Li Andersson "shokissa", Orpo tyytyväinen luottamukseen

MTV Uutiset Live Logo LIVE
EU-vaalit: MTV:n tulosilta suorana

Ihan tekisi mieli käyttää voimasanoja, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo villisti tuulettavalle, taputtavalle ja huutavalle yleisölle Helsingin Bottalla. 

Hetkeä aiemmin on julkaistu kello 20:een mennessä lasketut äänet, ja kokoomuksen osuus oli yli 25 prosenttia, joilla puolue olisi lisäämässä europarlamenttipaikkojensa määrää kolmesta neljään.

– Kansan vahva luottamus kokoomukselle tuntuu todella hyvältä. Ihmiset halusivat äänestää luotettavaa puoluetta, joka tekee vastuullista politiikkaa pragmaattisesti, Orpo kommentoi.

MTV:n tulospalvelun hakukentästä voi hakea yksittäistä ehdokasta, puoluetta, kuntaa ja vaalipiiriä nimen perusteella.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo olevansa shokissa puolueen tuloksesta. Kello 20 laskentatilanteen perusteella vasemmistoliitto olisi saamassa jopa kolme europarlamentaarikkoa. Edellisellä kaudella vasemmistoliitolla oli yksi meppi. Andersson on saamassa huiman henkilökohtaisen äänimäärän ja hän on noussut Suomen eurovaalien kaikkien aikojen ääniharavaksi. Andersson rikkoi Paavo Väyrysen nimissä olleen Suomen eurovaalien ääniennätyksen.

Tämänhetkisen laskentatilanteen perusteella Andersson on kerännyt yli 159 000 ääntä. Suomen ensimmäisissä eurovaaleissa vuonna 1996 Väyrynen keräsi 157 668 ääntä.

Anderssonin mukaan moni on sanonut hänelle halunneensa antaa äänensä luottamuksen osoituksena ja kiitoksena.

Li Anderssonin kommentit ennakkoääninen jälkeen 2:07
Li Anderssonin kommentit ennakkoääninen jälkeen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi EU-vaalien klo 20:n äänitilannetta toteamalla, että puolue lähti hakemaan parempaa tulosta. 

Näin tieto ennakkoäänien tuloksesta otettiin puolueissa vastaan 0:36
Näin tieto ennakkoäänien tuloksesta otettiin puolueissa vastaan.

– Mutta katsotaan nyt, miten ihmiset ovat lähteneet liikkeelle vaalipäivänä ja sen jälkeen katsotaan, mikä on lopullinen tulos, Lindtman kommentoi.

Keskustan Annika Saarikko sanoo olevansa toiveikas, että keskusta säilyttää kaksi paikkaa europarlamentissa. Saarikko pitää ennakkoäänten tulosta hyvin yllättävänä.

Annika Saarikko: Ennakkoäänien tulos on monimerkityksellinen 0:50
Annika Saarikko: Ennakkoäänien tulos on monimerkityksellinen.

"Äärettömän huono", kuvailee puolestaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolueen tulosta eurovaaleissa. Hän nostaa syyksi äänestysaktiivisuuden ja puolueen hallitusvastuun.

Riikka Purra ennakkoäänistä: "Tuo lukema on aivan selvä pettymys" 1:34
Riikka Purra ennakkoäänistä: "Tuo lukema on aivan selvä pettymys"

Sofia Virta: Vihreät on tehnyt torjuntavoiton

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran mukaan vihreät on tehnyt eurovaaleissa torjuntavoiton, jos puolue saa kaksi europarlamentaarikon paikkaa. Virta kommentoi ennakkoääniä vihreiden vaalivalvojaisissa Helsingissä Tavastialla.

Virta sanoi, että yli yksitoista prosenttia ennakkoäänistä oli paljon parempi tulos kuin viimeisimmät gallupit ennustivat.

Virran mukaan täysin tyytyväinen ei voi olla, sillä puolue on menettämässä kolmannen paikkansa europarlamentissa.

Liike Nyt jäi ennakkoäänissä jopa Vapauden liiton taakse – Harkimo: Ei kuulosta hyvältä

Liike Nyt olisi ennakkoäänten perusteella saamassa eurovaaleissa vähemmän ääniä kuin eduskunnan ulkopuolinen pienpuolue Vapauden liitto. Liike Nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo kommentoi ääntenlaskennan tilannetta sanomalla, ettei se tietystikään kuulosta hyvältä. Harkimon mukaan Liike Nytin äänimäärä on odotettua pienempi.

Liike Nyt on eurovaaleissa vaaliliitossa kristillisdemokraattien kanssa. Alkuillan laskentatilanteen perusteella vaaliliitto oli jäämässä ilman paikkoja europarlamentissa. Harkimo ei ollut itse ehdolla eurovaaleissa.

RKP:n torjuntavoitto oli Henrikssonille helpotus

Anna-Maja Henriksson: Aivan mahtava tulos 1:07
Anna-Maja Henriksson: Aivan mahtava tulos.

RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson myöntää, että ennakkoäänien lupaama torjuntavoitto on iso helpotus. Ennakkoäänien mukaan RKP säilyttää europarlamenttivaaleissa yhden edustajan paikkansa, joka menee puolueessa eniten ääniä keränneelle Henrikssonille.

Henriksson kertoo, että tulos myös vastaa tunnetta, jonka hän on saanut kentällä kiertäessään. Henriksson on luopumassa RKP:n puheenjohtajuudesta ensi viikonloppuna pidettävässä puoluekokouksessa, jonka jälkeen hän luopuu myös opetusministerin tehtävästä.

Kristillisdemokraatit jäämässä rannalle alustavan tuloksen mukaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo olevansa vielä odottavaisella tunnelmalla eurovaalituloksesta. Kristillisdemokraatit on vaaliliitossa Liike Nytin kanssa. Alkuillan tuloksen perusteella näyttäisi, että vaaliliitto olisi jäämässä rannalle europarlamentista.

Kristillisdemokraateilla tai Liike Nytillä ei ole ollut edellisellä kaudella edustajaa parlamentissa.

Lue myös:

    Uusimmat