"Outo ja tyhmä" – Tim Walzin valinta keräsi vastapuolen haukut ja omien kehut

Kamala Harrisin valinta varapresidenttiehdokkaaksi kirvoitti tiistaina pitkälti sellaiset kommentit kuin Yhdysvaltain erittäin polarisoituneessa ilmapiirissä sopi odottaa.

Omat kehuivat ja kiittelivät, vastapuoli haukkui ja pelotteli. Kuvio on viime aikojen vaalien yhteydestä tuttu.

Tim Walz tuo helvetin maan päälle, republikaanien ehdokas Donald Trump kiirehti julistamaan.

Trumpin leirin muukin viestintä oli saman suuntaista pelottelua.

– Kamala Harrisin tavoin Tim Walz on vaarallinen ääriliberaali, ja Harrisin ja Walzin kalifornialainen unelma on jokaisen amerikkalaisen painajainen, kampanjan tiedotteessa maalailtiin.

Trumpin vankka liittolainen Lindsey Graham kutsui Walzia ”oudoksi ja tyhmäksi”.

– Kuvernööri Tim Walz ei pelkästään allekirjoittanut lainsäädäntöä, joka antoi laittomille maahanmuuttajille ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon, hän katsoi sivusta, kun Minneapolis paloi neljän päivän ajan.

Vance sovinnollisella tuulella

Trumpin oma ehdokas maan kakkosvirkaan teki kuitenkin puolueensa linjaan yllättävän poikkeuksen kohteliaalla viestillään.

New York Timesin mukaan senaattori JD Vance kertoi soittaneensa Walzille ja onnitelleensa tätä valinnasta. Jättämässään ääniviestissä Vance sanoi kehottaneensa Walzia odottamaan vankkoja keskusteluita ja ”nauttimaan kyydistä”.

– Ehkä hän soittaa minulle takaisin, ehkä ei, Vance sanoi toimittajille.

Demokraattien parista Walz sai tavanomaiset kehut ja onnittelut.

Entinen presidentti Barack Obama ei tälläkään kertaa tyytynyt lyhyeen viestiin, vaan julkaisi tiedotteen pian Harrisin ilmoituksen jälkeen.

Obama korosti kirjoituksessaan, että varapresidenttiehdokkaan valinta kertoo paljon varsinaisen presidenttiehdokkaan persoonasta, ja siitä, millainen presidentti tästä tulisi.

– Valitseeko hän jonkun kokemattoman ja polarisoivan, joka syventää kahtiajakoamme, vai jonkun, jolla on arvostelukykyä vaikeiden päätösten tekemiseen, Obama muotoili, kenties viitaten hienovaraisesti republikaanien tilanteeseen.

Walzia Obama kuvaili Harrisille ”ideaalikumppaniksi”, ja kehui niin tämän kokemusta kuin arvojakin.

Kehujen ja onnittelujen jakajiin liittyivät myös entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas Hillary Clinton, entinen kongressin puhemies Nancy Pelosi ja senaattori Bernie Sanders, joka korosti Walzin työläisiin vetoavaa taustaa.

– Hän on entinen opettaja, jalkapallovalmentaja ja vahva ammattiliittojen tukija, Sanders muistutti.

Lue myös:

    Uusimmat