Etäkouluun siirtymisestä on vääntöä hallituksen sisällä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtama koronaministeriryhmä keskustelee koronatoimista huomenna iltapäivällä.
Kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi eilen Ylelle, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaa koronaministeriryhmälle koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla.
Lue myös: Yle: STM ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen – myös Kiuru väläytti etäkoulun mahdollisuutta MTV Uutisille
Varhilan mukaan toimenpide on viimesijainen, mutta harvoja keinoja on enää jäljellä. Koulut ovat alkamassa jo ensi viikon maanantaina, joten asia on kiireinen.
Perusopetuslain pykälän 20a mukaan etäkouluun voidaan siirtyä vain perusopetuksen 4. luokalta alkaen.
Pienimpiä lapsia etäkoulu ei siis koskisi eikä muutamia muita ryhmiä, esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevia. Päätös voidaan tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.
Etäopetukseen siirtymisestä päättää opetuksen järjestäjä eli yleensä kunta. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin antaa ohjeen etäopetukseen siirtymisestä.
Lapsiasiainvaltuutettu vastustaa etäkouluun siirtymistä jyrkästi, erityisesti näin nopealla aikataululla. Katso video:
13:58
Hallituksessa laajaa vastustusta
STM:n ehdotus on herättänyt arvostelua hallituksen sisällä.
Hallitus on linjannut, että lapsiin kohdistuvat rajoitukset ovat viimesijaisia. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) korostikin tätä kirjallisessa lausunnossaan.
– Ennen koulujen sulkemisesta puhumista tulisi tehdä kaikki mahdolliset toimet koulujen terveysturvallisuuden edistämiseksi. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi systemaattinen kotitestaus ja maskit.
– Lähiopetus mahdollistaa myös lasten rokotusten järjestämisen tehokkaasti ja ilman vaivaa perheiden arkeen, Saarikko kirjoittaa.
Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela kirjoitti Twitterissä, että on monia aikuisiin kohdistuvia koronatoimia, jotka voitaisiin toimeenpanna ennen etäkoulua, joka taas ei olisi kohtuullista näin lyhyellä varoitusajalla.
Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi myös MTV Uutisille eilen, että etäopetus on viimeisimpiä keinoja.
– Nythän meillä Suomessa on tilanne, että baarit ovat edelleen auki kello 17 asti päivisin. En itse pidä sellaista tilannetta mahdollisena, että aikuiset ja täysikäiset nuoret voisivat mennä päivisin kapakkaan ryypiskelemään, mutta lapset ja nuoret eivät voisi samaan aikaan mennä kouluun opiskelemaan, sanoi Andersson MTV Uutisille.
Lisäksi ainakin ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ovat kertoneet vastustavansa etäkouluehdotusta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen katsoo myös, että lähiopetuksessa jatkaminen olisi tärkeää, vaikka se todennäköisesti pahentaakin tautitilannetta.
OAJ kannattaa etäkoulua
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ taas kannattaa ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen katsoo, että etäopetuksen aikana on huolehdittava toimenpiteistä, joiden avulla paluu lähiopetukseen tapahtuu aikanaan turvallisesti.
Lue lisää: OAJ:n Luukkainen: Etäopetusta on ehdottomasti harkittava
Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että jokainen opetushenkilöstöön kuuluva on halutessaan saanut kolmannen rokotteen ja lasten rokottaminen on valtavasti edennyt.
Yksi koronaministeriryhmässä pohdittavista asioista on se, että vaikka lapset sairastavat taudin lievänä, voiko heillä mahdollisesti myöhemmin ilmetä vakavampia haittoja.
Nopeasti leviävän omikron-muunnoksen myötä päivittäiset koronatartuntamäärät ovat nousseet tuhansiin.
Sairaalat kuormittuvat, sillä vaikka omikronin arvioidaan aiheuttavan deltaa harvemmin vakavaa tautia, se pystyy aiempia muunnoksia paremmin väistämään immuniteettia, jolloin tartuntamäärät ovat selvästi suurempia kuin aiemmin. Näin vakavan taudin saajia on silti paljon.
Koronaministeriryhmään kuuluvat melkein kaikki ministerit. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on Krista Kiurun johtamassa ryhmässä vain rivijäsen.
Ravintolasulussa kestäisi
Huomisessa kokouksessa käsitellään myös muita mahdollisia rajoituksia.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan STM ehdottaa myös ravintoloiden täyssulun mahdollistaa lakimuutosta. Tämän eduskuntakäsittely kestäisi Varhilan arvion mukaan ainakin pari kuukautta, joten nyt käsillä olevaan tilanteeseen se ei auttaisi. Nykylainsäädännön perusteella hallitus voi sulkea ravintolat aikaisintaan kello 18.
Varhila sanoo Helsingin Sanomille, että STM aikoo lähettää kunnille ja aluehallintovirastoille ohjeen, jossa kehotetaan sulkemaan tilat väliaikaisesti tartuntatautilain 58 g:n nojalla.
Alueilla on päätösvalta valtaosasta rajoituksia, mutta ravintolarajoituksista päättää hallitus.
Juttua täydennetty kello 17.59 tiedoilla muun muassa ravintolarajoituksista.