Poliisilta vakava varoitus – helteellä auton sisälämpötila voi nousta tappavan korkeaksi

4:25imgLämpömittari löi tappiin hetkessä – näin käy eri tuotteille kuumassa autossa
Julkaistu 06.07.2022 19:17

MTV LIFESTYLE – STT

Poliisi varoittaa, että kesäaikaan autot voivat auringonpaisteen vuoksi lämmetä sisältä moninkertaisiin lukemiin ulkolämpötilaan nähden.

Esimerkiksi lapset tai liikuntarajoitteiset eivät välttämättä pysty itse nousemaan pysäköidystä autosta ulos, jos lämpötila nousee korkealle. Auton sisälämpötila voi kohota nopeasti saunalukemiin kuumana kesäpäivänä.

Elimistön liiallinen lämpiäminen eli hypertermia voi aiheuttaa vakavia oireita.

Ensiapuna tulee hakeutua viipymättä pois kuumasta ympäristöstä, riisua vaatteita ja aloittaa viilennys esimerkiksi valelemalla kylmää vettä eri puolille kehoa, myös päähän. Myös kylmäpakkaukset tai -kääreet voivat auttaa, ja niitä tulisi sijoittaa eritoten pään, kaulan ja kainaloiden sekä lantion alueelle. Oireista kärsivän kannattaa myös juoda kylmää.

Viileään veteen upottaminen on tehokkain keino jäähdyttää tervettä elimistöä, mutta se voi olla voimakkaan verenkiertovaikutuksen vuoksi vahingollista lapsille, vanhuksille tai verenkiertoelinten sairauksista kärsiville.

Tuuletusta tulisi tehostaa esimerkiksi tuulettimella, viuhkaa, lehteä tai vaatteita leyhyttelemällä.

Hypertermia liittyy usein kuivumiseen, ja siksi elimistön lämmönsäätelyn kannalta välttämätön hikoilu voi loppua. Hengenvaarallisen lämpöhalvauksen oireita voivat olla esimerkiksi heikotus, pahoinvointi, sekavuus tai nopea ja heikko sydämen syke. Oireet voivat pahentua niin, että seuraa äkillinen tajunnan menetys. Lämpöhalvauksessa kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen.

Lue myös: Tätä auton viilentymistä nopeuttavaa niksiä eivät kaikki tunne: "Ilmastoinnille vähemmän töitä"

Lämpöhalvauksen esiasteena ilmenee lämpöuupumusta, jonka lievempiä oireita ovat muun muassa päänsärky, huimaus ja fyysisen ja henkisen toimintakyvyn heikentyminen ja vakavampina oireina esimerkiksi epäsäännöllinen hengitys, sekavuus ja oksentelu.

Jos oireet ovat vakavat, pitää hakeutua viipymättä sairaalaan.

Tuoreimmat aiheesta

Helle