Rion olympialaiset tulivat ja menivät – monet kisoja rakentaneet asuvat nyt kadulla

GettyImages-481591670
Rio de Janeiron Kristus-patsaan varjossa nukkuu kaduilla tuhansiä kodittomia. 2015 Getty Images
Julkaistu 31.12.2017 07:24
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Rio de Janeiron kesäkisat olivat Brasilian ja maailmankuulun rantakaupungin näyteikkuna maailmalle. Kisat käytiin korruptiovyyhtien ja poliittisen kriisin varjossa. Moni köyhä tuli muualta maasta kaupunkiin rakentamaan kisoja. Kodittomien määrä on vuodessa kolminkertaistunut.

Kodittoman ei kannattanut etsiä yösijaa kadulta Copacabanan hyvämaineisesta kaupunginosasta. Kuuluisaan hiekkarantaan rajoittuvat korttelit eivät siedä asunnottomia majailemassa nurkissa.

Hyvällä onnella kadunkulmassa nukkuva saa niskaansa asukkaiden asettamista sprinklereistä. Huono onni merkitsee kuolemaa. 

Noin kuukausi sitten neljäkymmenvuotias Fernanda Rodrigues  dos Santos ammuttiin kuoliaaksi nukkuessaan. Tappaja jäi kiinni, 24-vuotias lääketieteen opiskelija Rodrigo Gomes Rodrigues, Copacabanan asukas.

Kodittomat elävät jatkuvassa väkivallan pelossa. 

Lasipullolla nukkuvaa kasvoihin

Leandro Mota Generoso kertoo uutiskuvapalvelu APTN:lle jääneensä asunnottomaksi viisi vuotta sitten, kun hänet kasvattanut isoisänsä kuoli. Noin vuosi sitten joku löi häntä rosoisella terävällä esineellä kasvoihin, kun Mota nukkui. Mota arvelee, että kyseessä oli rikkinäinen viinapullo. 

– Pelkään pahoja ihmisiä, joku voi tappaa minut. Ihmiset ovat pahoja, Mota sanoo.

Ennen kesäolympialaisten päättymistä toissa kesänä Rion kaduilla nukkui viitisentuhatta koditonta. Osalle on tarjolla julkinen majapaikka, tosin ne ovat jopa lääväkunnossa, joten ne eivät houkuttele. Niiden rappiotilan myöntää myös Rion kaupunki itse. 

15 000 koditonta kaduilla

– Riossa on noin 15 000 koditonta kaduilla. Kaikki johtuu talouskriisistä, jollaista ei ole nähty maassamme pitkään aikaan, sanoo Pedro Fernandes, joka työskentelee Rion kaupungin sosiaaliavun ja ihmisoikeuksien toimistossa.

Monia on yritetty saamaan palaamaan kotiseuduilleen. Paluu köyhyyteen paikassa, missä on vieläkin vähemmän mahdollisuuksia, ei kuitenkaan houkuttele. 

Brasiliasta puhutaan valtiona, jolla on aina edessä loistava tulevaisuus.

Takana taas loistava tulevaisuus

Vuosituhannen vaihteessa maalla meni taloudellisesti hyvin, köyhyys väheni ja sosiaalibudjetteihin satsattiin. Brasilia pääsi röyhistelemään rintaansa kansainvälisilläkin areenoilla osana niin kutsuttua Brics-ryhmää työväenpuoluetta edustaneen Luiz Inácio "Lula" da Silvan johdolla. 

Nyt tilanne ei voisi olla huonommin – pois lukien maata aiemmin tukahduttaneesta sotilashallinnosta. 

Vuonna 2016, pian olympialaisten päättymisen jälkeen, parlamentin senaatti äänesti Lulan seuraajan Dilma Rousseffin pois virastaan. Häntä syytettiin budjettilakien rikkomisesta.

Rousseffia nousi paikkaamaan varapresidentti Michael Temer.

Rousseffin erhe ei ollut suuri Brasilian mittakaavassa. Ja Temer, jonka kansansuosio on lähes maan pinnassa, odottaa itse, asetetaanko hänet virkasyytteeseen. 

Korruptiovyyhdin keskiössä öljyjätti

Brasilian talous- ja poliittinen eliitti on keskellä useita korruptioepäilyjä ja -syytteitä. Merkittävin niistä on niin kutsuttu autopesula-skandaali. Siihen sisältyy valtio-omisteinen öljyjätti Petrobras  – niin rahanpesua kuin puolueille annettua voitelurahaa rakennusyhtiöille edullisia sopimuksia vastaan. 

Hyvin monen Latinalaisen Amerikan maan tapaan Brasiliaa vaivaa myös syvä sosiaalinen ja etninen eriarvoisuus.

Kahdet suuret urheilukisat – jalkapallon MM-kisat 2014 ja kesäolympialaiset 2016 – eivät pelastaneet Brasiliaa ja Rio de Janeiroa, eivätkä kodittomia. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat