Kokkisodan kahdeksannessa jaksossa Minna Kuukka ja Arttu Harkki valmistavat herkkuruokia. Ota reseptit talteen tästä!
Pikatehtävä: Aamupala
Raaka-aineet: Maalaisleipää, verkkomeloni, siankylki, pähkinäsekoitus, päärynä
Tuplapaahdettua leipää ja savukylkeä
Siankylki-melonisalaatti
Päärynäsmoothie
Tuplapaahdettua leipää ja savukylkeä
½ pkt siankylkeä
2 leipäviipaletta
½ päärynä
creme fraichea
Leikkaa siankylki ohuiksi viipaleiksi ja kuumenna grillipannulla. Asettele myös leipäpalat viereen paahtumaan. Leikkaa päärynä tikuiksi ja grillaa nopeasti. Tarjoile leivät creme fraichen ja grillatun päärynän kanssa.
Siankylki-melonisalaatti
¼ verkkomeloni
½ päärynä
½ pkt siankylkeä
80 g pähkinäsekoitusta
25 g voita
Tuoretta lehtipersiljaa koristeeksi
Paloittele meloni ja päärynä. Kuutioi siankylki ja paista kuumalla pannulla. Paista pähkinäsekoitusta kuumalla pannulla voissa. Sekoita meloni, päärynä ja siankylki yhteen. Lisää pähkinät ja lehtipersiljaa koristeeksi.
Päärynäsmoothie
1 päärynä kuorineen
¼ verkkomeloni
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl vaahterasiirappia
Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita smoothieksi.
Päätehtävä
Raaka-aineet: Tacokuoret, kuoritut mantelit, kokonaiset ahvenet (2), tilli, maissintähkä, kookospähkinä + varsiselleri (inhokkiraaka-aine)
Ahvenceviche
Mantelimaissi
Paistettua ahventa ja tillipestoa
Terveysshotti (kookosvesi)
Ahvenceviche
1 kokonainen ahven
Nippu tuoretta persiljaa
Nippu tuoretta tilliä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunankuori
3 rkl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1 keitetty maissi
Kookossuikaleita ja 1 tacokuori koristeeksi
Poista ahvenen nahka ja ruodot. Kuutioi filee pieneksi. Sekoita muut ainekset maissia lukuun ottamatta ahvenen kanssa ja mausta maun mukaan. Vuole maissista paloja cevichen päälle. Koristele tuoreilla kookossuikaleilla ja tacokuoren muruilla.
Mantelimaissi
1 keitetty maissi
50 g voita
50 g manteleita
Ruskista voi pannulla. Valele keitetty maissi ruskistetulla voilla ja koristele murskatuilla manteleilla.
Paistettu ahven
1 kokonainen ahven
80 g voita
3 vartta varsiselleriä
50 g manteleita
Nylje ahven ja paista kokonaisena kypsäksi runsaassa voissa pannulla. Leikkaa selleri ohuiksi tikuiksi. Paahda manteleita 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Murskaa mantelit. Asettele kaikki lautaselle ja tarjoile tillipeston kera.
Tillipesto
50 g manteleita
1 tl sitruunankuorta
Reilu nippu tilliä
1 kynsi valkosipulia
Ohje: Aja kaikki ainekset blenderillä yhteen hienoksi pestoksi.
Kokki: Tommi Tuominen
Vieras: Arttu Harkki
Pikatehtävä: Aamupala
Raaka-aineet: maalaisleipää, verkkomeloni, siankylki, pähkinäsekoitus, päärynä
Grillattu leipä, savukylkeä ja munakokkelia
Lämmin jogurtti-hedelmäsalaatti
Grillattu leipä
2 leipäviipaletta
Savukylkeä
Voita
Lehtipersiljaa koristeeksi
Leikkaa savukylki ohuiksi viipaleiksi ja paista kuumalla grillipannulla. Voitele sitten leipäviipaleet ja anna paahtua rapeiksi kuumalla grillipannulla. Tarjoile munakokkelin kanssa ja koristele lehtipersiljalla.
Munakokkeli
50g voita
3 munaa
3 rkl creme fraicheä
Suolaa maun mukaan
Valkopippuria maun mukaan
Laita voi kuumaan kattilaan ja anna sulaa. Riko munat perään. Vatkaa voimakkaasti kuumalla liedellä kunnes seos alkaa hyytymään. Hyytymisen alettua ota kattila lämmöltä pois ja lisää creme fraiche mukaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Lämmin jogurtti-hedelmäsalaatti
1 dl sokeria
1 tuore päärynä kuutioituna
80 g pähkinäsekoitusta
¼ verkkomelonia
1 dl turkkilaista jogurttia
Valmista ensin karamellisoitu päärynä-pähkinäseos. Paahda sokeria kuumalla pannulla. Lisää mukaan päärynä ja pähkinät. Sekoittele ja paahda.
Kuori ja leikkaa meloni paloiksi. Aseta meloninpalat kulhon pohjalle, laita päälle jogurttia ja karamellisoitu päärynä-pähkinäseos.
Päätehtävä
Raaka-aineet: Pensaspavut, 2 x salottisipuli, kalkkunajauheliha, kalkkunapekoni, portobello-sieni, esipaistettu ciabatta
Kalkkunapekonileipä ja hollandaisekastike
Kerrospihvi ja papusalaatti
Karamellisoidut ritarit
Kalkkunapekonileipä
2 palaa esipaistettua ciabattaa
½ pkt kalkkunapekonia
1 salottisipuli renkaina
Ruohosipulisilppua koristeeksi
Aseta leipäviipaleet kuumalle pannulle paahtumaan. Paahda myös pekonia ja sipulia yhdessä kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskeita. Tarjoa hollandaisekastikkeen ja ruohosipulisilpun kera.
Hollandaisekastike
3 keltuaista
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl valkoviiniä
50 g voita sulatettuna
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Vispaa keltuaiset, viinietikka ja valkoviini yhteen. Kuumenna samalla liedellä, hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos sakenee ja ota pois liedeltä. Lisää joukkoon sulanut voi, mausta suolalla ja pippurilla.
Kerrospihvi
Sienipihvi
1 portobello-sieni
30 g voita
3 rkl kiehuvaa vettä
Poista sienen kanta. Lisää kuumalle pannulle voita ja laita sieni mukaan paistumaan. Lisää kiehuvaa vettä ja anna hautua pannulla kannen alla noin 10 minuuttia.
Kalkkunapihvi
400 g kalkkunajauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
2 rkl worcester-kastiketta
2 rkl soijakastiketta
1 tl paprikajauhetta
Muutama ruokalusikallinen sienenpaistorasvaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl sileää dijon-sinappia
Sekoita kaikki ainekset yhteen ja muotoile halutun kokoisiksi pihveiksi. Paista pihvit pannulla molemmin puolin, kunnes kypsiä.
Pensaspapusalaatti
2 dl tuoreita pensaspapuja
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa maun mukaan
2 tl sitruunamehua
Tuoretta lehtipersiljaa ja basilikaa maun mukaan
Keitä papuja vedessä noin 5-7 min., kunnes kypsiä. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää pavut lopuksi mukaan. Silppua päälle tuoreita yrttejä.
Karamellisoidut ritarit
2 pitkää palaa esipaistettua ciabattaa
1 dl sokeria
50 g voita
Ripaus suolaa
Kuumenna pannulla voita ja sokeria, lisää leipäpalat kun seos on sulanut. Ripauta mukaan hieman suolaa. Anna leipien karamellisoitua pannulla.
Karamellisoitu sitruuna
½ sitruuna ohuina viipaleina
50 g voita
1 rkl rypsiöljyä
0,5 dl sokeria
Kuumenna voi-sokeri-öljyseos pannulla ja asettele sitruunat pannulle. Anna sitruunoiden karamellisoitua ja tarjoile köyhien ritareiden kanssa.
Kermavaahto
0,5 dl hapankermaa (creme fraiche)
0,5 dl kermaa
1 rkl tomusokeria
Vispaa käsin löysäksi vaahdoksi ja tarjoile köyhien ritareiden kanssa.