Pitkään jatkuneiden ääniongelmien oireet vaihtelevat – taustalla voi myös olla samanaikaisesti monia syitä: "Rykimistä ja yskimistä tulisi välttää"

kurkkukipu
Ääniongelmien oireet voivat vaihdella. Oire voi esimerkiksi olla palantunnetta kurkussa, limaisuutta tai toistuvaa tarvetta selvitellä kurkkua.All Over Press
Julkaistu 05.01.2020 14:20

MTV UUTISET – STT

Pitkäkestoinen, yhtäjaksoinen puhuminen – ja erityisesti tavallista voimakkaammalla äänellä – voi aiheuttaa rasitusmuutoksia äänihuuliin. Jos puhumisen vastapainona on myös hiljaista tekemistä ja pieniä taukoja, äänielimistö ehtii niiden aikana palautua.

Mikäli palautumisaikaa ei ole tarpeeksi, ääni voi alkaa oireilla, kertoo Turun yliopistollisen sairaalan johtava puheterapeutti Katja Saarela.

– Oireilu voi olla esimerkiksi äänen käheytymistä, karheutumista tai väsymistä. Se voi olla palantunnetta kurkussa, limaisuutta, toistuvaa tarvetta selvitellä kurkkua tai joskus kipuakin, Saarela luettelee.

Äänen oireilu alkaa helposti aiheuttaa huolta ja jännitystä siitä, kestääkö ääni puhetilanteissa. Tällainen stressi voi hankaloittaa oireita entisestään.

Saarelan mukaan ajoittainen äänen oireilu on melko yleinen vaiva. Ammateissa, joissa puhutaan paljon ja tarvitaan myös voimakasta ääntä, jopa 20–30 prosenttia työntekijöistä on kokenut äänioireita jossakin vaiheessa työuraansa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan johtava puheterapeutti Eliina Kankare kertoo, että ääniongelmat ovat vuosien varrella vain lisääntyneet. Erityisen paljon niitä ilmenee opettajilla.

Sisäilma, lääkkeet ja jännitys kuivattavat kurkkua

Äänen väsyminen on siis normaalia, ja kun puheen välillä on riittävästi taukoja, oireet yleensä helpottavat nopeasti. Jos ääni ei toistuen palaudu seuraavaan päivään mennessä tai hiipuu aina loppuviikosta, vaatii asia Kankareen mukaan tarkempia selvittelyjä.

Kurkun kuivuus voi johtua kuivasta sisäilmasta – Suomessa tämä on yleistä etenkin talvipakkasilla. Kurkkua voivat kuivata myös monet lääkkeet tai erityisen jännittävässä tilanteessa puhuminen. Palantunne kurkussa liittyy usein lihasjännitykseen. Myös puristeinen äänenkäyttö voi saada aikaan ääniongelmia.

Saarelan mukaan äänen käheyden taustalla puolestaan voi olla pitkäaikainen kurkunpäätulehdus, joka voi johtua esimerkiksi tupakoinnista, närästyksestä, allergioista, astmasta tai pitkittyneestä flunssasta.

– Usein pitkään jatkuneiden ääniongelmien taustalla on samanaikaisesti monia syitä, Saarela huomauttaa.

Lue myös: Puutteellinen ilmanvaihto on monen kodin murheenkryyni, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita – näillä nikseillä tilanne kohenisi

Riittävä vedenjuonti on tärkeää

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin foniatrian erikoislääkäri Maaria Ansaranta kertoo ääniongelmista kärsivien potilaiden usein kysyvän, puhuvatko he ”väärin”.

Yleensä tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan ääntä vain tulee käytettyä liian paljon esimerkiksi huonosti toimivista työtiloista, taustamelusta tai voimakasta äänenkäyttöä vaativista harrastuksista johtuen.

– Esimerkiksi opettajilla välitunnitkin saattavat kulua erinäisten asioiden selvittelyyn, kun oikea tapa äänen kannalta olisi lepo. Paljon ääntään käyttävien olisi myös tärkeää juoda riittävästi vettä päivän mittaan. Rykimistä ja yskimistä tulisi välttää.

Ansarannan mukaan siinä, kuinka paljon kenenkin ääni kestää rasitusta, on yksilöllisiä eroja. Jos puhuminen jatkuu runsaana päivästä toiseen, todennäköisesti jossain kohtaa yön aikana tapahtuva lepo ei enää riitä. Oman äänenkäyttönsä rajat on tärkeä oppia tuntemaan.

5:26img

Miten eroon pitkittyneestä flunssasta? Huomenta Suomen vieraana Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi