Kokkisodassa valmistetaan juureksia kolmella eri tavalla – näin loihdit herkulliset punajuurisipsit!

Kokkisota nähdään MTV:n syksyssä 2019
Saku Tiainen
Julkaistu 30.01.2020 21:00

MTV VIIHDE

JAKSO 9: Punainen keittiö

Kokki: Serko Rantanen

Vieras: Saara Kotkaniemi

Pikatehtävä: Juures kolmella tapaa

Raaka-aineet: Punajuuri

Punajuuricreme jogurttifloatin kera

Punajuurisipsit

Karamellisoitu punajuuri

Punajuuricreme

1 tuore punajuuri

2 dl kermaa

1 dl kaura fraichea

½ sitruunan mehu

Suolaa maun mukaan

Mustapippuria maun mukaan

Oliiviöljyä

Tuoretta timjamia

Kuori ja kuutioi punajuuri pieniksi. Lisää 1dl kermaa ja hauduta miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes punajuuri on pehmeää. Lisää kaikki ainekset haudutettujen kuutioiden kanssa blenderiin ja aja sileäksi. Tarjoile karamellisoitujen punajuurten ja punajuurisipsien kanssa. Koristele jogurttifloatilla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja tuoreella timjamilla.

Jogurttifloat

1 dl turkkilainen jogurtti

0,5 dl raastettua punajuurta

1 tl sitruunamehua

Sekoita kaikki aineet yhteen.

Punajuurisipsit

1 tuore punajuuri

1 rkl rypsiöljyä

Suolaa maun mukaan

Kuori punajuuri ja leikkaa siitä mandoliinilla ohuita lastuja. Pyörittele öljyssä ja suolassa. Paista 200-asteisessa Airfryerissa kunnes rapeita TAI uppopaista 160 asteisessa rypsiöljyssä ja nosta talouspaperille kuivamaan, mausta suolalla vasta lopuksi.

Karamelisoitu punajuuri

1 tuore punajuuri

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl hunajaa

Tuoretta timjamia maun mukaan

Kuori ja kuutioi punajuuri. Paista kuutioita rypsiöljyssä pannulla. Lisää sitten hunaja ja timjami ja anna karamellisoitua miedolla lämmöllä, kunnes rakenne on pehmennyt ja pinta saanut kauniin värin.

Päätehtävä

Raaka-aineet: Sobanuudelit, mascarpone, wasabijuuri, mustajuuri, sokeroimaton maapähkinävoi ja vihreästä keittiöstä tullut vaihtokauppa eli mereneläväcocktail purkissa

Mascarponella ja wasabilla maustettu mustajuurikeitto

Chiliwokki

Rapukakku

Mascarpone-jogurttimousse

Mustajuurikeitto

2 kpl mustajuuria

50 g voita

½ keltasipuli

1,5 dl kevytmaitoa

1 dl kermaa

Suolaa maun mukaan

Rosmariinia ja tuoretta wasabijuurta

Kuori ja pilko mustajuuret. Hienonna sipuli. Laita mustajuuret hautumaan voin kanssa kuumalle pannulle. Lisää sipuli ja hauduta vielä hetki. Lisää sitten maito ja kerma. Mausta keitto lopuksi suolalla. Aja blenderissä sileäksi. Koristele annos tuoreilla rosmariininlehdillä ja tuoreella wasabiraasteella.

Chiliwokki

Noin 5cm pätkä tuoretta wasabijuurta

2 valkosipulinkynttä

½ sipuli

2 rkl sokeria

½ prk äyriäisiä

Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan

1 rkl sesamöljyä

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

½ pkt sobanuudeleita

1 tl chili flakesejä

Suolaa maun mukaan

Tuoreita yrttejä koristeeksi

Kuori ja raasta tuore wasabi (wasabiraastimella). Kuori ja hienonna sipulit. Karamellisoi sipulit sokerin kanssa kuumalla wokkipannulla. Lisää wasabiraaste, äyriäiset ja lehtipersilja. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita nuudeleihin sesamöljy, etikka ja soijakastike. Lisää nuudelit äyriäisseokseen. Mausta chili flakeseillä ja suolalla. Koristele annos tuoreilla yrteillä.

Rapukakku

½ prk äyriäisiä

1 tl chili flakesejä

Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan

1 kananmuna

2 rkl korppujauhoja

2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Aja äyriäiset blenderillä sileäksi massaksi. Sekoita muut aineet massaan. Muotoile massaa metalliseen leivontamuottiin. Paista kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin. Tarjoa sesamvinaigretten kanssa.

Sesamvinaigrette

1 rkl sesamöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl oliiviöljyä

Suolaa maun mukaan

Mustapippuria maun mukaan

Sekoita vinaigretten ainekset yhteen haarukalla vatkaten.

Mascarpone-jogurttimousse

1 prk mascarponea

2 dl kuohukermaa

4 rkl maapähkinävoita

1 rkl vaahterasiirappia

1 rkl hunajaa

Kanelia maun mukaan

Vatkaa mascarpone ja kerma yhteen, kunnes seos vaahtoutuu. Lisää muut aineet kapustalla sekoittaen. Koristele hunajalla ja raastetulla kanelilla.

JAKSO 9: Vihreä keittiö

Kokki: Tommi Tuominen

Vieras: Anna-Maija Tuokko

Pikatehtävä: Juures kolmella tapaa

Raaka-aineet: Kyssäkaali

Kahden K:n trilogia: Kyssäkaalisalaatti, haudutettu kyssäkaali ja kyssäkaalismoothie

Kyssäkaalisalaatti

1 tuore kyssäkaali

2 rkl rypsiöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

Suolaa maun mukaan

Lehtipersiljaa maun mukaan

Valmista ensin vinaigrette sekoittamalla muut ainekset paitsi kyssäkaalin. Kuori ja suikaloi lopuksi kaali ja sekoita vinaigretteen. Koristele tuoreella lehtipersiljalla.

Haudutettu kyssäkaali

1 tuore kyssäkaali

50 g voita

Suolaa maun mukaan

Valkopippuria maun mukaan

Tuoretta ruohosipulia maun mukaan

Kuori ja raasta kyssäkaali. Sulata voi pannussa ja lisää kyssäkaaliraaste. Sekoittele seosta, kunnes juureksen rakenne pehmenee hieman ja mausta oman maun mukaan. Koristele tuoreella ruohosipulilla.

Kyssäkaalismoothie

1 tuore kyssäkaali

0,5 dl vettä

1 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl vaahterasiirappia

Suolaa maun mukaan

Tuoretta basilikaa maun mukaan

Kuori ja lohko kaali. Aja blenderissä sileäksi massaksi kaalilohkot muiden aineiden kanssa. Koristele tuoreella basilikalla.

Päätehtävä

Raaka-aineet: Mysliä rusinoilla (kilomysli), punainen endiivi, poronkäristyslihaa, sahrami, tuorepastaa, Punaisesta keittiöstä vaihtokaupassa tullut Beyond meat –pihvi (2kpl)

Porovartaat ja paistetut endiivit

Paistettu Beyond ja sahramipasta

Beyond-tartar

Suolakaramellimysli

Porovartaat

2 puista grillivarrastikkua

200 g poronkäristyslihaa

0,5 dl soijakastiketta

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl sokeria

1 rkl sesamöljyä

Pujottele poronkäristyslihat vedessä, vähintään 15 minuutin ajan vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Valmista soijamarinadi sekoittamalla muut aineet yhteen. Marinoi porotikkuja noin 10 minuuttia. Liekitä tikuissa olevan lihan pinta kiinni suoraan kaasuhellan liekillä tai liekittimellä ja aseta tikut takaisin marinadiin liekityksen jälkeen tarjoiluun saakka.

Paistetut endiivit

2 tuoretta endiiviä

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl soijakastiketta

30 g voita

2 rkl sesamöljyä

Tuoreita yrttejä koristeluun

Puolita endiivit ja paista endiivejä rypsiöljyssä, kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Lisää soijakastike, voi ja sesamöljy. Valele endiivejä seoksella pannulla. Koristele tuoreilla yrteillä.

Paistettu Beyond

1 Beyond Meat -pihvi

30 g voita

Ruskista pihvi voissa kuumalla pannulla molemmin puolin.

Sahramipasta

1 pkt tuorepastaa

2 dl kermaa

0,5 rkl sahramia

0,5 dl valkoviiniä

Suolaa maun mukaan

Käytä tuorepastaa minuutin ajan suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Siivilöi vesi pois pastan joukosta. Mittaa muut aineet kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoita pastan joukkoon.

Beyond-tartar

1 Beyond Meat -pihvi

1 rkl soijakastiketta

1 tl cayennepippuria

1 kananmunan keltuainen

½ sipuli

Kuutioi sipuli pieneksi silpuksi. Mausta pihvi soijakastikkeella ja cayennepippurilla. Asettele keltuainen pihvin keskelle ja sipulikuutiot viereen. Tarjoa paahdetun myslin kanssa.

Paahdettu mysli

1 dl sokeria

50 g voita

2 dl mysliä

1 rkl soijakastiketta

1 rkl Worcester-kastiketta (huom. sisältää kalaa)

Paahda sokeria ja voita pannulla. Lisää mysli ja jatka paahtamista. Mausta kastikkeilla.

Suolakaramellimysli

2 dl sokeria

2,5 dl kermaa

Suolaa maun mukaan

mysliä

Paahda sokeri vaaleanruskeaksi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää 2 dl kermaa samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa seosta vielä kerman lisäämisen jälkeen niin että sen koostumus jämäköityy. Anna kinuskin seistä hetken ennen suolalla maustamista. Kaada kinuskia annoskulhon pohjalle, lisää päälle mysliä ja lopuksi kermavaahtofloat.

Tuoreimmat aiheesta

Kokkisota