Nikotiinipussit: Pöllöraati räätälöi RKP:lle listan unohtuneita makuja

Nikotiinipussikohu oli politiikan toimittajien Pöllöraadin pääpuheenaihe. 

– Voisitteko kuvitella, että aikuiset ihmiset riitelisivät ihan tosissaan kehysriihessä siitä, voiko lonkero maistua ananakselta. Sehän on ihan sama asia. Vastaavan tasoista kinastelua, politiikan toimittaja Jari Korkki ihmettelee viikolla vellonutta nikotiinipussikeskustelua. 

Keskustelu alkoi, kun Helsingin Sanomien tietojen mukaan nikotiinipusseja koskevaan lakiin lisättiin sallittujen makujen listalle RKP:n aloitteesta pietarsaarelaisen Strengbergs Habit Factoryn makuja. Tuolloin hallituksessa oli pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson (rkp.) Hän ei HS:n mukaan tiennyt, että  Suomessa on toinenkin nikotiinipusseja valmistava yritys.

Korkki ei kutsuisi tapausta korruptioksi, mutta siltarumpupolitiikaksi kyllä. 

– Näköjään siltarummun voi pystyttää ikeniinkin, Korkki tuumaa.  

Yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki nostaa esiin nikotiinipussipuljauksen ajoituksen. Esitys tuotiin pöytään kehysriihessä. 

– Kolmen miljardin leikkaukset, veronkorotukset ja sopeutustoimet. Sitten kehdataan näpertää nikotiinipussien kanssa, Lehtimäki sanoo. 

Kokouksessa oli pohdittu eri makuja, joita hyväksyttäisiin. Tuolloin sallituiksi mauiksi päätyivät mintun ja mentolin lisäksi rosmariini, inkivääri, puu ja tee. 

– Ja sitten jopa mietittiin sitä, mitä se puu voisi olla. Neuvotteluissa, joissa julkinen talous on päin seiniä, haloo, huomauttaa Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.

Lehtimäen mielestä koko esitystä voi katsoa vaillinaiseksi: RKP:n esittämien nikotiinipussien makukavalkadi olisi voinut olla laajempikin.

– Voisi olla ravunmakuinen tillillä maustettu nikotiinipussi, premium-maku akvaviitti olisi toinen, ja kolmantena tietysti vanha raha. Köyhille se puunmakuinen, rikkaille se vanhan rahan makuinen, Lehtimäki visioi. 

– Mutta jos mennään back to basics -linjalle niin missä on nikotiinin makuinen nikotiinipussi? Korkki ihmettelee. 

– Unohdin, tietysti myös ahvenanmaalainen sipsimaku pitää myös olla, se on RKP:n sydäntä lähellä, Lehtimäki lisää. 

Hallitus tulee tuomaan uuden korjatun esityksen nikotiinipusseja koskevasta lainsäädännöstä. Torstaina sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti, että eduskunnan hyväksymä nikotiinipusseja koskeva laki jätetään vahvistamatta. Grahn-Laasosen mukaan korjattu esitys vastaa alkuperäistä, jossa nikotiinipussien sallittuja makuja olisivat ainoastaan minttu ja mentoli.

Lue myös:

    Uusimmat