Onko elämän aineksia Maan ulkopuolella ja miten maailmankaikkeus syntyi? Nasa haluaa löytää tietoa yhdestä tieteen suurimmista arvoituksista

0:48img
Nasa kertoi vuoden 2019 alussa alkavansa tutkia aurinkokunnan äärimmäistä laitaa.
Julkaistu 14.02.2019 12:21

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa alkaa selvittää maailmankaikkeuden syntyä ja etsiä merkkejä elämän aineksista Maan ulkopuolelta.

Uudessa hankkeessaan Nasa pyrkii selvittämään, miten maailmankaikkeus sai alkunsa ja kuinka yleisiä elämän ainekset ovat Linnunradan galaksissa, jossa Maa sijaitsee.

Nasan hallintojohtaja Thomas Zurbuchen kertoo viraston tiedotteessa, että hanke tuo uutta tietoa maailmankaikkeuden historian ensi hetkistä.

– Saamme myös uutta tietoa yhdestä tieteen suurimmista arvoituksista eli siitä, mikä sai maailmankaikkeuden laajenemaan alle nanosekunnissa suuren alkuräjähdyksen jälkeen, Zurbuchen lupaa.

Historiaa kartoitetaan tähtien ja galaksien avulla

Maailmankaikkeuden historiaa kartoitetaan tähtien ja galaksien avulla. Nasa kerää tietoja yli 100 miljoonasta tähdestä Linnunradalla ja 300 miljoonasta muusta galaksista ja tutkii niiden lähettämää optista valoa sekä lähi-infrapunavaloa.

Tietoa voidaan saada yli 10 miljardin vuoden päästä, sillä kaukaisimpien tutkittavien tähtien valolla on kestänyt niin kauan matkata Maahan asti.

Lue myös: Nasa lähetti viimeisen viestinsä Mars-luotaimelle – kadonnut mönkijä ei ole vastannut kahdeksaan kuukauteen

Kotiplaneettamme elämän syntyä tutkitaan myös

Omasta galaksistamme Linnunradalta Nasa etsii merkkejä samoista aineksista, jotka mahdollistivat aikoinaan elämän synnyn kotiplaneetallamme.

Tutkimuksessa etsitään merkkejä esimerkiksi vedestä ja muista orgaanisista molekyyleistä kaasupilvistä, joissa tähdet muodostuvat. Elämän aineksia etsitään myös tähtiä ympäröiviltä alueilta, missä uudet planeetat voivat syntyä.

Kaksivuotinen hanke kulkee nimellä SPHEREx, joka on tarkoitus aloittaa neljän vuoden päästä, vuonna 2023. Maailmankaikkeuden ja elämän alkujuuria kartoittava hankkeen budjetti on 242 miljonaa dollaria.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede