Onko sinulla lahjakortti Plantageniin? Se on nyt arvoton

Puutarha-alan yritys Plantagen Finland hakeutui konkurssiin tämän viikon maanantaina. Konkurssin myötä sadat tuhannet lahjakortin ostaneet jäänevät nuolemaan näppejään.

Kukkia ja puutarhatuotteita myyvä yhtiö jätti konkurssihakemuksen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen maanantaina ja useat lahjakortin ostaneet asiakkaat joutuivat pettymään, kun vielä avoinna olevista liikkeistä ei lahjakortilla enää pystynyt ostamaan mitään.

Plantagenista lahjakortin viime jouluna äidilleen ostaneen Taina Salon pettymys oli suuri kun hänelle selvisi, että jouluna ostettu muutaman sadan euron lahjakortti ei enää kävisikään maksuvälineenä liikkeessä. 

 – Plantagen vastasi viestiini, että lahjakortteja ei voi enää käyttää, eikä oikeastaan kannata alle 50 euron lahjakortin saatavia edes hakea, Salo kertoo MTV Uutisille.

Asiakkaan kurja kohtalo

Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV) vahvistetaan, että konkurssiin menneellä liikkeellä on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta lahjakortteja.

– Jos lahjakortti on ostettu ennen konkurssin alkamista, ikävä realiteetti on, että asiakkaalla on aika vähän tehtävissä, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Raija Marttala.

Marttala kertoo, että kun yritys on asetettu konkurssiin, se ei enää voi määrätä konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta, sitä hoitaa pesänhoitaja. Plantagenin tapauksessa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus valitsee konkurssipesänhoitajan ja yhtiö asetetaan konkurssiin

KKV:ltä ohjeistetaan lahjakortin konkurssiin menneestä yrityksestä ostanutta lähettämään konkurssin pesänhoitajalle kirjallisen valvontakirjelmän, jossa eritellään saatava ja peruste.

– Monesti kuluttajille maksettava osuus jää pieneksi, riippuu kuinka velkainen se konkurssipesä on, kertoo Marttala

Taina Salon oltua yhteydessä Plantageniin, Salolle vastattiin pikaisesti ja annettiin sähköposti, johon olla yhteydessä saataviensa valvonnasta.

–  Positiivisena Plantagenin toiminnassa oli nopea vastaaminen sähköpostiini ja ohjeistus mitä pitää tehdä, jatkaa Salo.

– Tällainen on silti todella harmillista. Ja harmittaa eläkkeellä olevan äitini puolesta ja muiden saman kohtalon läpikäyvien puolesta, jatkaa Salo.

Plantagenilla on Suomessa 10 myymälää, jotka jatkavat tiedotteen mukaan toimintaansa toistaiseksi normaalisti. Plantagen on ollut yrityssaneerauksessa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa ja Norjassa yrityssaneeraukseen liittyvät toimet ovat edelleen kesken. 

MTV Uutiset ei tavoittanut Plantagenilta edustajaa kommentoimaan tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat