Toinenkin kiistelty nyrkkeilijä olympiakultaan – kohu myllertää kulisseissa

Sukupuolikiistan keskiössä oleva taiwanilaisnyrkkeilijä Lin Yu-ting voitti lauantaina naisten nyrkkeilyn 57-kiloisten olympiakultaa Pariisissa.

Kaikki viisi loppuottelun tuomaria julistivat voiton Linille. Loppuottelussa hänellä oli vastassaan Puolan Julia Szeremeta.

– Minusta tuntuu uskomattomalta. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat tukeneet minua ja kiitos joukkueelleni ja kaikille Taiwanissa, sanoi 28-vuotias Lin.

Lin on toinen kahdesta Pariisin olympialaisten naisten sarjassa kisanneesta nyrkkeilijästä, jotka Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA sulki viime vuoden MM-kisoista. IBA:n mukaan Lin ja Algerian Imane Khelif eivät täyttäneet naisten sarjaan osallistumisen ehtoja.

Khelif voitti perjantaina naisten nyrkkeilyn 66-kiloisten olympiakultaa.

Khelif jätti valituksen häirinnästä

Tällä viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa IBA:n Venäjän hallintoon kytköksissä oleva puheenjohtaja, venäläinen Umar Kremlev väitti, että Khelif ja Lin olivat käyneet läpi "geneettiset testit, jotka osoittavat, että he ovat miehiä".

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei tunnusta IBA:ta lajin kansainvälisenä kattojärjestönä.

Khelifin asianajaja kertoi lauantaina, että algerialaisnyrkkeilijä on jättänyt pariisilaissyyttäjille valituksen verkossa tapahtuneesta häirinnästä.

– Tutkinnassa selvitetään, kuka oli tämän naisvihamielisen, rasistisen ja seksistisen kampanjan takana, Khelifin asianajaja Nabil Boudi sanoi.

Boudi kuvaili olympiamestarin kokeman häirinnän jäävän Pariisin olympialaisten merkittävimmäksi häpeäpilkuksi.

Lin tehnee valituspäätöksen myöhemmin

Liniltä kysyttiin lauantaisen voittonsa jälkeen, aikooko hän seurata Khelifin esimerkkiä ja tehdä niin ikään valituksen.

– Keskustelen tästä tiimini kanssa. Päätämme myöhemmin, mikä on seuraava askel, hän vastasi.

Khelif sanoi puolestaan perjantaina oman voittonsa jälkeen, että olympiakulta oli täydellinen vastaus häneen sukupuolikiistan myötä kohdistettuihin hyökkäyksiin ja kiusaamiseen.

– Olen täysin pätevä osallistumaan, olen nainen kuten kaikki muutkin. Synnyin naiseksi, olen elänyt naisena ja kilpaillut naisena, hän sanoi toimittajille, kun häneltä kysyttiin kelpoisuuskiistasta.

Lue myös:

    Uusimmat