Näyttääkö korruptiolta, Anders Adlercreutz? RKP:n puheenjohtaja haluaa lisäselvitystä nikotiinipussipäätöksistä

Nikotiinipusseja ympäröivä keskustelu näyttää RKP:n kannalta pahalta, myöntää Anders Adlercreutz. Hän haluaa tapauksesta vielä lisätietoja.

Nikotiinipussien sallittuja makuja koskeneesta päätöksenteosta tarvitaan lisätietoja, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz MTV Uutisille.

– Tässä on varmaan joitain kysymyksiä, mihin pitää saada vastaus, Adlercreutz toteaa.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että pietarsaarelaisen Strengbergs Habit Factoryn valmistamia nikotiinipussimakuja lisättiin sallittujen makujen listalle lakiesitykseen nimenomaan RKP:n aloitteesta.

Tuolloin, keväällä 2024, puoluetta johti pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson. Vaatimukset toi neuvotteluihin hänen erityisavustajansa, joka ei HS:n mukaan ilmeisesti muista, mistä sai idean lisättävistä mauista.

Anders Adlercreutz, yksi yritys on saanut näin voimakkaan vallan ja vielä silloisen RKP:n puheenjohtajan kotipaikkakunnalta. Eikö tämä näytä ihan korruptiolta?

– Jos syntyy vaikutelma siitä, että yksi yritys on pystynyt vaikuttamaan lainsäädäntöön, se ei tietenkään ole hyvä asia. Nyt en itse ollut näissä neuvotteluissa mukana. Anna-Maja Henriksson on sanonut, että näin ei ole. Vaikutelma itsessään on jo tietenkin huono asia.

Onko sinulla sellainen vaikutelma, että tässä on ollut korruptiota?

– En käyttäisi tässä sanaa 'korruptiota', kun tehdään lainsäädäntöä ja varsinkin kun on uusi tuote kyseessä, voi olla ehkä vaikea haarukoida, mitä makuja käytetään. On tietenkin oleellista, että kaikille syntyy käsitys ja kuva siitä, että lainsäädäntö on läpinäkyvää ja kaikin puolin neutraalia.

"Tämä näyttää mielestäni huonolta"

Viime kevään kevysriihessä RKP halusi avata aiemmin päätetyn sopuratkaisun sallittavista nikotiinipussien mauista.

Lakiesityksessä oli jo päätetty sallia vain mintun ja mentolin maut, mutta RKP toimitti neuvotteluihin listan, jossa sallittiin myös puun, teen, inkiväärin ja rosmariinin maut.

Strengbergs Habit Factory valmistaa juuri näitä makuja. Muut hallituspuolueet hyväksyivät lisäykset.

Useat keskustan kansanedustajat vaativat tänään, että eduskunnassa jo käsiteltyä lakia ei annettaisi presidentille vahvistettavaksi.

Päätös on Adlercreutzin mukaan etupäässä vastuuministeri Sanni Grahn-Laasosen käsissä. RKP:lle ei ole asiaan sinänsä kantaa.

RKP:ssä on ollut toivetta kiillottaa julkikuvaan sitä, ettei puolue puuhastele vain aluepoliittisten, merkitykseltään rajallisten kysymysten parissa. 

– Tämä näyttää minun mielestäni huonolta, se on ihan selvä asia. RKP on puolue, jonka tulee keskustella isoista kysymyksistä. Siinä mielessä tämä antaa väärän kuvan, Adlercreutz myöntää.

Lue myös:

    Uusimmat