Opi rakastamaan aamuja! 7 asiaa, jotka aamuihmiset tekevät eri tavalla kuin muut

aamuihminen
Aamuaurinko on asia, joka tekee aamuihmisistä muita onnellisempia. Shutterstock
Julkaistu 25.05.2016 06:04
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuottaako herääminen sinulle vaikeuksia? Seuraavien vinkkien avulla helpotat aamujasi huomattavasti.

Aamuherätykset ovat vaikeita erityisesti myöhään valvoville yökukkujille. Sänky tuntuu ihanan pehmeältä, eikä päivän loputon tehtävälistakaan helpota asiaa. Jos aamuherätykset eivät ole sinua varten, lue seuraava lista asioista, jotka kuuluvat lähes jokaisen aamuihmisen elämään.

Ennen kuin huomaatkaan, olet saattanut muodostaa rakkaussuhteen aamuihin.

1. Aamuihmiset ovat onnellisempia

Aamuihmiset ovat iloisempia, sillä heidän aikataulunsa on yleensä iltaihmisiä joustavampi. Myöhään yöhön valvovat joutuvat usein heräämään aikaisin töihin, mikä johtaa väistämättä uupumukseen. Väsyneenä työmäärät voivat tuntua ylivoimaisilta, eikä päivä lähde käyntiin ennen kolmatta kahvikupillista. Aamuihmiset saavat sen sijaan työnsä käyntiin jo heti aamusta. Tehokkaan työskentelyn ansiosta työt on hoidettu ajoissa, mikä lisää onnellisuutta entisestään.

2. Tuottavampia heti aamusta

aamutyö

Aamuihmiset pääsevät työnmakuun jo heti aamusta alkaen.

Aamuihmiset eivät torkuta. He eivät itse asiassa edes tarvitsisi koko herätysnappulaa, sillä he ovat valmiita uuteen päivään herätyskellon soidessa ensimmäisen kerran. Aamuihmisillä on paljon energiaa heti aamusta alkaen, eivätkä he näin ollen hukkaa minuuttiakaan arvokasta aikaansa. Kun päivä lähtee energisesti käyntiin, tehokkuus säilyy koko päivän ajan. 

3. Vähemmän kiirettä

Aamuihmiset heräävät, laittavat aamupalaa ja lähtevät rauhassa töihin. Heillä on aikaa toivottaa uusi päivä tervetulleeksi, jonka ansiosta hyvä mieli jatkuu koko päivän ajan. Toisin on iltaihmisillä, jotka torkuttavat aamuisin niin pitkään kuin mahdollista, ja juoksevat täyttä hönkää töihin viime minuutilla. Kiire tuntuu seuraa monesti iltaan saakka, jolloin rentoutuminen kärsii.

4. Matalampi sairastumisriski

katu

Myös sosiaalisten kohtaamisten määrällä on vaikutusta mielenterveyteen. 

Monet tutkimukset osoittavat, että myöhään valvovilla ihmisillä on suurempi riski erilaisiin mielenterveysongelmiin. Yksi selitys tähän löytyy sosiaalisten kontakteiden määrästä. Iltaihmiset valvovat usein yksin, kun taas aamuihmiset kohtaavat päivänsä aikana enemmän ihmisiä.

5. Päihittävät koulu- ja työkaverit

Texasin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että helpot aamut ovat yhteydessä myös parempiin arvosanoihin. Tutkimuksessa huomattiin, että aamuvirkut koululaiset saivat enemmän unta, eivätkä jättäneet oppitunteja väliin. Tutkimustietoa voidaan soveltaa myös työelämään. Aamuihmiset saattavat siis pärjätä työelämässä myöhään valvojia paremmin.

6. Hyvä organisointikyky


Aamuihmisten organisointikyky aiheuttaa usein kateutta työkavereissa. 

Aamuihmiset rakastavat aamuja, sillä he menevät aiemmin nukkumaan ja saavat näin ollen tarpeeksi lepoa. Levänneenä monet asiat hoituvat kuin itsestään. Juuri tästä syystä aamuihmiset ovatkin usein järjestelmällisiä. Myöhään valvojilla asia on puolestaan päinvastoin. Unenpuute johtaa usein myös siihen, että organisointikyky kärsii ja päivät ovat yhtä kaaosta.

7. Aamuihmiset ovat mukavampia

Aiemmin jo todettiin, että aamuihmiset ovat onnellisia, mutta he ovat usein myös mukavia toisille. Sen lisäksi, että aamuihmiset ovat sosiaalisia, he ovat usein myös iltaihmisiä positiivisimpia. Tämä kumpuaa siitä, että aamuihminen saa päivisin paljon aikaan, mikä ilmenee ylpeytenä ja positiivisena asenteena illalla. 

Video: Tällaiseen kelloon tuskin kukaan haluaisi herätä, mutta herätys on ainakin taattu.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Lifehack

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen