Perussuomalaiset pohtii vielä, osallistuuko se hallituksen rasisminvastaiseen kampanjaan

Hallituksen rasisminvastaiseen kampanjaan kutsutaan mukaan puolueita. Kokoomus on mukana, perussuomalaiset miettii vielä, puoluesihteerit kertovat MTV Uutisille.

Hallitus julkistaa huomenna rasisminvastaisen Me puhumme teoin -kampanjan, johon haastetaan mukaan esimerkiksi järjestöjä, yrityksiä ja poliittisia puolueita.

Vielä ei ole tiedossa, sitoutuvatko kaikki hallituspuolueet kampanjaan paitsi osana hallitusta myös itsenäisinä poliittisina puolueina.

Kokoomuksen vt. puoluesihteeri Timo Elo kertoo kokoomuksen olevan puolueena mukana kampanjassa.

– Kyllä lähdetään mukaan, kun kutsu käy. Tämän suuntaisesti toimitaan tietysti arjessa muutenkin, Elo sanoo puhelinhaastattelussa.

Perussuomalaiset miettii puoluesihteeri Harri Vuorenpään mukaan vielä, onko se puolueena mukana.

Puolue pohtii toimielimissään, osallistuuko se jonkinlaisella omalla sitoumuksellaan kampanjaan. Päätöstä asiassa ei ole vielä tehty, mutta tehtäneen piakkoin, Vuorenpää kirjoittaa sähköpostitse.

Vuorenpää ei erikseen kysyttäessä halua arvioida etukäteen, lähteekö puolue mukaan rasisminvastaiseen kampanjaan.

– En lähtökohtaisesti ennakoi puolueen toimielinten päätöksiä, Vuorenpää toteaa.

Vaikka puolueita ei ole vielä virallisesti kutsuttu mukaan kampanjaan, kristillisdemokraattien ja RKP:n linjat ovat jo käytännössä selvillä.

– Totta kai me olemme mukana edistämässä kampanjaa, kun olemme valtioneuvostossa olleet sitä itse tekemässä, KD:n puoluesihteeri Mikko Rekimies kertoo puhelimitse.

– Lähtökohtaisestihan me olemme antirasismin puolella. En näe mitään syytä, miksi emme lähtisi siihen mukaan, RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff sanoo.

Yksi liitto vetäytyi jo pois

Rasisminvastainen Me puhumme teoin -kampanja julkistetaan huomenna tiistaina 27. elokuuta.

Rasismin vastainen kampanja tunnustaa, että Suomessa on rasismia ja että siitä voi ja pitää päästä eroon. Rasismin purkaminen ja yhdenvertaisempien rakenteiden luominen edellyttävät aktiivisuutta ja laajaa osallistumista, kampanjaan liittyvissä materiaaleissa kerrotaan.

Huomenna avautuu muun muassa www.toimirasismiavastaan.fi-kampanjasivusto.

Kampanjan tausta on kesällä 2023 hallitusta ravistelleessa rasismikohussa ja sitä seuranneessa yhdenvertaisuustiedonannossa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti jo viime viikolla, ettei lähde mukaan kampanjaan.

JHL:n mukaan hallituksen teot ovat räikeässä ristiriidassa kampanjan tavoitteiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat