Näitä keinoja opettajat vaativat nuorisorikollisuuden torjumiseksi

Opetusalan ammattijärjestö kertoi tänään omat ehdotuksensa nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumiseksi kouluissa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ toivoo opettajille ja rehtoreille tehokkaampia tapoja puuttua häiriökäyttäytymiseen koulussa. Näihin toimiin kuuluvat muun muassa mahdollisuus kieltää matkapuhelimet ja älylaitteet ennaltaehkäisevästi sekä oikeus rauhoittaa uhkaavasti käyttäytyvä oppilas kiinnipitämällä.

OAJ haluaisi myös opettajan tai rehtorin määräämien rangaistusten suorittamisen osaksi oppivelvollisuutta sekä lisätä eri viranomaisten yhteistyötä. Nyt oppilas voi valmistua koulusta, vaikka esimerkiksi jälki-istunnot olisivat hoitamatta.

Toimet ovat osa OAJ.n tänään julkaisemista toimenpide-ehdotuksista nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumiseksi. Ehdotukset on kohdistettu oikeusministeriön asettamalle työryhmälle, jonka on tarkoitus valmistella toimenpideohjelma, jolla torjutaan nuoriso- ja jengirikollisuutta. Ohjelman on tarkoitus valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. 

Huoli väkivallan lisääntymisestä

Toimenpideohjelman taustalla on huoli nuoriso- ja jengiväkivallan lisääntymisestä Suomessa. Viime vuosina uutisissa on ollut useita tapauksia, joissa nuoret ovat käyttäneet raakaa väkivaltaa ikätovereitaan kohtaan. Helsingissä alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä on ollut rajussa kasvussa.

Väkivallanteoille tyypillistä on tänä päivänä myös niiden kuvaaminen ja niistä kuvattujen videoiden levittäminen. OAJ ehdottaa, että alaikäisiin kohdistuvaa väkivaltaa kuvaavien videoiden ja kuvien hallussapidosta ja levittämisestä pitäisi kriminalisoida.

OAJ toivoo myös sujuvampaa yhteistyötä eri viranomaisten välillä. Toimenpide-ehdotuksissa toivotaan esimerkiksi jokaisen koulun omaa poliisin yhdyshenkilöä, joka voisi myös tehdä vierailuja koululle.

Mitä kaikkea muuta OAJ:n ehdotukset pitävät sisällään ja mitä mieltä niistä on poliisi? Viiden jäkeen -ohjelman haastattelussa keskiviikkona kello 17.30 OAJ: puheenjohtaja Katarina Murto sekä Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat