Pysäyttävä käyrä koronakuolemista konkretisoi eron Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden välillä – käänne on kuitenkin näkyvissä länsinaapurissakin

7:23img
THL pitää ruotsalaismatkailijoiden päästämistä Suomeen erityisen riskialttiina – mitä tästä ajatellaan Tukholmassa?
Julkaistu 25.05.2020 18:35
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Ruotsin päivittäiset koronakuolemat ovat yhä omalla tasollaan verrattuna muihin Pohjoismaihin ja Viroon. Muutos on kuitenkin näkyvissä.

THL:n tutkimusprofessori Markku Peltosen päivittäin Twitter-tilillään julkaisemista koronakuolematilastoista näkyy, kuinka Ruotsin koronakuolemien määrä on moninkertainen verrattuna verrokkimaihin. Määrä on onneksi kuitenkin laskussa. 

Tilastossa esimerkiksi Ruotsin luvut päivittyvät kymmenen päivän viiveellä, jotta varmistetaan lukujen todenperäisyys.

Peltonen kerää julkaisemansa tiedot eri maiden julkisesta raportoinnista. Hän ei työssään käsittele koronaan liittyviä kysymyksiä.

Päivätilastojen tuijotus ei viisasta

Ruotsin koronakuolemia koskevat tilastot vaihtelevat jonkin verran lähteestä toiseen, osaltaan juuri viiveellä päivittyvien rekisterien vuoksi.

European Centre for Disease Prevention and Control ECDC:n tilastojen mukaan maassa tapahtui eilen 67 koronakuolemaa ja toissapäivänä 54. Samaan aikaan muissa Pohjoismaissa tapahtui samaisen tilaston mukaan vain muutamia koronakuolemia. 

Johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kehottaa koronatilanteen kehittymistä seuraavia ihmisiä suuntaamaan katseensa isoon kuvaan yksittäisten päivien lukujen sijaan.

– Vierastan päiväkohtaista tuijottelua. On viisaampaa katsoa pidemmällä perspektiivillä, vähintään viikkotasolla, kun halutaan ymmärtää trendejä ja sitä, mihin suuntaan ollaan menossa.

Jonain päivinä ei yhtään koronakuolemaa

Sane vahvistaa, että Pohjoismaissa Ruotsia lukuun ottamatta koronaan liittyvien kuolemien määrä on lähellä nollaa.

– Yleinen trendi on, että niitä on vähän ja joinain päivinä ei ole yhtään, hän toteaa.

Ruotsi on tässä suhteessa vielä poikkeus, mutta sielläkin koronaan liittyvien kuolemien määrä on laskusuuntainen.

– Ruotsissa koronan leviäminen alkoi aikaisemmin ja se näkyi myös kuolemissa. Sielläkin trendi on alaspäin, erityisesti vanhusten hoivakodeissa kuolemat ovat viime tietojen mukaan aika hyvin laskeneet, Sane arvioi.

Kuolemat kertovat tartunnoista ja hoivakodeista

Koronakuolemien yhä pienenevä määrä kertoo osaltaan siitä, että tartuntatautiepidemia on laantunut. Kuolemat seuraavat koronatartuntojen määrää pienellä viiveellä.

– Kuolemat tänään heijastavat tartunatilannetta joitain viikkoja taaksepäin. Se peilaa sitä, että epidemia on laantunut tai laantumassa kaikissa Pohjoismaissa.

Yleisen epidemian hiipumisen lisäksi tilanne voi kertoa siitä, että kaikkein suurimmassa riskissä olevia henkilöitä, käytännössä erityisesti iäkkäitä ihmisiä, on onnistuttu suojaamaa aiempaa paremmin.

Koronassa kuolleisuus on merkittävästi ikäriippuvaista. Nuorissa ja työikäisissä kuolleisuus on varsin matalaa, mutta vanhemmissa ikäryhmissä riski nousee merkittävästi.

Lue myös: 70 prosenttia koronaan kuolleista on yli 80-vuotiaita – näin suhteettomalla voimalla virus tappaa vanhuksia Suomessa

Suomessa noin puolet koronaan liittyvistä kuolemista on tapahtunut hoivakodeissa, ja Sanen käsityksen mukaan tämä on tilanne myös muualla maailmassa.

Sanen mukaan se, että jos koronatartunnat erityisesti hoivakodeissa saadaan erilaisin menetelmin ehkäistyä se vähentää myös kuolemia.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus