Nyt puhuu Risto Dufva – "Eihän tässä muuten oltaisi"

Jokereihin hyppäävä Risto Dufva kertoo, mikä sai hänet palaamaan valmentajaksi 1:02
Jokereihin hyppäävä Risto Dufva kertoo MTV Urheilulle, mikä sai hänet palaamaan valmentajaksi.

Vaikka Risto Dufva oli jo ajatellut, että valmennusura oli paketissa, Jokerien tarjous oli hänelle liian houkutteleva torpattavaksi.

Dufva ilmoitti viime syksynä MTV Urheilulle, että hänen valmennusuransa päättyisi kyseiseen kauteen, jonka hän luotsasi vielä SM-liigaseura Vaasan Sportissa. Seremoniat jäähyväissesongiksi ajatellun kauden aikana olivat näyttävät; pitkän ja ansiokkaan uran luoneelle Dufvalle ropisi läksiäislahjoja ja häntä kukitettiin.

Vasta kun touhun piti olla ohi, Dufva hyppääkin jälleen penkin taakse, jääkiekon Mestiksessä pelaavan Helsingin Jokerien päävalmentajaksi. Helsinkiläisseura tiedotti asiasta maanantaiaamuna.

– Eihän tämä helppo rasti ollut, koska itse ja läheiset olivat jo asennoituneet siihen, että tämä oli tässä. Kyllä nyt oli niin iso houkutus tähän, että tämän halusi kokea. Kaikkea on saanut kokea, mutta pelaamalla en ole Liiga-nousussa koskaan onnistunut vielä olemaan mukana. Sitä tässä haetaan, Dufva kertoi maanantaina Herttoniemen jäähallilla.

Jokerit oli kysellyt Dufvaa valmentamaan eri otteisiin aiemminkin miehen uralla, mutta aiemmin pesti ei ollut osunut Dufvan kannalta sopivaan ajankohtaan. 

Luotsi luonnehti tuoretta mahdollisuutta Liiga-nousua hakevassa Jokereissa poikkeukselliseksi ja kiteytti valmennuksellisen paluun tuntuvan hyvältä.

Eihän tässä muuten oltaisi. Jokerien ympärillä oleva projekti on poikkeuksellinen. Sunnuntai-iltana (Jokerien puheenjohtaja Mikko) Mr. Saarni soitti, ja asiat sovittiin silloin lopullisesti.

Dufvan kelkka kääntyi ja mieli valmentamisen suhteen muuttui miehen itsensä mukaan juuri viikonloppuna.

– Narri kun kutsuu, silloin mennään.

"Oli yksi tärkeimmistä asioista"

Risto Dufvan valmennusura pakettiin – valoitti myös tulevaisuuden suunnitelmia 6:24
Näin Risto Dufva kommentoi uransa jatkoa keväällä, kun Sportin kausi päättyi KalPan käsittelyssä.

Dufva astuu Jokerien peräsimeen poikkeuksellisena ajankohtana. Seura on pelannut jo yhden ottelun tällä Mestis-kaudella. Aiempi päävalmentaja Tero Määttä putoaa nyt ykskaks apuluotsiksi.

– Tämä tehtiin vähän eri tavalla, että koko vanha valmennus jatkaa. Se oli minulle yksi tärkeimmistä asioista, Dufva sanoi.

– Olen tätä sarjaa valmentanut viidessä eri seurassa, mutta siitä on melkein 20 vuotta (toim. huom. 18), kun olen siinä viimeksi valmentanut. Haluan saada sen informaation – pojat tietävät, missä tässä sarjassa mennään. Ryhmätyötähän tämä sillä tavalla kuitenkin on.

Dufva sai ensitatsin joukkueesta maanantain harjoituksissa.

– Se on kyllä todellinen ensitatsi. Yksi jääharjoitus on tuossa katsottuna. Mitä ennakkoon odotinkin, pääosin nuoria, innokkaita poikia.

Joukkueessa on ennestään muutama Dufvalle tuttu pelaaja. Hän on myös ollut valmentamassa seuran kapteenia, Jokereihin täksi kaudeksi palannutta Valtteri Filppulaa niin nuorten kuin miestenkin maajoukkueissa.

Dufva kuvaili tärkeäksi, että Filppulan kanssa on olemassa molemminpuolinen luottamus.

"Ei olisi vielä viime viikolla tiennyt"

Se, millaista jääkiekkoa Dufva Jokereissa peluuttaa, tarkentuu myöhemmin.

– Toivottavasti hyvää lätkää, sehän se on tarkoitus. Pitää muodostaa tilannekuva ensin, missä tässä Mestiksessä mennään. Totuus on kuitenkin se, että en ole yhtään Mestis-peliä nähnyt. Tilannekuva oikeaksi, ja toimenpiteet sen mukaan.

Ensimmäisen ottelunsa Jokerien peräsimessä Dufva luotsaa huomenna. Helsinkiläisten kauden kotiavauksessa on vastassa turkulainen TUTO Hockey, jota luotsaa Jonne Virtanen, Dufvan entinen pelaaja, joka on eri otteisiin antanut kehuillaan suurta arvoa "RD:lle".

– Meillä on hyviä muistoja Jonnen kanssa ja ihan hauska tilanne. Ei olisi vielä viime viikolla tiennyt.

Dufva pystyi kyllä Virtasta tämän pelaajauran loppuvaiheina Sportissa valmentaessaan ajattelemaan, että "Monsterimonni" hyppäisi penkin taakse.

– Jonne rupesi loppuvaiheessa orientoitumaan aika paljon valmennuspuolelle. Tämä on hauska juttu. Ihmeellistä on elämä. Nyt ollaan sillä tavalla vastakkain, mutta pelaajathan siellä pelaavat, eivät valmentajat.

Tämän kauden jälkeenkin?

Dufvan sopimus Jokereissa kattaa tämän kauden ja puheenjohtaja Saarnin mukaan jatkoa katsotaan mahdollisesti tuonnempana. Parhaassa tapauksessa kyse voisi olla SM-liigaan paluusta. 

Miltä Dufvasta tällä hetkellä tuntuu, voisiko valmennusura jatkua tämän kauden jälkeenkin?

– Siihen en ole uhrannut ajatusta. Mennään nyt tämä pätkä tässä näin, ja neuvotellaan seuran kanssa ja kotona sen jälkeen, mihin suunnistaa seuraavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat