Kokkisodan viidennessä jaksossa vieraina Helmi-Leena Nummela ja Christoffer Strandberg.
Kokkisota-sarjan viidennessä jaksossa luvassa Putous-tähtien vegaaninen hirvi. Näyttelijät Helmi-Leena Nummela ja Christoffer Strandberg valloittavat keittiön ja haastavat kokit karkkinauhoin ja hiilipussein.
Mukana kokit Linnea Vihonen ja Teemu Laurell.
Pikatehtävä: Aperitif punaviinin kanssa
Raaka-aineet: Lampaankare x 2, hapankorppu, munakoiso, tahini, kirsikkahillo
Vihreä keittiö:
Kuorrutettu lampaankare munakoisosipseillä & vegaaninen tahinidippi
Hapankorppua kirsikkahillolla ja dipeillä
Jogurttijälkkäri
Kuorrutettu lampaankare
2 hapankorppua
Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tahinia
suolaa maun mukaan
1 lampaankare
Suolaa maun mukaan
Aja hapankorppu ja lehtipersilja benderillä hienoksi. Taputtele lampaankareen päälle. Sekoita öljy ja tahini ja pirskottele lampaankareen päälle. Mausta suolalla ja kypsennä haluttuun kypsyysasteeseen 200-asteisessa AirFryerissa TAI 180 asteisessa uunissa kiertoilmalla.
Munakoisosipsit
½ munakoiso
1 kananmuna
0,5 dl vehnäjauhoa
2 rkl oliiviöljyä
Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Leivitä viipaleet kastamalla ne ensin kananmunaan ja sitten vehnäjauhoihin. Pirskottele oliiviöljyä päälle ja paista 200-asteisessa AirFryerissa kunnes rapeita TAI kuumenna rypsiöljyä kattilassa 150-160 asteeseen ja paista munakoisoviipaleet öljyssä.
Tahinidippi
1 prk kaura fraiche
2 rkl tahinia
1 rkl sitruunanmehua
Suolaa maun mukaan
Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan
Sekoita dipin aineet yhteen, koristele lehtipersiljalla.
Jogurttijälkkäri
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl tomusokeria (mieluiten siivilän läpi)
3 rkl kirsikkahilloa
Sekoita ainekset yhteen.
Punainen keittiö:
Pikatehtävä: Aperitif punaviinin kanssa
Raaka-aineet: Lampaankare x 2, hapankorppu, munakoiso, tahini, kirsikkahillo
Kuorrutettu lampaankare munakoisosipseillä & vegaaninen tahinidippi
Hapankorppua kirsikkahillolla ja dipeillä
Jogurttijälkkäri
Kuorrutettu lampaankare
2 hapankorppua
Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tahinia
suolaa maun mukaan
1 lampaankare
Suolaa maun mukaan
Aja hapankorppu ja lehtipersilja benderillä hienoksi. Taputtele lampaankareen päälle. Sekoita öljy ja tahini ja pirskottele lampaankareen päälle. Mausta suolalla ja kypsennä haluttuun kypsyysasteeseen 200-asteisessa AirFryerissa TAI 180 asteisessa uunissa kiertoilmalla.
Munakoisosipsit
½ munakoiso
1 kananmuna
0,5 dl vehnäjauhoa
2 rkl oliiviöljyä
Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Leivitä viipaleet kastamalla ne ensin kananmunaan ja sitten vehnäjauhoihin. Pirskottele oliiviöljyä päälle ja paista 200-asteisessa AirFryerissa kunnes rapeita TAI kuumenna rypsiöljyä kattilassa 150-160 asteeseen ja paista munakoisoviipaleet öljyssä,
Tahinidippi
1 prk kaura fraiche
2 rkl tahinia
1 rkl sitruunanmehua
Suolaa maun mukaan
Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan
Sekoita dipin aineet yhteen, koristele lehtipersiljalla.
Jogurttijälkkäri
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl tomusokeria (mieluiten siivilän läpi)
3 rkl kirsikkahilloa
Sekoita ainekset yhteen.
Päätehtävä: Punainen keittiö
Raaka-aineet: Kapris, avokado, hirven filee, nokkonen, 2 x banaani, hiili + perunajauho (Teemu sai edun pikatehtävästä ja määräsi käyttämään perunajauhoa)
Hirvitartar
Hirvenfilee avokadolla
Paistettua hirveä nokkoslisäkkeellä
Kanelikeitto & karamellisoitu banaani
Hirvitartar
Noin 10 cm pala hirven sisäfileetä
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Muutama pisara Worcester-kastiketta
½ prk kapriksia
1 keltuainen
1/3 sipuli
Leikkaa hirvenfilee pieniksi kuutioiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla, lisää myös Worchester-kastike. Hienonna kaprikset ja sipuli. Muotoile maustettu liha pihviksi lautaselle, asettele keltuainen keskelle ja kaprikset ja sipulit sivuille.
Hirvenfilee avokadolla
Noin 10 cm pala hirvenfilettä
½ avokado
2 rkl sesamöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sitruunanmehua
1 tl sitruunankuorta
Persiljaa koristeeksi
Leikkaa hirvenfilee ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi avokado. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää lihan ja avokadon päälle. Koristele persiljalla.
Paistettua hirvenfileetä nokkoslisukkeella
Noin 10 cm pala hirvenfileetä
20 g voita
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
1 timjaminoksa
Ruskista ensin filee kuumalla pannulla. Lisää sitten muut ainekset ja valele lihaa voivaahdolla paistaessa. Paista, kunnes sisälämpötila on 58 c. Anna fileen vetäytyä hetki ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Nokkoslisuke
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl tuoretta ryöpättyä nokkosta (keitä vedessä 1 minuutti)
1 rkl voita
1 rkl kermaa
1 tl sitruunankuorta
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Hienonna sipulit ja ryöpätyt nokkoset. Freesaa sipuleita ja nokkosta voissa pannulla. Lisää muut aineet ja mausta hyvin.
Friteeratut kaprikset
½ prk kapriksia
2 rkl rypsiöljyä
Kuivaa kapriksista liika kosteus pois talouspaperilla. Lorauta pinnalle öljyä ja paista 200 asteisessa Airfryerissa noin 10 minuuttia TAI uppopaista 150 asteisessa öljyssä.
Kanelikeitto & karamellisoitu banaani
2 dl maitoa
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 kanelitanko
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Sekoita kaikki ainekset kattilassa paitsi perunajauhot. Kuumenna seos samalla vatkaten. Kun seos sakeutuu, lisää perunajauho, mieluiten siivilän läpi samalla vatkaten. Anna keiton pulpahtaa ja sammuta liesi.
Karamellisoitu banaani
1 banaani
1 dl sokeria
50 g voita
Leikkaa banaani puoliksi pituussuunnassa. Karamellisoi sokeria kuumalla pannulla ja lisää voi. Paista banaania voi-sokeriseoksessa ja tarjoile kanelikeiton päällä.
Päätehtävä: Vihreä keittiö
Raaka-aineet: Pullin rieska, Alpron kookosjogurtti, Kartanon mustapapupihvit, alkoholiton crisp-olut, vege-mätitahna, karkkinauha x 2
Vegiaariperunat
Lappeenrantalainen smörrebröd
Vegaaninen merimiespata
Karkkijogurtti
Vegiaariperunat
2 perunaa
2 rkl oliiviöljyä
Vegiaaria maun mukaan
Tuoretta persiljaa koristeeksi
Leikkaa perunat noin 1 cm viipaleiksi ja sekoita oliiviöljyn kanssa. Kypsennä 200 asteisessa Airfryerissa noin 10 minuuttia TAI 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna perunoiden jäähtyä hetki ja pursota sitten vegiaaria jokaisen perunapalan päälle. Koristele persiljalla.
Lappeenrantalainen smörrebröd
2 palaa rieskaa
2 rkl rypsiöljyä
Paahda rieskaviipaleita kuumalla pannulla öljyssä rapeaksi. Tarjoile karamellisoidun olutsipulin kera.
Karamellisoitu olutsipuli
½ sipuli
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl konjakkia
Suolaa maun mukaan
Rosmariinia maun mukaan
1 dl olutta
Tuoretta lehtipersiljaa koristeeksi
Viipaloi sipuli ja valkosipulinkynsi. Paista sipuleita pannulla rypsiöljyssä. Kaada konjakki varovasti mukaan ja liekitä. Mausta suolalla ja rosmariinilla. Kaada olut mukaan ja anna hetken hautua. Koristele lehtipersiljalla.
Vegaaninen merimiespata
2 peruna
1 sipuli
2 mustapapupihviä
2 dl olutta
0,5 dl vettä
Suolaa maun mukaan
Maustepippuria maun mukaan
Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja sipulit isohkoiksi lohkoiksi. Pilko myös pihvit. Lado kaikki kerroksittain uunivuokaan. Lisää olut ja vesi, mausta suolalla ja maustepippurilla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Karkkijogurtti
1 prk turkkilainen jogurtti
1 dl tomusokeria
3 tl sitruunanmehua
1 Karkkinauha
Sekoita yhteen jogurtti, tomusokeri ja sitruunanmehu. Hienonna karkkinauhan karkkeja sekaan ja koristele karkkinauhan karkeilla.