Psykologin mukaan täysi toipuminen on mahdollista – syömishäiriön läpikäynyt Elina: ”Sairas ajatusmaailma on haihtunut”

Leskine_pääkuva
Fitnessmallinakin työskentelevä Elina Leskinen kuvailee olevansa nykyisin täysin eri ihminen kuin ennen.Leskinen, Shutterstock
Julkaistu 17.12.2017 07:05
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kymmenen vuotta sitten syömishäiriöön sairastunut Elina Leskinen on hyvä esimerkki siitä, että syömishäiriöstä on mahdollista toipua täysin. 

Reilu kymmenen vuotta sitten pitkän ja hoikan Elina Leskisen paino oli laskenut hengenvaarallisiin lukemiin, 48 kiloon. Pakkomielle liikuntaa ja kaloreiden laskemista kohtaan olivat ajaneet 15-vuotiaan nuoren naisen vakavaan kierteeseen, josta hän ei koskaan uskonut voivansa parantua täysin. Syömishäiriöön sairastunut nainen oli täysin varma siitä, ettei hän enää koskaan pystyisi syömään normaalisti ilman, ettei hän tuntisi huonoa omaatuntoa tai miettisi kaloreita.

– Nykyisin voin kuitenkin ilokseni todeta, että tämä sairas ajatusmaailma on haihtunut, enkä ajattele enää kaloreita, Leskinen kertoo elämästään nyt, 25-vuotiaana.

Ajatus siitä, ettei syömishäiriöstä voi koskaan toipua, on psykologi Monica Ålgarsin mukaan yleinen, mutta samalla myös väärä käsitys. Ålgarsin mukaan syömishäiriöstä on mahdollista parantua kokonaan, ja tätä puoltavat myös tutkimukset, joiden mukaan valtaosa syömishäiriöön sairastuneista toipuu.

"Ahdisti älyttömästi, kun painoa alkoi kertyä lisää"

Syömishäiriö ei ole kuin flunssa, jonka voidaan sanoa olevan ohi sitten, kun kuume on laskenut tai muita selviä oireita ei enää ole. Ålgarsin mukaan syömishäiriöstä parantumiseen liittyy monta eri aspektia, eikä sille näin ollen ole mahdollista antaa selkeää määritelmää.

– Fyysisen toipumisen lisäksi parantumiseen kuuluu myös psykologinen ja sosiaalinen toipuminen, esimerkiksi se, että ajatukset eivät enää pyöri pelkästään ruoassa tai kehonkuvassa, Ålgars kertoo.

Syömishäiriö ei ala, eikä se myöskään pääty sormia napsauttamalla. Ensiaskel parantumiseen on Leskisen mukaan hyväksyä se, että paraneminen on pitkäjänteinen prosessi, joka voi viedä kauankin aikaa.

Leskinen_ennen

Leskinen sairastui syömishäiriöön teini-iässä. 

Leskisen ajatusmaailma alkoi muuttumaan vuosien 2011 ja 2012 tienoilla, jolloin hän alkoi nähdä itsensä ryhmäkuvissa muiden rinnalla "rumana pulkannaruna". Lisäksi vahva halu Miss Suomi -kilpailuihin motivoi tavoittelemaan terveen näköistä kehoa ja pohtimaan omia arvojaan uudelta kantilta. Miss Suomi 2013 -kilpailuihin mennessä nainen oli onnistunut nostamaan painonsa 58 kiloon.

– Helppo tie se ei ollut, mutta kaiken vaivan arvoista. Olin ollut niin pitkään huonolla ravinnolla ja aliravittuna, joten kyllä mieli alkoi kirkastua, kun lisäsi ruokaa, vaikkakin se samalla ahdisti älyttömästi, kun painoa alkoi kertyä lisää, Leskinen kertoo.

Leskinen uskoo olleensa vuonna 2013 jo niin sanotusti melko terve, ja vuotta myöhemmin hän ei enää muista kokeneensa ahdistusta ruoasta, vaikka ero ja ensimmäistä kertaa täysin omilleen muuttaminen horjuttivatkin toipumisprosessia.

Säännöllinen ja riittävä syöminen tärkeässä roolissa

Vaikka syömishäiriöstä on mahdollista toipua kokonaan niin, etteivät syömishäiriön oireet ole enää läsnä omassa elämässä ja ajatusmaailmassa, on mahdollista, että oireet nouseva pintaan vastoinkäymisten tai haastavien elämäntilanteiden yhteydessä. Ålgarsin mukaan toipumisprosessissa onkin tärkeää löytää ja vahvistaa muita tapoja käsitellä tunteita.

Tässä asiassa Leskinen on onnistunut, vaikka toipumisprosessin aikana hänen mieleensä nousi kysymyksiä, joihin kenelläkään ei ollut antaa varmoja vastauksia.

Leskinen_ennen1

Syömishäiriöstä parantuminen ei ole ollut helppoa, mutta sen arvoista.

– Toki olen miettinyt paljon sitä, olenko alttiimpi sairastumaan uudelleen esimerkiksi, jos elämässä tulee pahoja kriisejä. Koen kuitenkin, että minulla on avaimet käsitellä vaikeita asioita järkevästi ilman, että tarvitsisi kanavoida ahdistusta ruokaan, Leskinen kertoo.

Tunteiden käsittelyn lisäksi toipumisprosessissa olevia Ålgars kannustaa harjoittelemaan ja ylläpitämään itsensä hyväksymistä, armollisuutta, lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Säännöllistä ja riittävää syömistä ei myöskään kannata väheksyä, sillä se on tärkeässä roolissa taistelussa syömishäiriön oireita vastaan.

– Jos huomaa, että syömishäiriö alkaa taas oireilla, on myös tärkeää hakea apua, Ålgars neuvoo.

"Tuntuu, että olen nykyisin äärimmäisen vahva ihminen"

Syömishäiriö on vakava sairaus, johon liittyviä kokemuksia ei saa pyyhittyä pois, ja aivan kuten kaikki kokemuksemme, myös sairastettu syömishäiriö muokkaa meitä, Ålgars sanoo. Toisaalta moni syömishäiriötä sairastunut on myös kuvaillut oppineensa ja kasvaneensa kokemuksen myötä.

Leskinen kuvailee elämäänsä nyt, parantuneena, täysin erilaiseksi kuin silloin, kun sairaus hallitsi hänen elämänsä jokaista sekuntia.

ElinaLeskinen1

Nykyisin Leskinen (vas.) puhuu itsensä hyväksymisen puolesta yhdessä Anni Valliuksen kanssa. 

– Koen, että olen täysin eri ihminen nykyisin. Syömishäiriö oli silloin niin vahvasti osa persoonaani ja hallitsi lähes kaikkea, sosiaalisista tilanteista yksinoloon. Omat luonteenpiirteeni ja oma potentiaalini ei päässyt oikeuksiinsa, kun syömishäiriö varjosti ajatusmaailmaa, Leskinen kertoo.

– Tuntuu, että olen nykyisin äärimmäisen vahva ihminen siinä mielessä, että ymmärrän, miksi olen tehnyt niin itselleni, ja kääntänyt heikkouden vahvuudeksi. Olen paljon avoimempi ihminen ja uskallan myöntää, että välillä en jaksa. Ne syömishäiriöajan sairaalloiset perfektionismipiirteet ovat kadonneet. Ja onhan se selvää, että ajatusmaailma kirkastuu, kun syöminen normalisoituu ja keho saa ravitsevaa ravintoa.

Vaikka paraneminen vei monta vuotta, nykyisin 68-kiloinen nainen voi onnellisena todeta syömishäiriön olevan enää vain muisto menneisyydestä.

Näin voit tukea syömishäiriöisen henkilön parantumista:

• Kannusta hakemaan ja ottamaan vastaan ammattiapua ja hoitoa
• Osoita välittämistä, tukea ja lämpöä
• Ole läsnä, kuuntele, ole kärsivällinen ja yritä olla syyllistämättä ja kritisoimatta
• Pidä yhteyttä ja pyydä mukaan samoihin asioihin kuin aiemminkin. Älä lannistu torjumisesta, vaan jatka yhteydenpitoa.
​​​​​​​• Muistaa pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Neuvot: Monica Ålgars

Lisää Elinan toipumisprosessista pääset lukemaan Elinan blogista.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys