Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen peilaa Britannian kansanäänestyksen tulosta Suomen jäsenyyteen Euroopan Unionissa. Liikanen korostaa, että Suomen ei pidä missään tilanteessa luopua siitä vaikutusvallasta, jonka se sai liityttyään jäseneksi Euroopan Unioniin.
– Pitää muistaa, että Suomen historiassa Suomi on jätetty usein yksin. Päätökset meidän maamme kohtaloista on usein tehty meidän päidemme yli. Kun Suomi tuli EU:n jäseneksi, me saimme paikan sen pöydän ympärillä missä päätökset tehdään, pöytään missä maiden välisistä suhteista määrää laki eikä voima, ja yhteiset instituutiot niitä valvovat, Kansainvälisen järjestelypankin johtokunnan kokouksesta Sveitsistä tavoitettu Erkki Liikanen toteaa.
Suomen ei Liikasen mielestä pidä missään oloissa luovuttaa tätä paikkaansa pois.
– Se on saatu sillä työllä mitä Paasikivi, Kekkonen, Koivisto ja monet muut tekivät. Meidän nykyisten sukupolvien pitää pitää huoli, että tästä me pidämme kiinni ja käytämme vaikutusvaltaamme yhteisiin asioihin ja samalla myös Suomen puolesta.
Britannian EU-eron tapahduttava nopeasti
Liikasen mielestä on tärkeää, että Britannian ero Unionista toteutetaan nopeasti.
Suomen Pankin pääjohtaja näkee, että Britannialla on ollut EU:lle myös paljon myönteistä annettavaa, mutta eropäätöksestä aiheutuva epävarmuuden kausi pitäisi jäädä mahdollisimman lyhyeksi.
Keskuspankkiirit ovat eilen ja tänään keskustelleet tiiviisti niistä syistä, jotka johtivat brittien päätökseen.
– Olen täällä puhunut paljon brittien kanssa, ja oikeastaan he näkevät eroon kolme selitystä. Päähallituspuolue oli hajalla, ja sen enemmistö äänesti vastaan. Toiseksi Labour, Työväenpuolue, ei ollut niin sitoutunut Euroopan Unioniin kuin se oli aiemmin. Tämän lisäksi ainakin taantuvilla teollisuusalueilla, joilla talouden ongelmat ovat vaivanneet, ja joilla ehkä maahanmuuttokritiikki on ollut kaikkein suurinta, siellä tuli protestia kaiken tämän päälle.
Baselissa viikonloppuna kokoontuvat keskuspankkiirit miettivät parhaillaan keinoja, millä tavoin keskuspankit pystyvät nyt turvaamaan rahoitusmarkkinoiden toiminnan. Jos tässä onnistutaan, jäävät vahingot Liikasen mukaan rajoitetuiksi.
– Meidän pitää varmistaa se, että markkinoilla on likviditeettiä. Ja tietysti Euroopassa meidän pitää turvata ja varmistaa se, että pankit ovat hyvässä kunnossa, niin kuin ne nyt ovat. Jos tämä epävarmuuden aika jää vähäiseksi, silloin ne vahingot mitä tällaisesta yllätyksestä seuraa jäävät rajoitetuksi. Hyvin tärkeää on, että epävarmuuden aika on lyhyt. Reaalitaloushan on ollut aika hyvässä vedossa Euroopassa.
”EU on yhdessä enemmän kuin erikseen”
Erkki Liikasen mielestä EU:n pitää nyt keskittyä oleellisiin asioihin ja saada ne viestitettyä selkeästi kaikille. Hänen mukaansa EU on yhdessä enemmän kuin erikseen.
– Kyllähän rahaliiton suhteen on paljon tapahtunut. Olemme rakentaneet yhteisen pankkien valvonnan, on tehty lainsäädäntöä, jolla estetään se, että veronmaksajat maksavat pankkiirien tappiot. Sijoittajat kantavat vastuut, ja ne jotka saavat voittoja saavat myös tappiot. Hyvin tärkeää on myös se, että maahanmuuttaja- ja pakolaiskysymyksessä EU toimii ripeästi ja selkeästi. Siinä tarvitaan kaikkien jäsenmaiden yhteisiä ponnistuksia.
– EU:n pitää nyt keskittyä oleelliseen ja viestittää se selkeästi kaikkialle. Se ei tapahdu yksin Brysselistä, siinä on kaikilla jäsenmailla ja kaikilla päättäjillä oma vastuunsa.
2:58
2:52
Kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien viestien takia.