Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin tänään alkoholilain uudistuksesta, jossa kiistakapulana olivat vahvempien alkoholijuomien tuominen Alkosta ruokakauppoihin.
Keskustelu kävi vilkkaana, kun kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ja keskustan kansanedustaja Pekka Puska pohtivat reseptiä toimivaan alkoholipolitiikkaan.
Sarkomaa katsoi, että alkoholipolitiikkaa ja alkoholin saatavuutta lisäämällä oli mahdollista tehdä vastuullista alkoholipolitiikkaa. Hän nosti esimerkiksi alkoholiveron laskun 2000-luvun alussa.
– Kun Viro liittyi EU:hun, niin silloin laskettiin alkoholiveroa. Sen jälkeen kokonaiskulutus on edelleen laskenut.
Puska tarttui kuitenkin välittömästi Sarkomaalta unohtuneisiin välivaiheisiin.
– Kun Viron päätöksen jälkeen alkoholiveroa laskettiin meillä Suomessa, alkoholin kulutus ja haitat kasvoivat huomattavasti, ja kansa todella näki sen. Sen jälkeen viisi maltillista veronkorotusta ovat saaneet alkoholin kulutuksen kääntymään laskuun, hän totesi.
Vuoden 2004 alkoholiveron laskun jälkeen veroa on nostettu vuosina 2008, 2009, 2012 ja 2014, vuonna 2009 kahdesti.
1:42
Yhtä mieltä byrokratian purusta
A-olut ja limuviina
Vahvempien alkoholijuomien kauppoihin tuomisella tarkoitetaan IV- eli A-oluiden tuomista lähikauppoihin. Limuviinoilla tarkoitetaan alkoholijuomasekoituksia, jotka on valmistettu muuten kuin käymisteitse. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi tölkissä myytävät valmiit viski-kola-sekoitukset.
Näitä kumpiakin saa Suomessa myydä vain Alkossa vähittäismyyntiin. Alkoholilaissa ne siirtyisivät ruokakauppoihin.
Yhtä meiltä kumpikin kansanedustaja oli siitä, että ravintola-alaan liittyvän alkoholibyrokratian purkaminen on hyvästä. Kiistakysymyksiä olivatkin juuri kaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuus.
– Eihän ravintoloitakaan hyödytä, että A-olutta aletaan myydä kaupoissa, Puska vetosi.
Puskan näkemyksen mukaan vahvemmat alkoholijuomat ja niin sanotut limuviinat lisäävät kulutusta, ja sitä kautta kasvattavat terveys- ja muita haittoja. Samaa mieltä ovat hänen mukaansa asiantuntijat.
Sarkomaa taas uskoo uudistusten vähentävän alkoholin tuontia ulkomailta, ja voi jopa vähentää ongelmallista juomista. Hän kritisoikin, ettei uudistuksen positiivisia puolia ole huomioitu arvioissa tarpeeksi, ja haluaa uudistuksen hyötyjä arvioitavan uudestaan.
Kuuntele videolta myös, mitkä harvat tahot antoivat puoltavan lausunnon alkoholiuudistuksesta, mitä mallia Ruotsin alkoholipolitiikasta pitäisi kansanedustajien mukaan ottaa Suomeen ja paljonko alkoholia tuodaan Virosta Suomeen.
Juttua täydennetty 26. toukokuuta 2017 kello 12.09: Vuonna 2009 alkoholiveroa nostettiin kaksi kertaa.