Kiina ja Ranska laukaisivat avaruuteen yhteisen satelliitin etsimään jälkiä menneisyydestä

LK 22.6.2024 Kiinan ja Ranskan yhdessä kehittämä SVOM-satelliitti (Space Variable Objects Monitor) lähtee Xichangin avaruustukikohdasta Kiinan lounaisessa Sichuanin maakunnassa 22. kesäkuuta 2024.
Kiinan ja Ranskan yhdessä kehittämä SVOM-satelliitti (Space Variable Objects Monitor) laukaistiin taivaalle Xichangin avaruustukikohdasta Kiinan lounaisessa Sichuanin maakunnasta tänään juhannuspäivänä.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.06.2024 12:23(Päivitetty 22.06.2024 12:49)

MTV UUTISET – STT

Kiina ja Ranska ovat laukaisseet taivaalle raketin, joka kantaa avaruuteen maiden yhteisen satelliitin tutkimaan avaruuden ilmiöitä.

Laukaisu tapahtui kiinalaiselta Xichangin avaruusasemalta Sichuanin maakunnasta tänään juhannuspäivänä.

Kyseessä on harvinaislaatuinen Kiinan ja länsimaisen toimijan tämän tason yhteinen hanke, johon osallistuvat paitsi maiden avaruusvirastot myös yksityisiä tutkimusryhmiä ja -tahoja molemmista maista.

Esimerkiksi Yhdysvallat on kieltänyt kaiken yhteistyön avaruushallintovirasto Nasan ja Kiinan avaruusviraston välillä jo yli vuosikymmen sitten.

LK 22.6.2024 Ihmiset seurasivat avaruuteen laukaistua Pitkä marssi 2-C -rakettia, jonka kyydissä matkaan lähti Kiinan ja Ranskan yhdessä kehittämä valvontasatelliitti. Raketti lähetettiin matkaan avaruusasemalta Xichangista.

Ihmiset seurasivat avaruuteen laukaistua Pitkä marssi 2-C -rakettia, jonka kyydissä matkaan lähti Kiinan ja Ranskan yhdessä kehittämä valvontasatelliitti. Raketti lähetettiin matkaan avaruusasemalta Xichangista.

Etsii jälkiä menneisyydestä

Kiinan ja Ranskan kehittämä satelliitti etsii gammasäteilypurkauksia. Purkauksia tapahtuu yleensä valtavankokoisten tähtien räjähdyksissä tai törmäyksissä.

Näiden voimakkaiden kosmisten räjähdysten uskotaan voivan paljastaa tietoja maailmankaikkeuden historiasta ja kehittymisestä, sillä säteet kantavat jälkiä kaasupilvistä ja galakseista, joiden läpi ne kulkevat matkallaan avaruuden halki.

– Kuin katsoisi ajassa taaksepäin, koska (purkausten) valon kestää niin kauan saavuttaa meidät, New Yorkin Flatiron-instituutin astrofyysikko Ore Gottlieb kuvaili niiden tutkimista uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa satelliitti pystyy löytämään jopa universumin kaukaisimmat gammasädepurkaukset, jotka vastaavat varhaisempia purkauksia.

Maapallosta kaukaisimmat tähän mennessä havaitut purkaukset tapahtuivat 630 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, kun maailmankaikkeus oli aluillaan. 

Laajasti hyväksytyn teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi lähes 14 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksessä, minkä jälkeen se on jatkanut laajentumistaan.

Lue myös: 600 kilometriä sekunnissa! Muinaisella tähdellä niin kova kiire, että se tulee sinkoutumaan ulos kodistaan

Onko naapurissamme elinkelpoisia planeettoja? Nasa haluaa saada tärppejä röntgenteleskoopillaan

Sen ei pitänyt olla edes mahdollista: Jupiterin kokoinen ”hattaraplaneetta”

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus