Sotahistorioitsija lyttää Putin-uutisoinnin: "Värinää ja tärinää – toivotaan toivotaan"

Presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putinista tehdään ylitsevuotavia tulkintoja, sanoo sotahistorioitsija Laaksonen.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 16.05.2024 09:12
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Venäjää käsittelevässä uutisoinnissa on järjestelmällinen ongelma, sotahistorioitsija sanoo.

Sotahistorioitsija Lasse Laaksonen pitää ongelmallisena sitä, miten paljon Venäjä-uutiset ja -arviot nojaavat spekulointiin ja toivomiseen. Hän kaipaisi lisää malttia ja analyysia.

– Historiantutkijana pitää kertoa myös ikäviä asioita. Tehtävään ei kuulu "toivotaan toivotaan" -arviot, Laaksonen sanoo MTV Uutisille.

– Uutisissa näkyy paljon puhetta Vladimir Putinin jalasta ja kädestä, värinästä ja tärinästä. Toivotaan, että olisi joku sairaus tai vastaava. Aika usein ylitsevuotavia tulkintoja, hän jatkaa.

9:49img

Katso Laaksosen haastattelu Venäjän johdon tuolipelistä.

"Epärealistisia skenaarioita"

Median tavalla käsitellä presidentti Putinia ja Venäjää yleisesti on paljon merkitystä, Laaksonen toteaa. 

– Ei voi antaa epärealistisia skenaarioita sen pohjalta, mitä toivotaan. Se vääristää todellisuutta ja silloin saattaa tulla puskien takaa aika paljon ikävää, hän arvioi.

Yksi tällainen toive tuppaa olemaan se, että kun aika 71-vuotiaasta Putinista joskus jättää, nousisi hänen tilalleen Venäjän johtoon demokraattisempi ja länsimielisempi johtaja. 

Laaksonen ei pidä tätä nykytilanteessa todennäköisenä kehityskulkuna.

– Venäjällä on niin vahva rakenne pohjalla, että Putinin tilalle ei voi tulla kovin erilaista tyyppiä. Nuoriso on aivopesty ja Z-sukupolvea on ruokittu voimakkaalla kansallistunteella, Laaksonen muistuttaa.

– Nuoremmalle polvelle on vaikea markkinoida länsimielistä liberaalia johtajaa, koska länsi on Venäjän propagandassa kaiken pahan takana, hän jatkaa.

"Kuin pässiä narusta"

Esimerkiksi Venäjän puolustusministeriön ja turvallisuusneuvoston tuolileikin suhteen länsi meni Vladimir Putinin informaatiovaikuttamisen ja hybridisodankäynnin ansaan, Laaksonen katsoo.

– Minusta Venäjä ja Putin vievät länttä vähän kuin pässiä narusta, Laaksonen toteaa.

Laaksosen mukaan lännessä käytettiin aivan liikaa energiaa sen pyörittelyyn, onko entinen puolustusministeri Sergei Shoigu nyt ylennetty vai alennettu. Shoigu siirtyy turvallisuusneuvoston sihteeriksi.

Länsimedioissa on kirjoitettu jopa Shoigun erottamisesta. Sittemmin on arvioitu, että siirto turvallisuusneuvostoon saattoi olla tai olla olematta osoittamus Putinin luottamuksesta. Laaksosen mukaan selvää on vain, että tehtävä on vaihtunut.

Lue lisää: Putinin tuoliruletti on ansa – länttä viety "kuin pässiä narussa"

"Tittelit eivät kerro mitään"

Jos Venäjän hallinnossa tapahtuu jotain, tulkitaan se lännessä herkästi Kremlin ongelmaksi. Mielellään sattumus vieläpä viestii Putinin vallan heikkoudesta tai päättymisestä. 

Laaksosen mielestä nyt on nähty ennen kaikkea se, että Putin pitää luottohenkilöistään kiinni. Se viestii Putinin sisäpiirin vahvuudesta. Halutaan näyttä, että meillä menee hyvin, joten vakiintuneita kasvoja ei tarvitse heittää täysin toisarvoisiin tehtäviin.

– Tehtäviä vaihdetaan, mutta siellä on se sama kopla edelleen, hän katsoo.

Laaksosen mukaan Shoigu-keskustelu on malliesimerkki lännen perisynnistä: Venäjää ei ymmärretä. Tästä seuraa kömmähdyksiä. Koska Venäjälläkin on puolustusministeri, ajatellaan sen tarkoittavan samaa kuin vastaavan tehtävän lännessä. 

– Tittelit eivät Venäjällä kerro mitään. Lännessä puolustusministerillä on tiukat raamit. Venäjällä puolustusministeri tekee, mitä Putin käskee, Laaksonen muistuttaa.

Lue lisää: Sotahistorioitsija kertoo, miksi Venäjää ei ymmärretä

Putinin uusi puolustusministeri on "häikäilemätön ja paljon kovapäisempi" kuin Shoigu – nimesi nyt kaksi päätavoitettaan

Suomalaistutkija: Shoigu yhä Putinin luottamuksen arvoinen

ISW: Shoigu sai arvonalennuksen, mutta pysyy edelleen Putinin käytettävissä

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin