Lahdessa on levinnyt syksyn aikana huolestuttava ilmiö nuorten keskuudessa. Kiusaajalle kostetaan kiusaaminen nöyryyttävällä ja uhkaavilla tavoilla ja mukaan on yllytetty suuri joukko alaikäisiä nuoria.
Hämeen poliisi kertoo, että tutkittavana muun muassa tapaus, jossa alaikäinen on joutunut pahoinpitelyn ja nöyryytyksen uhriksi. Poliisin mukaan tilannetta seurasi joukko nuoria, tilanne kuvattiin ja sitä jaettiin sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä tapausta tutkitaan rikosnimikkeellä pahoinpitely, lievä pahoinpitely, laiton uhkaus, sekä kunnianloukkaus.
Poliisi kertoo myös toisesta vastaavasta tapauksesta, jossa sosiaaliseen mediaan on perustettu ryhmä, jossa kehotetaan raportoimaan tietystä nuoresta ja jopa yllytetään väkivaltaan tätä nuorta kohtaan. Kaikki ryhmän osalliset ovat alle 15-vuotiaita.
Poliisi kertoo, että molemmissa tapauksissa kyse on kostosta, johon on yllytetty suuri joukko nuoria. Kiusaajalle on haluttu kostaa kiusaaminen.
Poliisi muistuttaa, että kehotukset väkivaltaan ovat erittäin vakavia. Kehotukset voidaan rinnastaa yllyttämiseksi rikoksiin. Poliisi kertoo, että nämä kaikki ovat yleisen syytteen alaisia rikoksia ja vaikka alle 15-vuotiasta ei voida tuomita rikoksesta, on hän korvausvelvollinen.
Poliisi kertoo seuraavansa aktiivisesti sosiaalisen median alustoja.
– Ei kannata tuudittautua siihen, että poliisi ei huomaisi esimerkiksi eri sosiaalisten median kanavissa tapahtuvaa häirintää, kiusaamista tai väkivallantekoja, sanoo ylikonstaapeli Tuomas Puukko Hämeen poliisista.
Puukon mukaan molemmissa esimerkkitapauksissa mukana olleet nuoret usein kertovat olevansa sivustaseuraajia tai kuvaamassa tilannetta. Hänen mukaansa myös sivustaseuraajana voi syyllistyä rikoksiin. Hän haluaakin muistuttaa nuoria seurauksista.
– Kuvaamalla väkivaltaa, ruokit väkivaltaa. Osallistumalla yllytyksiin, ruokit kiusaamista. Älä mene näihin mukaan, Puukko kehottaa.
Puukko toteaa, että vaikka nuoret eivät ajattelisi osallistuvansa rikokseen, niin materiaalia jakamalla voi loukata yksityisyyden suojaa ja syyllistyä muun muassa kunnianloukkausrikokseen. Nuori voi myös tietämättään vaikeuttaa poliisin esitutkintaa.
Kiusaaminen ei ole koskaan sallittavaa käytöstä
Poliisin mukaan kouluajalla tapahtuneet kiusaamistapaukset selvittää koulu ja ilmoittaa niistä poliisille, sekä sosiaalitoimelle. Sellaisten kiusaamistapausten, jossa voidaan epäillä kiusaamisen rikkovan lakia, selvittäminen ja ratkaiseminen kuuluu poliisille.
Poliisi muistuttaa, että vaikka sellaista rikosta ei ole kuin kiusaaminen, niin monet kiusaamistavat ovat rikoksia.
Poliisi vetoaa huoltajiin, että olisivat kiinnostuneita nuorten somekäyttäytymisestä. Poliisin mukaan lapsi voi kohdata internetissä monenlaista väkivaltaista materiaalia ja muistuttaa, että Väkivalta ja nöyryyttäminen ei ole normaalia ja sen kuluttamista netissä tulisi rajoittaa.