat löytäneet hyvin säilyneen nelijalkaisen valaan fossiilin Perusta, tiedottaa Belgian luonnontieteellinen instituutti. Löydös viittaisi siihen, että valaat ovat liikkuneet kuten saukot.

Tutkijat ovat löytäneet nelijalkaisen valaan fossiilin. Löydös, jota kuvailtiin torstaina Current Biology -tiedejulkaistussa julkaistussa tutkimuksessa, on 42,6 miljoonaa vuotta vanha. Se tarjoaa uutta tietoa valaiden evoluutiosta.

Löydöksistä päätellen eläin on ollut noin neljä metriä pitkä ja osannut sekä kävellä että uida.

– Osa hännän luustosta on saman kaltainen kuin nykypäivän vedessä elävillä nisäkkäillä kuten saukoilla ja majavilla, sanoo Olivier Lambert Belgian luonnontieteellisestä instituutista.

Valaiden ja delfiinien esi-isät elelivät Intiassa ja Pakistanissa

Valaiden ja delfiinien esi-isät kulkivat maan päällä noin 50 miljoonaa vuotta sitten alueilla, jotka kuuluvat nykyään Intialle ja Pakistanille. Ne olivat tuolloin vain suden kokoisia. 

Torstaina julkaistu fossiililöydös löydettiin kilometrin päästä Tyynenmeren rannasta perusta, Playda Media Lunalta.

Kaivausten aikana tutkijat löysivät alaleuan, hampaita, selkänikamia, kylkiluita, osia etu- ja takajaloista ja jopa valaan esi-isän pitkät sormet, jotka olivat hyvin todennäköisesti räpylät. Löydös on kokonaisin nelijalkaisen valaan fossiili Intian ja Pakistanin ulkopuolella.

Paleontologit ovat löytäneet jo aiemmin 41,2 miljoonaa vuotta vanhoja palasia lajin fossiileista Pohjois-Amerikasta. Paloja nelijalkaisista valaista on löydetty myös Egyptistä, Nigeriasta, Togosta, Senegalista ja läntisestä Saharasta.

Perun etelärannikolta odotetaan vielä lukuisia fossiililöydöksiä

Jos valas osasi uida kuten saukko, on tutkijoiden mukaan todennäköistä, että se on ylittänyt Atlantin Afrikan länsirannikolta Etelä-Amerikkaan

Mannerlaattojen liikkeiden vuoksi etäisyys on ollut vain puolet siitä, mikä se on nykyään. Myös merivirtojen on täytynyt auttaa matkanteossa. 

Perun etelärannikolla on lukuisia fossiileja sen säilyvyyden mahdollistavien olosuhteiden vuoksi.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede