Anna-Maja Henriksson Ylellä: Pietarsaarelaisyritystä ei suosittu nikotiinipussien sallituista mauista päätettäessä

Anna-Maja Henriksson sanoo Ylellä, ettei pietarsaarelaisyritystä suosittu nikotiinipusseja koskevassa laissa. Anders Adlercreutz kertoo MTV Uutisille, ettei ollut mukana nikotiinipussien sallittuja makuja koskevassa päätöksenteossa.

Opetusministeri ja RKP:n nykyinen puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi nikotiinipussien ympärillä pyörivää pienoiskohua MTV Uutisille lyhyesti eduskunnassa.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että pietarsaarelaisen Strengbergs Habit Factoryn valmistamia nikotiinipussimakuja lisättiin sallittujen makujen listalle lakiesitykseen nimenomaan RKP:n aloitteesta. Tuolloin, keväällä 2024, puoluetta johti pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson.

– En ole ollut missään neuvotteluissa mukana, nykyinen puheenjohtaja Adlercreutz sanoo.

– Jos haluaa laillistaa jonkin tuotteen myynnin, on järkevää, että spektri makujen suhteen on laaja, jottei syntyisi harmaita markkinoita, Adlercreutz toteaa.

Tällä kertaa sallittiin nimenomaan tietyn pietarsaarelaisen yrityksen valmistamat maut? 

– En tiedä siitä, Adlercreutz sanoo.

Puoluejohtajat eivät halua kommentoida

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ja varapuheenjohtaja Henrik Wickström kieltäytyivät kommentoimasta asiaa MTV Uutisille.

Viime kevään kevysriihessä RKP halusi avata aiemmin päätetyn sopuratkaisun.

Nikotiinipusseja koskevassa lakiesityksessä oli päätetty sallia vain mintun ja mentolin maut, mutta RKP toimitti neuvotteluihin listan, jossa sallittiin myös puun, teen, inkiväärin ja rosmariinin maut.

Strengbergs Habit Factory valmistaa juuri näitä makuja. Muut hallituspuolueet hyväksyivät lisäykset.

Yksittäiset oppositiokansanedustajat ovat tänään vaatineet, ettei presidentin pitäisi vahvistaa eduskunnan jo käsittelemää lakiuudistusta.

Henriksson Ylellä: Pietarsaarelaisyritystä ei suosittu

Nykyinen europarlamentaarikko Anna-Maja Henriksson sanoo Ylellä, ettei pietarsaarelaisyritystä suosittu nikotiinipusseja koskevassa laissa.

Hän huomauttaa, että yritys olisi voinut olla mistä tahansa.

– Se olisi yhtä hyvin voinut sijaita Helsingissä, Kuopiossa tai Rovaniemellä, ja RKP:n näkemys asiaan olisi ollut samanlainen, Henriksson puolustautuu.

Hän kuitenkin kertoo tuntevansa yrityksen ja olleensa aiemmin yhteydessä siihen lakiesitykseen liittyen.

– Olemme olleet tietoisia näiden makujen esiintymisestä tuotannossa ja olemme ilmoittaneet siitä myös muille, Henriksson sanoo.

Juttua muokattu kello 15.50. Otsikko vaihdettu ja Henrikssonin osuutta nostettu myös ingressiin. Kello 16.41 korjattu otsikosta sana "nuuskapussien" muotoon "nikotiinipussien".

Lue myös:

    Uusimmat