Huumeriippuvuudesta selvinneellä kuntapoliitikolla viesti dekriminalisointia vastustaville: ”Haluaisitko lastasi kohdeltavan rikollisena vai apua tarvitsevana?”

Viestintäpalvelu Twitterissä on puhuttu viime päivinä paljon tuoreesta raportista, jonka mukaan Suomi on valitettavalla ykkössijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa. Pirkanmaan aluevaltuutettu kertoi MTV:lle nuoruuden huumeriippuvuudestaan avattuaan kokemustaan Twitterissä.

Pirkanmaan aluevaltuutettu Julia Sangervo ihmettelee, miksi Suomessa päättäjät eivät tunnu kuuntelevan Maailman terveysjärjestö WHO:n ja THL:n suositusta kaikkien huumeiden käytön dekriminalisoinnista, eli rangaistavuuden poistamisesta.

Sangervo korostaa, että hän on huumevastainen, eikä pidä huumeiden käyttöä hyvänä asiana. Siksi hän juuri kannattaa dekriminalisointia, kuten monet asiantuntijatkin.

– Se on tutkittu fakta, että dekriminalisointi vähentää huumehaittoja, yliannostuksia ja tartuntatautien leviämistä, Sangervo muistuttaa.

– On tosi omituista, että tästä käydään keskustelua, että onko se hyvä vai huono asia, kun siitä on niin paljon näyttöä, että se on hyvä asia, Sangervo jatkaa.

Sangervo muistuttaa, että lisäksi dekriminalisointiin liittyvät ratkaisut ovat edullisia ja helppoja.

Kertoi riippuvuudestaan Twitterissä

Psykologian kandidaatiksi myöhemmin itsensä lukenut Sangervo puhuu osittain myös omasta kokemuksestaan, sillä hän on kertonut Twitter-tilillään olleensa huumeriippuvainen nuoruudessaan.

Sangervo arvioi, että riippuvuutta on vaikea ottaa puheeksi, koska siihen liittyy rikostuomion riski ja vähintään stigman takia tulee kohdelluksi huonosti.

Sangervon mukaan huumeriippuvaisia kohdellaan todella huonosti sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Mä pelkäsin, että mulle kävisi samalla tavalla, niin en mä uskaltanut ottaa sitä puheeksi, Sangervo muistelee.

Sangervolla on viesti päättäjille, jotka eivät tunnu ottavan esimerkiksi THL:n suositusta omakseen.

– Mä toivoisin, että päättäjät miettisivät tätä siltä kannalta, että jos oma lapsi päätyisi käyttämään huumeita, niin haluaisivatko he, että omaa lasta kohdeltaisiin rikollisena, vai ihmisenä, joka tarvitsee apua, Sangervo väläyttää.

Artikkelin alussa olevalla videolla Sangervo kertoo juhlissa tapahtuneesta yliannostustapauksesta, jonka ilmetessä apua ei soitettu rikostuomion pelossa.

– Hyvinvointivaltiossa ei pitäisi joutua miettimään, että uskaltaako soittaa apua, Sangervo pohtii.

Sangervo arvioi, että suomalainen päihde- ja huumepolitiikka on epäonnistunut.

– Moni poliitikko pelkää, että jos he ottavat kantaa tähän, niin heidät leimataan huumemyönteiseksi, Sangervo pohtii.

Katso Sangervon koko haastattelu artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat