Uutistoimisto Reutersin mukaan suomalaispariskunnasta ja itävaltalaismiehestä maksettiin lunnaita, jotta heidät saatiin vapautetuksi Jemenistä.
– Pitäisin aika todennäköisenä, että joku on lunnaita maksanut. On vähän vaikea ajatella, että he olisivat vapautuneet muuten vain. Useimmiten silloin kun on ollut vastaavia tapauksia, lähdetään siitä, että rahaa on taustalla liikkunut, professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta arvioi MTV3 Uutisille.
Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmoitti eilen, että Suomi ei ole maksanut suomalaisista lunnaita, koska Suomi ei rahoita terrorismia.
Terrorismin rahoittamisesta ei halua professori Hämeen-Anttilakaan puhua, mutta:
– Sieppaajien toimintaan liittyy aina rikollisuutta ja lunnaista saaduista rahoista osa voi vuotaa terrorismiinkin.
Hämeen-Anttilan mielestä suomalaisten on hieman hankala hahmottaa elämää Jemenissä ja Omanissa, joissa heimoilla on valtava rooli.
– Siepattuja voidaan siirrellä heimolta toiselle. Vapauttaja ei välttämättä ole alkuperäinen sieppaaja. Rahaa liikkuu sielläkin, ikään kuin myymällä tavaran eteenpäin.
Jemenissä on keskushallinto, mutta käytännössä alueellisilla heimoilla on suuri rooli ihan kaikessa jemeniläisten ihmisten arjessa.
– Esimerkiksi heimojen ja al-Qaidan välinen rajanveto on vaikeaa. Alueella on paljon toimijoita ja al-Qaidakin on hämärä termi, koska ei se ole organisoitunut. Heimot ovat kautta aikojen harrastaneet omaa toimintansa eivätkä ne noudata keskushallinnon lakeja. On vaikea määritellä, oliko sieppaus jonkun heimon vai al-Qaidan tekemä, koska yksittäinenkin tekijäryhmä voi ilmoittautua yhtäkkiä al-Qaida-henkiseksi, Hämeen-Anttila kertoi.
Omanin valtion roolista välittäjänä Hämeen-Anttilakaan ei tiedä yksityiskohtia, mutta muistuttaa, että välittäjävaltio yrittää aina nostattaa omaa asemaansa.
– Tämä luo kiitollisuuspainetta länsimaiden taholta, professori Jaakko Hämeen-Anttila sanoi.
(MTV3)