Ratkaisu jopa miljoonille sokeille? Tiedemiehet onnistuivat 3D-tulostamaan silmän sarveiskalvon

Tiedemiehet ovat onnistuneet 3D-tulostamaan silmän sarveiskalvon ihmisen soluista. Kyseessä on tähän mennessä kaikista edistynein keinotekoinen sarveiskalvo. Sarveiskalvon printtauksesta uutisoivat The Verge ja Mashable.

Tiesitkö nämä kymmenen faktaa väreistä? Katso yllä oleva video!

Keinotekoinen sarveiskalvo syntyi alginaatista, kollageenista ja ihmisluovuttajan sarveiskalvon soluista Newcastlen yliopistossa.

Newcastlen yliopiston tutkijat tutkivat aluksi silmää luodakseen 3D-mallin sarveiskalvosta. Malli syötettiin 3D-printteriin, joka ruiskutti "biomustetta" tukea antavalle hyytelöpedille. Lopputulos muistuttaa aika paljon tavallista piilolinssiä, tosin sen tarkoitus on aivan eri.

Tiedemiesten mukaan haasteita oli muun muassa siinä, miten uniikki biomuste saatiin tarpeeksi ohueksi menemään 3D-printterin suuttimen läpi. Samalla musteen täytyi olla tarpeeksi paksua pysyäkseen kasassa.

Haasteet kuitenkin voitettiin.

Voisi tuoda näön jopa miljoonille ihmisille

Silmän sarveiskalvo on silmän uloin osa, jonka läpi valo taittuu ensimmäisenä. Siksi sarveiskalvon tulehdukset ja vauriot ovat vakavia näkökyvylle, ja voivat jopa johtaa sokeutumiseen.

Tavallisesti sarveiskalvoja saadaan lääketieteen käyttöön vain kuolleilta luovuttajilta. Keinotekoisten, 3D-printattavien sarveiskalvojen uskotaan kuitenkin olevan ratkaisu näkökyvyn palauttamiseen.

WHO:n mukaan maailmassa on noin viisi miljoonaa ihmistä, jotka ovat sokeutuneet sarveiskalvon vaurioitumisen seurauksena.

Ei vielä lähitulevaisuudessa käyttöön

Tosin luovuttajia tarvitaan vieläkin, sillä ihmisten sarveiskalvon soluja käytetään 3D-tulostettavien sarveiskalvojen massana. Kuitenkin uuden teknologian ansiosta yhtä sarveiskalvoa voidaan hyödyntää kasvattamaan jopa 50 keinotekoista versiota.

Vielä on myös matkaa siihen, että näitä 3D-tulostettuja sarveiskalvoja voitaisiin hyödyntää oikeasti ihmisten auttamiseen.

Tutkijoiden pitää ainakin vielä selvittää sarveiskalvojen turvallisuus ja viimeistellä tulostusprosessi.


Lähteet: The Verge, Mashable

Lue myös:

    Uusimmat