Päivitä lattialämmitysjärjestelmä kuntoon – voit säästää sähkölaskussa

upo2
Julkaistu 07.03.2017 08:06

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: UPONOR SUOMI OY

Onko kotonasi lattialämmitys, mutta nurkissa tai tietyissä huoneissa tuntuu aina olevan kylmä? Syy tähän voi löytyä lattialämmitysjärjestelmästä, jota päivittämällä ongelmasta voi päästä eroon – ja samalla energiakuluissa voi säästää pitkän pennin.

Jokaista lämmitysjärjestelmää on syytä huoltaa ja päivittää aika ajoin. Lattialämmitysjärjestelmän kohdalla lämpöongelmia voi ilmaantua rikkoutuneen huonetermostaatin, jumiutuneiden venttiilien tai alun perin väärin säädetyn järjestelmän vuoksi. Myös putkistoissa oleva ilma voi estää lämpöä siirtymästä tehokkaasti.

– Jos joku kodin huoneista on muita kylmempi, kaikki ei välttämättä ole kunnossa, Uponorin tuotepäällikkö Mikko Nieminen kertoo.

– Tällaisissa tapauksissa vika on usein lattialämmitysjärjestelmän säätölaitteessa. Samalla on kuitenkin hyvä tarkistaa, että järjestelmä on muutenkin kunnossa ja jakotukin venttiilit toimivat normaalisti, eikä jakotukissa näy vuotoja, Nieminen toteaa.

_MG_7350 (004)

Lattialämmityksen säätöjärjestelmän uusiminen on helppoa ja nopeaa

Päivitetyn lattialämmityksen säätöjärjestelmän ansiosta kodin vesikiertoista lattialämmitysjärjestelmää on jatkossa entistä helpompi hallinnoida, eikä enää tarvitse arvuutella, millaiset asetukset takaavat optimaalisen lämpötilan kotiin. Uudessa säätöjärjestelmässä jokaisen huoneen lämpötilan voi määritellä puolen asteen tarkkuudella huoneeseen asennettavasta termostaatista.

Vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän ohjauksen vaihto on yllättävän helppoa. Mikäli kodin lattialämmitysjärjestelmä kaipaa päivitystä, ei kannata huolestua: Päivityksen hinta on kohtuullinen, eikä sen uusiminen vie tavallisesti muutamaa tuntia kauempaa aikaa.

– Lattialämmityksen säätöjärjestelmän uusiminen ei ole mikään suuri remontti – se vie tavallisesti aikaa puolisen päivää. Käytännössä vanhat säätölaitteet puretaan pois ja niiden tilalle vaihdetaan nykyaikaiset säätölaitteet eli huonetermostaatit ja keskusyksikkö. Lisäksi tarkistetaan, että vanha jakotukki on toimintakuntoinen, ja tarvittaessa voidaan vaihtaa venttiilejä, Nieminen kertoo.

Säästä rahaa huomaamatta

Uudesta säätöjärjestelmästä voi olla myös taloudellista hyötyä energiakulujen pienenemisen myötä, sillä nykyaikaisen järjestelmän avulla lämmönsäätö on hallitumpaa, eikä mitään tiloja ylilämmitetä.

Tutkimusten mukaan nykyaikaisen säätöjärjestelmän avulla energiakuluissa voidaan säästää jopa 5–8 prosenttia verrattuna perinteiseen, toimivaan järjestelmään. Usein vanhoissa järjestelmissä kaikki ei kuitenkaan enää toimi kuten alun perin on ajateltu, ja tällöin säästö on merkittävästi isompi.

– Tämä näkyy tietysti suoraan lämmityslaskussa. Tasainen lämmönjakautuminen on usein myös mukavuusseikka, jota on vaikea mitata rahassa. Uuden järjestelmän avulla voi siis säästää sekä rahaa että hermoja, Nieminen toteaa.

Asiantuntija kannustaakin energiansäästön nimessä suomalaisia tarkkailemaan kotona eri huoneiden lämpötiloja.

– Etenkin lämmityskauden alkaessa olisi tärkeää seurata, kuinka kodin eri huoneiden lämpötilat lähtevät nousemaan. Mikäli toisessa huoneessa on kylmempi kuin toisessa, suosittelen ehdottomasti syyn selvittämistä ja tarvittaessa lämmityksen säädön tarkistamista, Nieminen toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen