Osa perheistä täysin hukassa koronakriisin keskellä: Häpeä estää avunpyynnön monessa kodissa – "Apua tarvitaan ihan perusarjesta selviytymisessä"

7:46img
Uutisaamu: Millaisia huolia perheissä koetaan koronakriisin aikaan? Näin asiantuntijat vastaavat
Julkaistu 06.04.2020 11:01

MTV UUTISET

Poikkeusoloajan eristäytymisen pelätään lisäävän lapsiperheiden mielenterveys- ja päihdeongelmia. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä MTV:n Uutisaamussa.

Uutisaamussa vierailleen Mielenterveysomaisten keskusliiton toiminnanjohtan Pia Hytösen mukaan suurin huoli on nyt lapsista ja nuorista, joiden arjesta tutut ja turvalliset aikuiskontaktit, kuten harrastevalmentajat ja opettajat, ovat vähentyneet. 

Lue myös: Korona sulki koulut: Yli 500 perheen ovelle aiotaan toimittaa viikon ruoat – ”Osalle lapsista kouluruoka voi olla päivän ainoa lämmin ateria”

Hytönen toivoo, ettei yksikään aikuinen tai lapsi jäisi yksin kurjistuvien kotiolojen kanssa. Hänen mielestään moni vähättelee ongelmiaan, vaikka jo pelkkä huoli omasta tilanteesta riittäisi syyksi ottaa yhteyttä mielenterveyden ammattilaisiin.

Mielenterveys- ja päihdeongelmissa häpeäntunne on kuitenkin vahvasti läsnä.

Lue myös: Li Anderssonilta selkeät ohjeet etäopetukseen: Koulun pitää puuttua, jos oppilaaseen ei saa yhteyttä – "Emme saa jättää yhtäkään lasta yksin"

Lapsi pelkäsi vanhempien leimautumista

Hytönen kertoo esimerkin järjestöön yhteyttä ottaneesta lapsesta, joka ei aluksi uskaltanut kertoa perhetilanteestaan ammattilaisille.

Tilanne kotona oli kärjistynyt siihen pisteeseen, että hän joutui lapsena pitämään huolta vanhemmistaan.

Hytösen mukaan lapsi pelkäsi, että vanhempien ajatellaan olevan jollakin tavalla huonoja tai että hänet sijoitetaan pois kotoaan. Ajattelumalli on toiminnanjohtajan mukaan tyypillinen.

Vaikeuksia perusarjessa

Samansuuntaisia huolia on myös Lastensuojelun Keskusliitossa. Uutisaamun haastattelussa toiminnanjohtaja Hanna Heinonen kertoo, että monessa kodissa taloudellinen tilanne on koronaepidemian aikaan keikahtanut päälaelleen. 

– On ruoka-avun tarvetta. On tullut merkkejä siitä, että apua tarvitaan ihan perusarjessa selviytymisessä. Toki on ahdistusta, joka voi kanavoitua päihdeongelmiinkin, Heinonen sanoo.

Lastesuojeluilmoitusten määrä Suomessa on vähentynyt koronaviruksen aikana. Tällä hetkellä lasten arjessa ei ole niitä aikuisia, jotka voisivat tehdä ilmoituksia havaitsemistaan epäkohdista.

– Se on huolestuttavaa, että osa lapsista ja heidän avuntarpeestaan jäävät piiloon ja näkemättä.

Lue myös: Päihdeongelmien, mielenterveyden ja lastensuojelun kriisin pelätään muhivan koronaviruksen vuoksi koteihinsa sullottujen parissa – "Sosiaalinen kontrolli on poissa"

Tuoreimmat aiheesta

Uutisaamu