Nikotiinipussilakia korjataan – hyväksyttyjä makuja olisi ainoastaan kaksi

Hallitus tulee tuomaan uuden korjatun esityksen nikotiinipusseja koskevasta lainsäädännöstä.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää, että eduskunnan hyväksymä nikotiinipusseja koskeva laki jätetään vahvistamatta.

 RKP:n entisen puheenjohtajan ja ministerin Anna-Maja Henrikssonin toiminta asiassa ei ole hänen mielestään ollut asiallista.

– Hallitus tuo eduskuntaan uuden, korjatun esityksen. Korjattu esitys vastaa alkuperäistä, jossa nikotiinipussien hyväksyttyjä makuja olisivat ainoastaan minttu ja mentoli, Grahn-Laasonen sanoo STT:lle.

Grahn-Laasosen kommentti asiasta välitettiin hänen esikunnastaan STT:lle tekstiviestillä.

Ilta-Sanomien mukaan RKP on pyytänyt hallitukselta anteeksi.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mielestä lain korjaaminen on "ainoa oikea tapa edetä".

– Tämä on ainoa oikea tapa edetä ja korjata tilanne. Todella nolo juttu alun perin, Purra kirjoittaa X:ssä.

Tästä on kyse

Helsingin Sanomien tietojen mukaan nikotiinipusseja koskevaan lakiin lisättiin sallittujen makujen listalle RKP:n aloitteesta pietarsaarelaisen Strengbergs Habit Factoryn makuja. Tuolloin hallituksessa oli pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson (rkp.)

Hän myöhemmin myönsi, että ajoi lakiin "aikuisten makuja", jotta lailla torjuttaisiin harmaata taloutta. Hän ei HS:n mukaan tiennyt, että  Suomessa on toinenkin nikotiinipusseja valmistava yritys.

– Nyt kun on tullut esiin, että on toinenkin, minuakin ihmetyttää, että ei ministeriön puolesta ole nostettu muita esimerkkejä pöydälle. Olen ollut hyvässä uskossa, Henriksson sanoi keskiviikkona HS:lle.

Nykyinen RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoi MTV Uutisille aiemmin, että lakivalmisteluun tulee saada vastauksia. 

– Jos syntyy vaikutelma siitä, että yksi yritys on pystynyt vaikuttamaan lainsäädäntöön, se ei tietenkään ole hyvä asia. Nyt en itse ollut näissä neuvotteluissa mukana. Anna-Maja Henriksson on sanonut, että näin ei ole. Vaikutelma itsessään on jo tietenkin huono asia.

Yksityishenkilö on kannellut oikeuskanslerille Henrikssonin toiminnasta lakiuudistukseen liittyen. 

Lue myös:

    Uusimmat