Päihdeasiantuntija jyrähtää: Kukaan ei uskalla puuttua alkoholismiin

Päihdeasiantuntija haluaisi siirtää nämä olutpatterit Alkon hyllyille.Lehtikuva
Julkaistu 06.08.2013 13:05(Päivitetty 06.08.2013 14:29)
Toimittajan kuva

Jouni Sipilä

jouni.sipila@mtv.fi

Psykiatri ja päihdeasiantuntija Pirkko Turpeinen ehdottaa, että miedot alkoholijuomat siirrettäisiin Alkon hyllyille viideksi vuodeksi. Tämän kokeilun aikana myyntirajoitusten vaikutukset voitaisiin selvittää.

Turpeinen perustelee kantaansa alkoholin jättimäisillä haittavaikutuksilla.

– Alkoholismiin kuolee joka päivä kymmenen henkilöä. Kuinka huolissamme olemme hukkuneista, tulipaloissa menehtyneistä tai liikenneonnettomuuksien uhreista? Näiden kuolleiden määrä ei ole missään suhteessa alkoholismiin uhreihin. Alkoholikuolemia on meillä Islantiin verrattuna kahdeksan kertaa enemmän ja Ruotsiinkin verrattuna lähes kolme kertaa enemmän, Turpeinen listaa.

– Kansalaisten terveys edellyttää keskioluen siirtämistä Alkoon. Viiden vuoden kokeilun aikana voitaisiin selvittää vaikutukset terveyteen, kuolleisuuteen, alkoholistien hoitokuluihin, terveyskeskusten vuodenpaikkojen tarpeeseen ja poliisien toimintamenoihin.

Kaikki alkoholiin ja erityisesti sen saannin rajoittamiseen liittyvät ehdotukset herättävät voimakkaita reaktioita. Turpeisen mielestä Suomessa alkoholikeskustelua käydään liikaa tunteella.

– Se on tunnepitoinen kysymys, koska meillä alkoholiin ei osata suhtautua neutraalisti. Suomessa asiaan liittyy vahvaa syyllisyydentunnetta ja samalla myös nautinnonhalua, jota ei haluta yhteisen edun nimissä rajoittaa. Poliitikot eivät uskalla tarttua asiaan, koska pelkäävät voimakkaita kielteisiä reaktioita. Eihän tupakkalaistakaan aluksi pidetty, mutta sen kautta on saatu aikaan hyviä tuloksia.

Valtio hoitaa alkoholismia väärin

Turpeinen arvosteli lauantaina Lapualla kovin sanoin valtion harjoittamaa päihdehoitoa. Hänen mukaansa varoja haaskataan tehottomilla A-klinikoilla, joiden kautta raitistuu alle kaksi prosenttia asiakkaista.

Turpeinen kannattaa Minnesota-hoitomallia, jossa suoran ja yhteisöllisen käsittelytavan kautta raittiiksi päätyy yhdeksän asiakasta kymmenestä.

– Suurin ongelmamme on se, että työelämässä olevat 350 000 ihmistä, jotka tekevät vajaata työpanosta. Eläkeiän nostamista kannattaisi miettiä vasta sen jälkeen kun työelämässä olevat alkoholistit ovat käyneet Minnesota-hoidon, joka on ainoa tarjolla oleva raitistava hoitomuoto. Hämmästyttävää on se, että tällaisia hoitopaikkoja on Suomessa tarjolla vain 50 henkilölle kun esimerkiksi Ruotsissa niitä on 3000.

– Suomessa ei käsitetä sitä, että alkoholismi on sairaus. Se vääristää kaiken julkisen keskustelun. Sen seurauksena meillä ei ole myöskään riittävästi raitistavia hoitopaikkoja. Niitä tarvitaan, koska alkoholismisairaudesta kärsivä ei voi nauttia lainkaan alkoholia.

– Osalle alkoholismi on perinnöllinen sairaus. Ihmisiä tulisi opettaa tunnistamaan se keskustelemalla omien sukulaisten kanssa. Tässä keskustelussa tarvitaan neutraalia eikä tuomitsevaa asennetta. Eihän kenenkään tarvitse tuntea syyllisyyttä sokeritaudistakaan, Turpeinen sanoo.

A-klinikkasäätiö puolustautuu: Ei kaikkia alkoholisteja voi sulkea laitoksiin

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa