Pöllöraati: Ihmisoikeuksien kannattajat ovat alakynnessä SDP:ssä: "Heitä on vain kourallinen"

11:07img
Pöllöraati: Onko SDP:ssä muodostunut sisäinen oppositio?
Julkaistu 29.07.2024 06:49

Emilia Aho

emilia.aho@mtv.fi

MTV:n Pöllöraati keskusteli perjantain Huomenta Suomessa viimeisimmistä politiikan käänteistä. 

Pöllöraadissa pohdittiin SDP:n kahtiajakautunutta ilmapiiriä, jonka myötä osa puolueen kansanedustajista on kertonut joutuneensa valtavan paineen kohteeksi ja myrskynsilmään käännytyslakiäänestyksen jälkeen. 

– On täysin normaalia, että tällainen faktisesti ja symbolisesti iso asia aiheuttaa tunteita puolueiden sisällä silloin, kun puolue jakaantuu. Ei siinä mielestäni ole mitään erityistä painostusta, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA:n pääsihteeri Rosa Meriläinen sanoi.

– SDP:ssä on ollut sisäinen oppositio aika vahva vähintään siitä ajasta lähtien, kun Urpilainen-Rinne-taisto jakoi puolueen, hän jatkoi. 

MTV:n politiikantoimittaja Alec Neihum kertoi oman kuulemansa mukaan jaon puolueen sisällä olevan käännytyslain jäljiltä puolesta ja vastaan äänestäneiden välillä todella vahva.

– Kyllä-porukassa ajatellaan, että tämä käännytyslakia vastustanut porukka hakee liikaa mediahuomiota ja ikään kuin halusi jyrätä tämän enemmistön kannan. Sitten tämä vähemmistöporukka taas ajattelee, että heitä ei kuunneltu tässä prosessissa. 

Ihmisoikeuksia kannattavat alakynnessä puolueessa

Meriläinen sanoi haastattelussa SDP:n olleen vuosikymmenten ajan maahanmuuttovastainen puolue. 

Politiikan toimittaja ja Ylen Politiikkaradion juontaja Linda Pelkonen muistutti puolueesta kuitenkin löytyvän myös maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvia poliitikkoja.

– Siellä on monia, jotka ajattelevat, että demareissa pitäisi jollain tavalla myös ihmisoikeuksia kunnioittaa, koska kyllähän tämä käännytyslaki nyt asiantuntijoidenkin mukaan rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, hän sanoi. 

Käännytyslain äänestysluvut kertovat Meriläisen mukaan ihmisoikeuksien kannattajien olevan SDP:ssä selvä vähemmistö. 

– Heitä on vain kourallinen.

Neihum kommentoi ihmisoikeuksia kannattavien puolueenjäsenten olevan vähemmistö, joka koostuu enimmäkseen helsinkiläisistä ja iältään nuoremmasta väestä. 

– Sitten on enemmän ay-viritteisempää porukkaa maakuntien demareissa, keski-iältä vanhempaa porukkaa, jotka olivat tämä suuri enemmistö.

Käännytyslakiäänestys on Pelkosen mielestä jakanut SDP:n erityisen jyrkästi. 

– Meillä on politiikassa vähän sellainen trendi, että puolueet eivät jakaudu enää niin paljon vasemmisto- ja oikeistoporukoihin, vaan nimenomaan näissä ihmisoikeusasioissa siten, että kuka on liberaalimpi ja kuka konservatiivisempi, hän kertoo. 

– Vaikka konkaridemarit ovat nyt olleet Hesarissa sitä mieltä, että ei tästä mitään isompaa haavaa jää, niin minusta tuntuu, että kyllä jää.

Lue myös: Li Andersson ryöpyttää demareita: "Vastenmielistä – nämä kolme ovat nuoria naisia"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka