Pääministeri Marin: THL:n arvio painaa – opetusministeri Anderssonin mukaan paikallinen etäkoulu on jo nyt mahdollinen

15:46img
MTV Säätytalolla: Hallituksen koronaryhmä kokoontui pohtimaan etäopetusta – näin mielipiteet jakautuvat ministerien keskuudessa.
Julkaistu 07.01.2022 13:56(Päivitetty 07.01.2022 15:01)
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Koronaministeriryhmän jäsenet kommentoivat rajoituksia ja mahdollista etäkouluun siirtymistä saapuessaan ryhmän kokoukseen Säätytaloon. Ryhmää johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja pääministeri on siinä vain rivijäsen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo ymmärtävänsä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) huolen terveydenhuollon kuormituksesta. Marin toteaa, että hallitus kävi koulujen rajoituksista perusteellisen keskustelun jo ennen joulua ja päätyi tuolloin kannalle, että lomia ei siirretä eikä etäopetukseen siirrytä.

STM on ehdottanut etäkouluun siirtymistä, mutta THL ei ole samoilla linjoilla.

– THL:n arvio tietenkin kovasti painaa, sanoo Marin.

Marin sanoo, että lapsille ja nuorille ei haluta asettaa yhtään enempää rajoitustoimia kuin on välttämätöntä.

Marinin mukaan hänellä ei ole sellaista tietoa, että THL:n kanta asiaan olisi muuttunut, mutta toteaa tilanteen elävän koko ajan.

Ryhmän puheenjohtaja Krista Kiuru ei saapuessaan vastaa kysymykseen siitä, mihin asiantuntijalähteisiin perustuu STM:n ehdotus siitä, että etäkouluun täytyy siirtyä.

Kiuru toteaa, että terveydenhuollon kantokyky on vaarassa ja käytettävissä olevat keinot täytyy kartoittaa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ihmettelee sosiaali- ja terveysministeriön ehdotusta etäopetuksesta.

– Oma käsitykseni on, että THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) kanta ei ole muuttunut siitä, kun hallitus viimeksi ennen joulua asiaa käsitteli. Myöskin tartuntatautilääkärit ovat tehneet julkitulon siitä, että eivät näe tarvetta laajalle valtakunnalliselle linjaukselle, sanoi Andersson toimittajille.

Andersson muistuttaa, että etäopetuksen voi ottaa käyttöön paikallisesti milloin vain, kun sille nähdään tarvetta paikallisesti.

Andersson sanoo, että jos terveydenhuollon resurssien riittävyys on peruste lähiopetusoikeuden keskeyttämiselle, Suomi olisi maana poikkeus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru puhui tänään pitkää koronaa eli long covidia koskevassa tiedotustilaisuudessa etäkoulun puolesta. Andersson korostaa, että THL ja kyseiset tartuntatautilääkärit ovat saaneet käyttöönsä long covidista samat tiedot, mutta eivät suosittele valtakunnallista etäkoulua. Hän sanoo, että etäkoulusta aiheutuu lapsille myös haittoja, esimerkiksi mielenterveydelle.

Andersson korostaa rokotusten vauhdittamisen merkitystä ja koulujen terveysturvallisuustoimia.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin (vihr.) mukaan vihreiden lähtökohta on ollut se, että koulut pidetään auki eikä lasten pidä kantaa vastuuta siitä, että terveydenhuollon resurssit turvataan.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että etäkouluasiaa käytiin perinpohjaisesti läpi ennen joulua. Saarikon mukaan lasten ja nuorten normaalin arjen suojeleminen on ensisijaista, eikä kanta ole muuttunut.

Saarikon mukaan kaiken ytimessä on terveydenhuollon kantokyky.

– Minusta tuntuu, että emme pysty enää täydellisesti estämään viruksen leviämistä, mutta meidän täytyy kyetä hallitsemaan sen terävintä huippua, sanoo Saarikko.

Ravintolarajoituksista Saarikko sanoo, että ravintoloihin kohdistuu jo järeitä rajoituksia, esimerkiksi baarit ovat iltaisin suljettuja. Hän ei usko, että vastaavaa vaikuttavuutta saavutettaisiin ravintoloiden täyssululla.

Haatainen: Ravintoloiden täyssulkulakiin menisi pari viikkoa

Ravintoloiden asiat kuuluvat myös työministeri Tuula Haataiselle (sd.), joka vahvistaa, että ravintoloiden mahdollinen sulkeminen on yksi keskusteltavista asioista. Hän arvioi, että täyssulkuun tarvittaisiin uutta lainsäädäntöä, jonka saaminen voimaan kestäisi ainakin pari viikkoa.

Haatainen sanoo, että on tutkittava onko nykylainsäädännössä jotain käytettävissä olevia keinoja. Hän toteaa, että iso asia on henkilökunnan riittävyys terveydenhuollossa ja muilla aloilla, huoltovarmuus.

Haatainen moittii sitä, että ministerit ovat käyneet kokouksen asioista ennakkoon julkista keskustelua.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka