Valvovista poliiseista suurin osa kohtaa työssään fyysistä väkivaltaa ja alle puolet arvelee työnsä tarkkuuden olevan riittävän hyvällä tasolla.
Poliisien lukumäärä on tarkoitus nostaa vähintään 7500:aan vuoteen 2022 mennessä. Poliiseista 85 prosenttia kuitenkin uskoo, etteivät nämäkään lisäykset riitä suomalaisten turvallisuuden takaamiseen.
Tämä selviää Poliisijärjestöjen liiton jäsenkyselystä, jossa tiedusteltiin poliiseilta heidän työnsä muuttumisesta, haasteista ja luonteesta kahden viime vuoden aikana.
Kyselyn tulokset ovat karua luettavaa.
2502-poliisikysely-01
Peräti 60 prosenttia tutkivista poliiseista kokee, etteivät he ehdi tehdä työtään riittävällä tarkkuudella. Yhtä moni poliisi myös ajattelee, että heidän työviihtyvyytensä on heikentynyt viimeisen kahden vuoden aikana.
– Vain välttämätön tehdään ja tällä hetkellä merkitystä näyttää olevan vain tutkinta-ajoilla, ei tutkinnan laadulla, toteaa nimettömäksi jäävä poliisi kyselyssä.
Niin sanottu "tilastokikkailu" nousee esille myös poliisien nimettömissä kommenteissa. Kyselyn mukaan Poliisi "tekee sitä, mitä mitataan".
Työn tarkkuuden koettua tippumista selittää se, että neljä viidestä poliisista sanoo työn kiireellisyyden joko lisääntyneen huomattavasti tai jonkin verran.
– Vaatimuksia ja tekemistä on tullut lisää, mutta ei työvälineitä tai resursseja niiden hoitamiseen, kertoo poliisi kyselyssä.
Valvova poliisi kohtaa väkivaltaa
Kolmannes poliiseista on kohdannut fyysistä väkivaltaa. Valvovien poliisien työturvallisuustilanne on heikko, sillä lähes 70 prosenttia heistä kertoo kohdanneensa työssään väkivaltaa.
2502-poliisikysely-02
Tutkiva poliisi on paremmin turvassa, sillä heistä vain joka seitsemäs on kohdannut väkivaltaa. Väkivaltaa kohdanneista liki kaikki kertovat tilanteen toistuneen useamman kerran vuodessa.
Ei olekaan ihme, että joka toinen valvonnasta vastaavista poliiseista kokee työturvallisuutensa heikentyneen.
2502-poliisikysely-03
Niin sanottu jengirikollisuus on lisääntynyt huomattavasti tai jossain määrin enemmän kuin joka toisen poliisin mielestä.
Lue myös: Ruotsissa riehuva jengikulttuuri rantautuu Suomeen – kuukausittain syntyy uusia ryhmiä: "Jengeillä on parempi tarina tarjottavana"
Uupumus uhkaa
Seitsemän kymmenestä poliisista on kärsinyt työuupumuksesta vähintään muutaman kerran edellisen kahden vuoden aikana. Viikoittain tai päivittäin itsensä on kokenut uupuneeksi 13 prosenttia vastanneista.
Suurin yksittäinen syy työuupumukseen on liian vähäinen henkilöstömäärä, joka rasittaa 87 prosenttia poliiseista merkittävästi tai melko paljon.
– Hyvää henkilöstöä menetetty yksityiselle puolelle ja muille poliisilaitoksille työilmapiirin, palkkauksen ja työjohdon linjausten huononnuttua, arvelee kyselyyn vastannut poliisi.
Muiksi työuupumuksen kärkisyiksi nähdään työmäärä, johtamisen kaltaiset organisaatio-tason ongelmat ja työn kuormittavuus. Useampi kuin joka toinen poliisi kokee säännöllisesti työssään itsensä turhautuneeksi.
– Jokaiselle tutkijalle annetaan juttuja liian paljon tutkittavaksi. Jokainen on ylikuormittunut. Tutkijat ovat väsyneitä jatkuvasti, eräs vastaava toteaa.
Sen sijaan asiakkaat rasittavat melko vähän tai eivät lainkaan seitsemää kymmenestä vastanneesta.
Lue myös: Yleisin vakavan työuupumuksen syy on liian suuri työtuntimäärä
Peräti 59 prosenttia sanookin työviihtyvyyden heikentyneen. Synkät tulokset näkyvät alanvaihtohaluina. Toisinaan tai jatkuvasti uutta uraa harkitsee noin joka toinen poliisi.
Koneetkin reistaavat
Erilaiset tietotekniikkaongelmat ovat arkipäivää Poliisissa.
Tietotekniikkapulmat haittaavat valvovien poliisien töitä jatkuvasti tai silloin tällöin 86 prosentin mielestä. Tutkivallakaan puolella tilanne ei ole juuri parempi, sillä neljä viidestä painii tietotekniikkaongelmien kanssa vähintään silloin tällöin.
– Tietokoneet hitaita kuin Apollo 13 raketissa ja uudet järjestelmät naurettavan kankeita ja erikoisia, nimetön poliisi avautuu.
Poliisijärjestöjen kyselyyn osallistui 2789 poliisia, joista 25 työskentelee Suojelupoliisissa ja loput Poliisissa. Kysely toteutettiin syksyllä 2019 ja siihen vatasi 34 prosenttia liiton jäsenistä.