Perheenäiti säästää tuhansia ruokaostoksilla "budjettihamstraamalla" – näin se onnistuu: "Jos on p***a rahatilanne..."

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa helpot rahansäästökikat

Australialainen perheenäiti paljastaa, miten hän on onnistunut säästämään vuodessa huimia summia ruokaostoksilla ”säästäväisesti hamstraamalla”. Äidin vinkeistä kertoo muun muassa brittilehti The Sun.

Kahden lapsen äiti Zara jakoi säästövinkkinsä paikalliseen australialaiseen ruokabudjettiin keskittyvään Facebook-ryhmään. Perheenäiti kertoo luottavansa yksinkertaiseen “budjettihamstraus”-menetelmään. 

– Olen hyvä hamstraamaan ja hallinnoimaan rahojani. Systeemini avulla ostoksiin menee viikottain noin 150 dollaria (noin 97 euroa) sisältäen kaikki ruokaostokset lihasta tuoretuotteisiin sekä muut kodintuotteet neljän hengen perheelle, Zara kertoi ryhmässä. 

Viikkoina, jolloin budjetti on tiukilla, Zara saa kaikki ostokset nipistettyä jopa alle 30 euroon menetelmänsä ansiosta. Miten tämä sitten onnistuu? Perheenäiti antaa vinkkinsä:

Hamstraa silloin, kun tuote on hyvässä alennuksessa

Ensimmäiseksi on Zaran mukaan selvitettävä, mihin omat rahat kuluvat ruokakaupassa. Kirjaa siis ylös menosi ja katso, mitkä tuotteet kuuluvat välttämättömiin ostoksiin. Näitä tuotteita kannattaa hamstrata, kun ne ovat selkeässä alennuksessa.

– Vaipat, pyykinpesuaine ja muut ale-erät. Joka viikko tarkistetaan tarjoustuotteet ja jos joku tuote on 20–50 prosentin alennuksessa, sitä hamstrataan ainakin seuraavien 4–6 viikon tarpeeseen. Kun pyykinpesujauhe oli tällä viikolla puoleen hintaan, ostin sitä kuuden kuukauden satsin. Lisäksi sitten normaalit ruokaostokset.

Jos mitään tuotteita ei ole alennuksessa, voit ostaa yhden tai kaksi asiaa, joita ei koskaan saa normaalihintaa edullisemmin. Loput rahat budjetista säästetään seuraavan viikon kassaan ja tulevia alennuseriä ajatellen. 

"Kahden tuotteen systeemi"

Zaran säästämisstrategiaan kuuluu myös ”kahden tuotteen systeemi”

– Ostan tiettyjä tuotteita aina vähintään kaksi kappaletta. Yksi käytetään ja yksi on varalla. Tämä pätee esimerkiksi säilykkeisiin, pastaan ja öljyyn. Tämä mahdollistaa sen, että jos sinulla on jonain viikkona tiukka budjetti, se ei haittaa. Sinulla on varatuotteesi ja voit ostaa seuraavalla viikolla uudet. 

Perheenäidin mukaan kahden tuotteen systeemi kasvattaa ensin ruokalaskua, mutta lopulta summat tasaantuvat. Zaran systeemi on sopiva erityisesti sellaisille talouksille, jossa on epätasaiset tulot ja joinain viikkoina voi olla tiukempaa. 

– Jos joinain viikkoina on p***a rahatilanne, syöt sitten hamstrattuja tuotteita, eikä sinun tarvitse ostaa kuin tuoretuotteita, kuten maitoa, vihanneksia ja lihaa lisäksi. 

Zara kertoo, että hänellä on itsellään hamstrattuna monenlaisia tuotteita pahan päivän varalle: partateriä, hammastahnaa, shampoota, kahvia, vaippoja, vessapaperia ja muuta. 

Opettele tuotteiden ale-kierto

Zaran mukaan monissa ale-tuotteissa on havaittavissa tietty kierto, joka kannattaa opetella.

– Esimerkiksi partaterät ovat puoleen hintaan 2–4 kertaa vuodessa, joten niitä kannatta ostaa aina alennuksesta 3–6 kuukauden erä. 

Perheenäiti kertoo säästävänsä vuosittain ”tuhansia” menetelmänsä ansiosta.

– Sanoisin, että kauppalaskuni olisi viikottain noin 240 dollaria (noin 155 euroa), jos en tekisi näin.

Noin 58 euron viikottainen säästö tarkoittaa vuositasolla yli 3000 euron säästöä. 

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat