JAKSO 9: Punainen keittiö
Kokki: Serko Rantanen
Vieras: Saara Kotkaniemi
Pikatehtävä: Juures kolmella tapaa
Raaka-aineet: Punajuuri
Punajuuricreme jogurttifloatin kera
Punajuurisipsit
Karamellisoitu punajuuri
Punajuuricreme
1 tuore punajuuri
2 dl kermaa
1 dl kaura fraichea
½ sitruunan mehu
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Oliiviöljyä
Tuoretta timjamia
Kuori ja kuutioi punajuuri pieniksi. Lisää 1dl kermaa ja hauduta miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes punajuuri on pehmeää. Lisää kaikki ainekset haudutettujen kuutioiden kanssa blenderiin ja aja sileäksi. Tarjoile karamellisoitujen punajuurten ja punajuurisipsien kanssa. Koristele jogurttifloatilla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja tuoreella timjamilla.
Jogurttifloat
1 dl turkkilainen jogurtti
0,5 dl raastettua punajuurta
1 tl sitruunamehua
Sekoita kaikki aineet yhteen.
Punajuurisipsit
1 tuore punajuuri
1 rkl rypsiöljyä
Suolaa maun mukaan
Kuori punajuuri ja leikkaa siitä mandoliinilla ohuita lastuja. Pyörittele öljyssä ja suolassa. Paista 200-asteisessa Airfryerissa kunnes rapeita TAI uppopaista 160 asteisessa rypsiöljyssä ja nosta talouspaperille kuivamaan, mausta suolalla vasta lopuksi.
Karamelisoitu punajuuri
1 tuore punajuuri
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
Tuoretta timjamia maun mukaan
Kuori ja kuutioi punajuuri. Paista kuutioita rypsiöljyssä pannulla. Lisää sitten hunaja ja timjami ja anna karamellisoitua miedolla lämmöllä, kunnes rakenne on pehmennyt ja pinta saanut kauniin värin.
Päätehtävä
Raaka-aineet: Sobanuudelit, mascarpone, wasabijuuri, mustajuuri, sokeroimaton maapähkinävoi ja vihreästä keittiöstä tullut vaihtokauppa eli mereneläväcocktail purkissa
Mascarponella ja wasabilla maustettu mustajuurikeitto
Chiliwokki
Rapukakku
Mascarpone-jogurttimousse
Mustajuurikeitto
2 kpl mustajuuria
50 g voita
½ keltasipuli
1,5 dl kevytmaitoa
1 dl kermaa
Suolaa maun mukaan
Rosmariinia ja tuoretta wasabijuurta
Kuori ja pilko mustajuuret. Hienonna sipuli. Laita mustajuuret hautumaan voin kanssa kuumalle pannulle. Lisää sipuli ja hauduta vielä hetki. Lisää sitten maito ja kerma. Mausta keitto lopuksi suolalla. Aja blenderissä sileäksi. Koristele annos tuoreilla rosmariininlehdillä ja tuoreella wasabiraasteella.
Chiliwokki
Noin 5cm pätkä tuoretta wasabijuurta
2 valkosipulinkynttä
½ sipuli
2 rkl sokeria
½ prk äyriäisiä
Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan
1 rkl sesamöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
½ pkt sobanuudeleita
1 tl chili flakesejä
Suolaa maun mukaan
Tuoreita yrttejä koristeeksi
Kuori ja raasta tuore wasabi (wasabiraastimella). Kuori ja hienonna sipulit. Karamellisoi sipulit sokerin kanssa kuumalla wokkipannulla. Lisää wasabiraaste, äyriäiset ja lehtipersilja. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita nuudeleihin sesamöljy, etikka ja soijakastike. Lisää nuudelit äyriäisseokseen. Mausta chili flakeseillä ja suolalla. Koristele annos tuoreilla yrteillä.
Rapukakku
½ prk äyriäisiä
1 tl chili flakesejä
Tuoretta lehtipersiljaa maun mukaan
1 kananmuna
2 rkl korppujauhoja
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
Aja äyriäiset blenderillä sileäksi massaksi. Sekoita muut aineet massaan. Muotoile massaa metalliseen leivontamuottiin. Paista kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin. Tarjoa sesamvinaigretten kanssa.
Sesamvinaigrette
1 rkl sesamöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan
Sekoita vinaigretten ainekset yhteen haarukalla vatkaten.
Mascarpone-jogurttimousse
1 prk mascarponea
2 dl kuohukermaa
4 rkl maapähkinävoita
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl hunajaa
Kanelia maun mukaan
Vatkaa mascarpone ja kerma yhteen, kunnes seos vaahtoutuu. Lisää muut aineet kapustalla sekoittaen. Koristele hunajalla ja raastetulla kanelilla.
JAKSO 9: Vihreä keittiö
Kokki: Tommi Tuominen
Vieras: Anna-Maija Tuokko
Pikatehtävä: Juures kolmella tapaa
Raaka-aineet: Kyssäkaali
Kahden K:n trilogia: Kyssäkaalisalaatti, haudutettu kyssäkaali ja kyssäkaalismoothie
Kyssäkaalisalaatti
1 tuore kyssäkaali
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
Suolaa maun mukaan
Lehtipersiljaa maun mukaan
Valmista ensin vinaigrette sekoittamalla muut ainekset paitsi kyssäkaalin. Kuori ja suikaloi lopuksi kaali ja sekoita vinaigretteen. Koristele tuoreella lehtipersiljalla.
Haudutettu kyssäkaali
1 tuore kyssäkaali
50 g voita
Suolaa maun mukaan
Valkopippuria maun mukaan
Tuoretta ruohosipulia maun mukaan
Kuori ja raasta kyssäkaali. Sulata voi pannussa ja lisää kyssäkaaliraaste. Sekoittele seosta, kunnes juureksen rakenne pehmenee hieman ja mausta oman maun mukaan. Koristele tuoreella ruohosipulilla.
Kyssäkaalismoothie
1 tuore kyssäkaali
0,5 dl vettä
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl vaahterasiirappia
Suolaa maun mukaan
Tuoretta basilikaa maun mukaan
Kuori ja lohko kaali. Aja blenderissä sileäksi massaksi kaalilohkot muiden aineiden kanssa. Koristele tuoreella basilikalla.
Päätehtävä
Raaka-aineet: Mysliä rusinoilla (kilomysli), punainen endiivi, poronkäristyslihaa, sahrami, tuorepastaa, Punaisesta keittiöstä vaihtokaupassa tullut Beyond meat –pihvi (2kpl)
Porovartaat ja paistetut endiivit
Paistettu Beyond ja sahramipasta
Beyond-tartar
Suolakaramellimysli
Porovartaat
2 puista grillivarrastikkua
200 g poronkäristyslihaa
0,5 dl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl sesamöljyä
Pujottele poronkäristyslihat vedessä, vähintään 15 minuutin ajan vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Valmista soijamarinadi sekoittamalla muut aineet yhteen. Marinoi porotikkuja noin 10 minuuttia. Liekitä tikuissa olevan lihan pinta kiinni suoraan kaasuhellan liekillä tai liekittimellä ja aseta tikut takaisin marinadiin liekityksen jälkeen tarjoiluun saakka.
Paistetut endiivit
2 tuoretta endiiviä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
30 g voita
2 rkl sesamöljyä
Tuoreita yrttejä koristeluun
Puolita endiivit ja paista endiivejä rypsiöljyssä, kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Lisää soijakastike, voi ja sesamöljy. Valele endiivejä seoksella pannulla. Koristele tuoreilla yrteillä.
Paistettu Beyond
1 Beyond Meat -pihvi
30 g voita
Ruskista pihvi voissa kuumalla pannulla molemmin puolin.
Sahramipasta
1 pkt tuorepastaa
2 dl kermaa
0,5 rkl sahramia
0,5 dl valkoviiniä
Suolaa maun mukaan
Käytä tuorepastaa minuutin ajan suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Siivilöi vesi pois pastan joukosta. Mittaa muut aineet kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoita pastan joukkoon.
Beyond-tartar
1 Beyond Meat -pihvi
1 rkl soijakastiketta
1 tl cayennepippuria
1 kananmunan keltuainen
½ sipuli
Kuutioi sipuli pieneksi silpuksi. Mausta pihvi soijakastikkeella ja cayennepippurilla. Asettele keltuainen pihvin keskelle ja sipulikuutiot viereen. Tarjoa paahdetun myslin kanssa.
Paahdettu mysli
1 dl sokeria
50 g voita
2 dl mysliä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl Worcester-kastiketta (huom. sisältää kalaa)
Paahda sokeria ja voita pannulla. Lisää mysli ja jatka paahtamista. Mausta kastikkeilla.
Suolakaramellimysli
2 dl sokeria
2,5 dl kermaa
Suolaa maun mukaan
mysliä
Paahda sokeri vaaleanruskeaksi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää 2 dl kermaa samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa seosta vielä kerman lisäämisen jälkeen niin että sen koostumus jämäköityy. Anna kinuskin seistä hetken ennen suolalla maustamista. Kaada kinuskia annoskulhon pohjalle, lisää päälle mysliä ja lopuksi kermavaahtofloat.