Puhekyvyn voi menettää hetkessä: Tuhansien suomalaisten kohtalo joka vuosi

Jopa tuhannet suomalaiset vuosittain menettävät kykynsä tuottaa puhetta, kertoo HUS:in neurologian poliklinikan vs. osastonylilääkäri Sari Atula. Syynä on useimmiten aivohalvaus.

– Yleisimmin puhekyvyn menetys johtuu aivohalvauksesta. Siinä sanat katoavat ja puheen muodostus on vaikeaa, eikä henkilö löydä sanoja. Myös puheen ymmärtäminen on työlästä tai mahdotonta, HUS:in neurologian poliklinikan vs. osastonylilääkäri Sari Atula sanoo.

– Toinen häiriö, dysartria eli artikulaation häiriö, voi johtua muistakin neurologisista sairauksista. Näissä sanojen artikulointi ja selkeä puhuminen vaikeutuu ja puuroutuu, Atula selventää.

Mikä puhekyvyn menetystä aiheuttaa?

– Aivohalvaus tarkoittaa joko aivoinfarktia tai aivoverenvuotoa. Aivohalvauksessa puheen muodostamisen ja ymmärtämisen kannalta välttämättömin alue, vasen ohimolohko, vaurioituu. Tämä aiheuttaa äkillisen afasian, Sari Atula kertoo.

Myös tätä aluetta painava aivokasvain voi aiheuttaa hitaammin etenevää afasiaa.

– Tietenkin myös aivovamma voi aiheuttaa puhekyvyn menetyksen vahingoittaessaan puhe-aluetta, mutta kovin yleistä se ei ole.

Joillakin epilepsiapotilailla saattaa myös esiintyä ohimenevää puhumattomuutta, liittyen epileptiseen kohtaukseen.

– Myös psykiatria tuntee tällaisia tapauksia. Lapsilla tunnetaan mutismi, jossa lapsi lakkaa puhumasta. Eli puheen menetys ei välttämättä ole neurologisista syistä johtuvaa, Atula sanoo.

Atulan mukaan puhekyvyn menetys aivohalvauksissa on melko yleistä. Aivohalvauksia esiintyy Suomessa vuosittain noin 14 000 potilaalla, ja niistä noin 75 % on aivoinfarkteja.

– Voisi sanoa, että heistä tuhannet kärsivät puheentuoton ongelmista, Atula sanoo.

Toipuminen on vaikeaa

Puhekyvyn menetys ei useinkaan ole vain tilapäistä, kun on kyse isosta aivohalvauksesta. Pienessä häiriössä tilanne on toinen.

– Lyhytkestoisesta aivoverenkiertohäiriöstä johtuneesta puhehäiriöstä voi toipua. Lyhytkestoiseksi häiriöksi katsotaan sellainen, mikä on jo vuorokaudessa ohi, Atula kertoo.

– Mutta tiedän tapauksen, jossa henkilö oli monta viikkoa oikeastaan puhumaton ja pystyi sanomaan vain "joo, joo". Hän kuitenkin toipui niin, että puhuu nyt ymmärrettävästi, Atula mainitsee.

– Puhekyvyn menetyksestä tai häiriöstä toipuminen on nopeinta ensimmäisen 3 kk:n aikana. Tuolloin suurinta paranemista ja edistystä saavutetaan, jos ylipäätään saavutetaan ollenkaan, Atula sanoo. Paraneminen voi kuitenkin jatkua vielä vuoden aikana halvauksesta.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat