Rautjärvi jalosti desantit matkailutuotteeksi - "Harvoin asiakas tuomitaan kuolemaan"

2:03img
Julkaistu 17.02.2015 18:45
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Rautjärvellä Etelä-Karjalassa matkailijat pääsevät kokeilemaan miltä tuntuu seikkailla neuvostoliittolaisena desanttina suomalaismetsissä. Uudella matkailutuotteella on historialliset juuret kuntaan jatkosodan vuosina 1941-1944.

Sotahistoriaan perustuvat matkailutuotteet tekevät tuloaan myös Suomeen. Tähän saakka on tarjolla ollut esimerkiksi yksittäisiä sotatapahtumiin perustuvia taistelunäytöksiä.

Rautjärvellä on kehitetty desanttitoimintaan pohjatuva draamakierros maastossa. Käsikirjoitettua juonta toteuttaa kymmenkunta näyttelijää yhdessä matkailijoiden kanssa.

Vakoojilla salainen tehtävä

Draamakierrokselle osallistuvien tehtävänä on siepata marsalkka Mannerheimin aikatauluja koskevat tiedot suomalaisjoukkojen leiristä. Sitä varten vakoojan eli desantin roolissa tekeydytään suomalaissotilaiksi. Tehtävä on salainen, paljastua ei saisi, mutta käsikirjoituksen mukaan se on väistämätöntä.

Kunkin matkailijaryhmän toiminnasta maastossa riippuu missä vaiheessa he paljastuvat. Kierros kestää vähintään pari tuntia, mutta se voi pitkittyä ryhmän aktiivisuuden mukaan.

- Me toivotaan, että asiakkaat reagoi niihin tapahtumiin mitä tällä kierroksella on ja ottavat kontaktia meihin. Jos näyttelijät tekevät heille tarinaan kuuluvia asioita, niihin tulisi reagoida, opastaa draamakierroksen suunnittelija, projektipäällikkö Juha-Pekka Natunen Rautjärven kunnasta.

Kysymys on vuorovaikutteisesta matkailuelämyksestä, jota näyttelijät ohjailevat ja samalla haistelevat miten asiakkaat käyttäytyvät eri tilanteissa. Tarkoitus on sulkea nykyaika ulkopuolelle ja eläytyä sotavuosiin.

- Kierroksen aikana ei ole syytä keskustella arkipäivän asioista, vaan keskittyä ryhmänä suorittamaan tehtävä, Natunen neuvoo.

Näyttelijät esittävät suomalaisia sotilaita, sotaoikeuden tuomaria ja desanttijoukkueen johtajia. Kaikki ovat paikallisia. Suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana reservinupseerit ja monet muut paikalliset järjestöt ja yhdistykset.

Pauketta ja karkeaa kieltä

Näyttelijöillä on maastossa kivääreitä ja pistooleja, hieman savu- ja ääniefektejä. Todentuntua haetaan jatkosodan aikaan käsikirjoitetulla kirosanoja vilisevällä puheenparrella. Draamakierrosta markkinoidaan K-18 -maininnalla voimakkaan sisällön takia.

- Asiakkaita opastetaan ennen kierrosta ja kerrotaan, että pientä tönimistä tapahtuu kun tapahtumat sitä vaativat.

Kiinnijäämisen jälkeen desantteja kohdellaankin aika ronskisti. Tosin kiväärinperää annetaan enemmän näyttelijöille kuin maksaville asiakkaille. Mutta komentoja ja uhkauksia tulee solkenaan, osa aseella uhaten.

Desantit joutuvat kierroksella sotaoikeuteen, jossa tuomari julistaa lyhyen kuulustelun jälkeen kuolemantuomion. Sen jälkeen desantit käskytetään traktorin peräkärryyn ja viedään pimeään kellariin odottamaan tuomion täytäntöönpanoa.

Natunen huomauttaa, että ajatuksena on tuottaa oman alueen todelliseen historiaan sitoutunutta kulttuuria. Toteutustavan pitäisi kiinnostaa myös nuorempaa sukupolvea.

- Harvassa matkailutuotteessa me esimerkiinä tuomitaan asiakas kuolemaan sotaoikeudessa, Natunen myöntää.

Rambot pannaan kuriin

Matkailutuotetta on testattu koeyleisöillä ja nyt ensimmäiset maksavat ryhmät ovat päässeet metsään.

- Kyllä pelotti siellä kun juoduttiin maakellariin, siinä alkoi vähän tuntua, tunnustaa kierrokselle osallistunut Timo Tervonen.

Ramboryhmiä Rautjärvelle ei kaivata. Reipas toiminta tuntuu kuitenkin kiinnostavan asiakkaita.

- Vielä voisi todentuntua lisätä määrätyillä tehokeinoilla, Tervonen ehdottaa.

- Eli ammuntaa ja jytkettä?

- Kyllä.

Entäs jos Rautjärvelle porhaltaa tositoimintaa kaipaava polttariporukka, mihin kaikkeen järjestäjät ovat varautuneet?

- Me ei voida hyväksyä jos joku ramboilee yksinään. Tämä on ryhmätuote, jossa tehdään asioita yhdessä sovitusti, Natunen alleviivaa.

Turvasana kaiken varalta

Helena Lensu-Saukkonen yritti löytää desantin roolissa suomalaisleirissä lähetin laukusta tietoja Mannerheimista, mutta paljastui.

- Taisit oikeasti säikähtää tilannetta?

- Aika paljon. Siinä piti miettiä huutako turvasanan, kun ei tiennyt kuuluiko se käsikirjoitukseen vai ei, Lensu-Saukkonen myöntää.

Kierroksella huudetaan yhteisesti sovittu turvasana, jos jotakin yllättävää tapahtuu. Turvasanaa tarvitaan esimerkiksi jos joku kolhii itseään.

Lensu-Saukkonen arvioi, että heidän ryhmänsä toteutti aika kiltisti käsikirjoitusta eikä lähtenyt sooloilemaan.

- Hiljaisia desantteja oltiin. Mutta on se varmaan ollut tosi pelottavaa oikeasti, oli suomalainen tai venäläinen. Kyllä pääsee tunnelmaan.

Asetakki paljasti desantit

Desantti -kierroksesta on tarkoitus tehdä vähitellen alueen matkailun kärkituote. Rautjärven sotamatkailu aikoo ottaa seuraavaksi aiheeksi kaukopartiot, mutta pysyy kuitenkin asiakkaineen Suomen puolella.

Rautjärvi on aiheelle aito ympäristö, koska yhteistä rajaa Venäjän kanssa on kymmeniä kilometrejä. Tapahtumien esikuvana on paikkakunnalla heti jatkosodan alussa tapahtunut neuvostodesanttien paljastuminen.

- Desantit jäivät kiinni, kun yhdellä heistä huomattiin ruokajonossa vanhaa mallia oleva asetakki, Natunen kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa