Pirkko joutui irtisanoutumaan, koska työpaikan sisäilma sairastutti – millaisia ovat sisäilmaongelmista johtuvat oireet?

2:08img
Mikä sisäilmassa voi aiheuttaa ihmisille oireita? Entä miten oireiden kanssa tulisi toimia?
Julkaistu 24.08.2023 07:19
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Arviolta joka viides nainen ja joka kymmenes mies on kokenut sisäilmaan liitettyjä oireita työpaikallaan. Koska tarkkaa mekanismia sisäilmaongelmien ja erilaisten oireiden välillä ei vieläkään tunneta, on hoito aina oireen mukaista.

Toistuvia flunssia, nenäverenvuotoja, silmä- ja iho-oireita. Kaikki nämä olivat kymmenen vuotta sitten arkipäivää Pirkko Moisiolle.

Koska oireet helpottivat yleensä viikonloppuisin tai pidempien lomien aikana, yhdisti Moisio oireilunsa työpaikkansa sisäilmaan.

Huomasin, että sain oireita myös vapaa-ajallani, jos menimme tilaan, jossa oli samantyyppisiä hajuja kuin työpaikallani.

Lue myös: Suomalaistutkimus: Varhaislapsuuden kodin kosteusvaurio voi aiheuttaa lapselle pysyvän astman

Moisio viihtyi työssään ja piti työyhteisöstään paljon, mutta joutui lopulta irtisanoutumaan, kun oireiden mukainen hoito tai työpaikalla tehdyt remontit eivät tuoneet helpotusta oloon.

Oireet olivat pahentuneet vuosien myötä. Oli toistuvia poskiontelontulehduksia, keuhkoputkentulehduksia ja päivittäistä kuumeilua.

Aluksi mietin, että entä jos oireeni eivät helpotukaan, mutta pikkuhiljaa huomasin, että oloni meni koko ajan parempaan päin.

Terveyden parantuessa Moisio kouluttautui uudelleen seksuaalineuvojaksi ja -terapeutiksi.

Lue myös: Kätilö Tanja joutui useita kertoja töistä ensiapuun – työpaikan sisäilma vei terveyden: "Meidän annettiin sairastua"

Sisäilmaongelmien ja oireiden syy-yhteyttä ei tarkkaan tunneta

Se, mikä tarkkaan ottaen edellisen työpaikan sisäilmassa aiheutti Moisiolle oireita, on edelleen epäselvää.

Helsingin yliopiston työterveyden professori Kari Reijulan ja Turun yliopiston professori ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankarin mukaan onkin hyvin yleistä, ettei sisäilmasta aiheutuvien oireiden tarkkaa syytä tiedetä.

Oireet ovat silti todellisia.

Katso yllä olevalta videolta asiantuntijoiden vastaukset siihen, mikä sisäilmassa voi aiheuttaa ihmisille oireita ja miten oireiden kanssa tulisi toimia.

Lue myös: Miksi kurkku on aamuisin karhea, vaikket ole kipeä? Viisi mahdollista selitystä

Sisäilmaongelmat aiheuttavat viihtyvyyshaittaa ja erilaisia oireita

Reijulan mukaan sisäilmaongelmat aiheuttavat viihtyvyyshaittoja ja oireita.

Jatkuvaa viikoittaista viihtyvyyshaittaa sisäilmanlaadusta raportoi joka kolmas toimistotyöntekijä Suomessa, hän kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä.

Keskeisimpiä näistä ovat tunkkainen ilma, kuiva ilma tai lämpötilaolosuhteet.

Oireita raportoi suomalaisista toimistotyöntekijöistä keskimäärin noin 20 prosenttia. 

Yleisimpiä sisäilmaongelmien aiheuttamia oireita ovat silmien ja ylähengitysteiden oireet, kurkun karheus ja yskä.

Lue myös: Kosteusvaurioihin liittyvää astmaa sairastavien geeniprofiili ei eroa muista – ympäristöherkkien oireiden syy yhä mysteeri

– Jos on hyvin kuiva sisäilma, on oletettavaa, että silmät ovat kuivat. Limakalvot ovat pitkälti samaa nenästä keuhkoihin eli siellä reagoidaan kuivaan ilmaan, sanoo Tuula Vasankari.

Sitten, jos sisäilmassa tosiaan on jotain muuta ongelmaa kuin ilmanvaihtoon liittyvää, painuvat oireet alaspäin. Silloin tulee äänen karheutta ja hengitykseen liittyvää oiretta. Oireet helpottavat yleensä sillä, että on toisessa tilassa tai poistuu tilasta kokonaan.

Katso koko sisäilmakeskustelu alta.

10:06img

Työpaikan sisäilmaoireet johtivat siihen, että Pirkko Moision piti vaihtaa alaa. Haastattelussa myös Turun yliopiston ja Filha ry:n professori ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari sekä Helsingin yliopiston työterveyden professori ja yvv-varadekaani Kari Reijula. 

Lue myös: Suomalaistutkimus selvitti, miten lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa: "Aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Sisäilma