Presidentti Stubb MTV:n erikoishaastattelussa: Venäjä kykenisi lähettämään lisää siirtolaisia Suomen rajalle 48 tunnissa

Presidentti Stubb perustelee käännytyslakia MTV:lle: Venäjä voi lennättää Suomeen lisää siirtolaisia 48 tunnissa 1:10
Presidentti Stubb haastattelussa MTV:n Tasavallan presidentin kyselytunnilla.

Niin kutsuttu käännytyslaki on tarpeellinen, jotta voidaan harkita Venäjän vastaisen rajan avaamista. Näin sanoi tasavallan presidentti Alexander Stubb MTV:lle SuomiAreenan Tasavallan presidentin haastattelutunnilla. Ohjelma esitetään tänään kello 20 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Ilman poikkeuslakia viranomaisten on vaikea toimia, jos rajan yli tulisi lisää* siirtolaisia, Stubb sanoo. 

– Meidän tiedustelutietomme mukaan Venäjä pystyy siirtämään meidän rajallemme siirtolaisia, jotka eivät ole perinteisiä turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään. Yli tuhat muutamassa tunnissa, perustelee presidentti Alexander Stubb poikkeuslain tarpeellisuutta.

Hallitus on perustellut poikkeuslain tarvetta kansallisella turvallisuudella, mutta esimerkiksi perustuslakivaliokunta jätti viime viikon lausunnossaan kokonaan ottamatta kantaa siihen, millä perusteella Suomen kansallinen turvallisuus on vakavasti vaarantunut.

Stubb muistuttaa uutisankkuri Jan Anderssonin haastattelussa, että Venäjä on häikäilemätön. 

– Sen lisäksi Venäjä on lennättänyt siirtolaisia, joita he turvapaikanhakijoiksi kutsuvat, Irakista, Jemenistä, Syyriasta ja Etiopiasta. Se tapahtuu noin 48 tunnin sisällä. Silloin meidän tehtävänä suomalaisina päättäjinä ja viranomaisina on pitää huoli siitä, että tämän tyyppinen toiminta lopetetaan. 

Tiedustelutietojen mukaan osa tällä hetkellä Venäjällä olevista siirtolaisista odottaa mahdollista kyytiä Suomen rajalle Pietarin läheisyydessä.   

Käännytyslaista tarvittavia työkaluja

Stubbin mukaan poikkeuslaki antaisi viranomaisille tarvittavia työkaluja, jotta Venäjän vastainen raja voitaisiin avata. 

– Korostan, että on olemassa neljä aika tiukkaakin ehtoa, joiden pohjalta tämä poikkeuslaki voidaan laukaista. Sen lisäksi on paljon pehmentäviä kokonaisuuksia, jotka pitävät huolen siitä, että ketään ei jätetä heitteille.  

Stubb korostaa, että päätöksiä ei tehdä kepein perustein. 

– Ne perustuvat tiedustelutietoon ja vakavaan turvallisuusriskiin, joka on olemassa. Sen pohjalta me reagoimme.

Poikkeuslaki voimaan heti

Poikkeuslaki astuu voimaan heti, kun eduskunta hyväksyy sen ensin, toteaa presidentti MTV:lle. 

Stubb toivoo myös, että laille löytyy yhteisymmärrys ja että vaadittava viiden kuudesosan enemmistö saadaan lain taakse.

– Ymmärrän, että monille se on vaikeaa, koska tässä todellakin on jännite turvallisuuden ja  kansainvälisten ihmisoikeuksien välillä. 

Stubb haluaa välittää kaikille viestin siitä, että jos, ja kun, toivottavasti mennään Suomen turvallisuus edellä, emme ajautuisi sellaisen ristiriitaan, jossa ihmishenkiä vaarannetaan, olipa henkilö missä asemassa tahansa.

– Saamme tämän tyrehdytettyä, kunhan teemme kylmänrauhallisesti ja empaattisesti vaikeita päätöksiä, presidentti sanoo.

Eduskunnan käsittelyyn ja mahdollisiin lakiesitysmuutoksiin presidentti Stubb ei puutu millään lailla.

– Venäjä yrittää tällä hetkellä rikkoa ja pirstaloida Suomen yhtenäisyyttä. He käyttävät meidän oikeusvaltiotamme, meidän kansainvälistä oikeuttamme, hyväkseen ja yrittävät saada suomalaisen yhteiskunnan rikki. 

– Tätäkin taustaa vasten pidän hyvinkin tärkeänä, että saamme mahdollisimman vahvan enemmistön eduskunnassa tämän lain taakse.

Lainoppineet tekevät hyvää työtä

Stubb korostaa myös, ettei pidä kritisoida lainoppineita, jotka ovat ottaneet asiaan kantaa voimassa olevien lakien ja kansainvälisten sopimusten pohjalta. 

Presidentti muistuttaa, että he tekevät työtään juuri niin kuin heidän asemaansa kuuluu.

Pitäisikö lakia päivittää?

– Kansainvälistä lakia ja oikeuskäytäntöä tullaan hyvin todennäköisesti päivittämään, koska kansainvälinen oikeus turvapaikkakysymyksissä ei tunne tilannetta, jossa ihminen välineellistetään eli häntä käytetään aseena.  

Presidentti kertoo myös, että matkoilla maailmalla häneltä lähinnä kysytään, miten ongelmaa rajalla aiotaan ratkaista Suomessa. 

Stubbin mukaan kukaan ei ole kysynyt, miten pidetään kiinni kansainvälisistä sopimuksista, vaikka Suomessa usein kuvitellaan näin. 

– Lainsäädännön oikeusvaltion rikkoja tässä on Venäjä. Venäjä käyttää ihmisiä kyynisesti. Se on se juurisyy, johon yritetään tällä lainsäädännöllä puuttua.

SuomiAreena: Tasavallan presidentin haastattelutunti tänään kello 20 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

*Oikaisu 26.6.24 klo 12.20: Jutussa ja otsikossa sanottiin aiemmin, että Stubbin mukaan Venäjä kykenisi lähettämään Suomen rajalle tuhansia siirtolaisia 48 tunnissa. Stubb sanoo haastattelussa, että Venäjä saisi muutamassa tunnissa yli tuhat siirtolaista rajalle, ja että Venäjä saisi lennätettyä lisää siirtolaisia Irakista, Jemenistä, Syyriasta ja Etiopiasta noin 48 tunnin sisällä. Jutusta ja otsikosta korjattu epätarkkuus, jonka mukaan Stubb olisi sanonut Venäjän kykenevän lähettämään tuhansia siirtolaisia Suomen rajalle 48 tunnissa muotoon "lisää siirtolaisia".

Juttua korjattu kello 9.30: Otsikossa luki aiemmin virheellisesti, että "Venäjä voi lennättää Suomeen tuhansittain siirtolaisia 24 tunnissa", Stubb sanoi todellisuudessa, että 48 tunnissa. Lisäksi jutun alkuun taustoitusta poikkeuslain säätämisen tarpeen taustalla olevista tiedustelutiedoista. Lisätty tieto myös siitä, että presidentin haastattelijana on Jan Andersson.

Lue myös:

    Uusimmat