Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi viidettä kertaa: "Mahdollisuudet tulla valituksi ovat nyt hyvät – alan vähitellen olla oikean ikäinen"

9:39img
Julkaistu 14.08.2023 08:57
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

MTV kutsuu syksyn mittaan presidenttiehdokkaita haastatteluun. Toisena vuorossa oli politiikassa jo vuosikymmeniä mukana ollut, niin lukuisten hallitusten ministerinä kuin keskustan johdossa ja europarlamentissa toiminut Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen pyrkii presidenttiehdokkaaksi nyt viidettä kertaa, tällä kertaa valitsijayhdistyksen kautta. Väyrynen uskoo mahdollisuuksiinsa menestyä presidenttikisassa.

– Mahdollisuudet tulla valituksi ovat nyt hyvät. Ja toisaalta minähän alan vähitellen olla oikean ikäinen. Olen nuorempi kuin Donald Trump ja paljon, paljon nuorempi kuin Joe Biden, Väyrynen sanoo.

Alun perin Väyrynen olisi halunnut pyrkiä presidentiksi keskustan ehdokkaana ja oli valmis esivaaliinkin.

– Uskon, että olisin voittanut sen esivaalin – sitä ei järjestetty. Kun kävi ilmi, että esivaalia ei tule, ilmoittauduin valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi.

Keskusta on virallisesti asettunut tukemaan Olli Rehniä, joka Väyrysen mukaan on sekä ulko- että turvallisuuspolitiikassa täysin eri linjoilla kuin hän.

Lue myös: Pekka Haavisto MTV:lle rasismikohusta: Sukupolvia rakennettua Suomi-kuvaa ei voi vetää vessasta nyt alas muutamassa viikossa

Kritisoi Venäjä-linjan jyrkkyyttä

Väyrynen kirjoitti aiemmin blogissaan, että hänen mielestään Suomen pitäisi avata keskusteluyhteys Venäjän kanssa.

– Pitäisi toimia niin kuin Sauli Niinistö toimi aikaisemmin. Hänhän vuoden 2014 (Krimin miehityksen) jälkeen piti yhteyksiä Venäjään hyvinkin paljon, vaikka oli yhteinen suositus, että vältetään yhteydenpitoa, Väyrynen sanoo.

– Venäjän hyökkäyksen jälkeenkin oli vielä puhelinkeskustelu maaliskuulla. Sitten toukokuulla viimeisessä puhelinkeskustelussa Niinistö ilmoitti, että Suomi liittyy Natoon, mutta korosti, että rajanaapuruuteen liittyvät käytännönasiat hoidetaan asianmukaisesti. Mutta ei ole ollut mitään yhteyksiä sen jälkeen, ei presidentin tasolla, ei ulkoministerin tasolla. Kyllähän Ranskan presidenttikin pitää yhteyksiä Venäjään, ja monet muut.

Lue myös: MT:n presidenttikysely: Pekka Haavisto selvässä kärjessä ennen Mika Aaltolaa

Väyrynen kritisoi myös sitä, että Suomi on pannut Venäjän vastaisia pakotteita täytäntöön "kaikkein voimakkaimmin".

– Suomen linja on ollut hyvin jyrkkä. Se on ollut hyvin lähellä Baltian maiden ja Puolan linjaa.

– Pitkän rajan ja naapuruuden takia meillä olisi syy olla joustavampi näissä asioissa, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mielestä Suomen Nato-jäsenyys oli "historiallinen virhe".

– Olin sitä mieltä, että ei olisi pitänyt liittyä. Päätöksentekoa olisi pitänyt lykätä rauhallisempaan ajankohtaan. Mutta kun päätös on tehty, niin pulinat pois.

Lue myös: Politiikan tutkija kuvaa Mika Aaltolan kampanja-avauksen tyyliä populistiseksi – hän on korostanut omaa erityisyyttään

Menneisyyden ehdokas?

Väyrysen linjauksien ja hänen pitkän poliittisen historiansa takia moni mieltää hänet niin sanotusti menneisyyden ehdokkaaksi. Väyrynen itse sanoo katsovansa tulevaisuuteen ja edustavansa "aidosti keskustalaista linjaa", jonka taakse kansa on koottavissa.

– Olen joutunut tässä matkan varrella aikamoisen taistelun keskipisteeseen ja kovien iskujen kohteeksi, ja sen takia minun maineeni tai imagoni on ehkä toisenlainen. 

– Mutta kunhan ihmiset saavat tietää totuuden, niin uskon, että saan laajojen kansalaispiirien kannatuksen, pääsen toiselle kierrokselle ja voitan sen.

Lue myös: Pöllöraati: Häkkänen astui pahasti Orpon varpaille – "Avoin sodanjulistus"

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit