Europarlamenttivaalien lähestyessä on keskusteltu mahdollisen uuden EU:n yhteisvelan ottamisesta.
Suomen hallituksen kanta asiaan on ollut kielteinen sen kaltaisten yhteisvelkapakettien suhteen, joita tehtiin koronan jäljiltä.
Aiemmin Huomenta Suomessa vierailleet europarlamenttiehdokkaat olivat uutta yhteisvelkaa vastaan, lukuun ottamatta mahdollista Ukrainan tukemiseen tarvittavaa rahoitusta.
Lue lisää: MTV Uutiset kävi testaamassa suomalaisten eurovaalitietämystä – ”Ei näytä tutulta”
"Rauha maksaa"
– Ei lisää yhteisvelkaa, pienellä poikkeuksella, sanoo kansanedustaja ja SDP:n eurovaaliehdokas Maria Guzenina.
– Kun ei tiedetä, kuinka kauan tämä Ukrainan sota tulee kestämään, ja minkälaisia temppuja Venäjä tulee vielä keksimään, niin meillä pitää olla jonkin näköinen varautuminen siihen, ja mahdollisuus pikkasen sitten miettiä uusiksi tätä yhteisvelka-asiaakin, mikäli käy niin, että Venäjä pitkittää tätä sotaa ja Ukraina täytyy varustaa.
– Jostain se raha täytyy saada ja rauha maksaa. Ja tämä rauha saavutetaan ainoastaan sillä tavalla, ettei anneta Venäjän voittaa, Guzenina sanoo.
"Emme tiedä, mihin maailma on menossa"
Kansanedustaja ja kokoomuksen eurovaaliehdokas Aura Salla muistuttaa, että Euroopan Unionissa on jo yhteistä velkaa.
– En itse kannata, että otetaan lisää velkaa. Tunnen itse EU:n instrumentit todella hyvin, mistä sitä rahoitusta jaetaan. Ja EU:n budjetin.
– Siellä on paljon sellaista, mitä voitaisiin ottaa Ukrainan tukemiseen enemmän, ilmastonmuutokseen, elikä näihin isoihin kriiseihin.
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Pelkoa ja inhoa Brysselissä – äänestäjien turvallisuushuolista herää kaksi kysymystä
– Ja juuri näin. Me emme tiedä, mihin maailma on menossa, ja jos meille tulee uusia kriisejä, tai Ukrainan tilanne pitkittyy, niin kuin nyt näyttää, niin silloin meidän pitää miettiä rauhassa että mitä tehdään. Mutta tällä hetkellä meillä ei ole tarvetta ottaa uutta yhteistä velkaa, Salla sanoo.
Hybridiuhkia
– Meillä on tällä hetkellä vahva Ukrainan tuki-instrumentti. Meillä on rauhanrahasto, mistä pystytään tukemaan myös tätä sotilaallista varautumista tällä hetkellä. Eli meillä on pysyviä instrumentteja, mistä Ukrainaa tullaan jatkossakin tukemaan.
– Eli tällä hetkellä näen, että tätä tarvetta ei ole. Ja sitten, niin kuin sanoin, meillä on olemassa rahoitusväyliä, joilla pystytään vahvistamaan Euroopan Unionin kokonaisturvallisuutta. Kyberturvallisuutta hybridiuhkia vastaan, sotilaskaluston liikkuvuutta, Salla sanoo.
– Ja nämä ovat niitä isoja asioita, mitä pitää EU-tasolla miettiä myös tulevalla kaudella.