Kokonaisvaltainen väsymys on yksi työuupumuksen keskeisistä oireista. Jos voimat eivät palaudu loman aikana, kannattaa tunteen äärelle pysähtyä.
Joka neljäs työssäkäyvistä suomalaisista kärsii työuupumuksesta. Sen keskeisiä oireita ovat kokonaisvaltainen väsymys, etääntyminen työstä sekä häiriöt tiedonkäsittelyssä ja tunteiden hallinnassa.
Palautumisesta huolehtiminen niin työpäivän aikana kuin vapaa-ajalla, säännöllinen liikunta sekä riittävä uni ovat tärkeitä työuupumuksen omahoidon elementtejä, mutta ne myös ennaltaehkäisevät burnoutin kehittymistä.
Vapaa-aikaa ei pitäisi suorittaa. Esimerkiksi jouluun voi kuin vaivihkaa kerääntyä paineita, jotka estävät ihmistä rentoutumasta. Työterveyden ylilääkäri Jukka Pitkänen Terveystalosta suosittelee palautumisen tueksi suorittamisen sijaan pientä digipaastoa, lepoa, lukemista tai muuta mieluista tekemistä sekä aktivoivaa harrastusta.
– Se lisää palautumista ja hyvinvointia paljon enemmän kuin pelkkä pötköttely, Pitkänen sanoi Uutisaamun haastattelussa joulukuun puolessa välissä.
Mikäli mahdollisen joululoman jälkeenkin väsyttää, pitäisi hälytyskellojen soida.
– Jos on pystynyt pitämään lomaa töistä ja sitten kun palaa, on heti sama fiilis, että on kuormittunut ja väsynyt, ehdottomasti kannattaa lähteä pohtimaan ja keskustelemaan, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen neuvoi haastattelussa.
Lue myös: Nukutko riittävästi, mutta olet silti väsynyt? Nämä merkit paljastavat, että nukut "roskaunta"
Älä jää yksin työuupumuksen kanssa
Avoin keskusteleminen työssä jaksamisesta on tärkeää, jotta ongelmat eivät pääse kärjistymään. Väsymyksestään voi kertoa niin omalle esihenkilölle, työterveyslääkärille, työsuojeluhenkilöstölle kuin työkavereillekin.
– Tärkeää on, ettei jää yksin, Hakanen summasi.
Tutkimuksista tiedetään, että etäkonttorille jäävät usein eniten kuormittuneet ja uupuneet työntekijät. Vaikka etätyö voi tuntua keinolta hallita työn kokonaiskuormitusta, liittyy siihenkin haasteita. Vapaamuotoisten kohtaamisten puuttuminen sekä työpäivän muuttuminen intensiivisemmäksi rasittavat nekin omalta osaltaan– siitä huolimatta, että ihminen viihtyisi omissa oloissaan.
Eristyksiin jääminen vaikeuttaa myös työuupumusoireiluun puuttumista, kun esihenkilö tai kollegat eivät kohtaa burnoutin partaalla olevaa työkaveria.