Rokotuksia voidaan nyt kohdentaa alueellisesti, mutta yksikään sairaanhoitopiiri ei täytä kriteerejä – miksi päätös tehtiin vasta nyt?

1:45img
Katso video: Huhtikuun lopulla kerrottiin, että Suomessa uhkaa jäädä päivittäin koronarokotteita käyttämättä. THL:n asiantuntijan mukaan rokotehävikkiä on vältettävä kaikin keinoin.
Julkaistu 05.05.2021 13:41

Salla Laurila

Päätöstä koronarokotusten alueellisesta rokottamisesta tehdään nyt, mutta näyttää siltä, että rokotteita jaetaan samaan tapaan ympäri Suomen kuin ennenkin.

THL:n johtava asiantuntija, Suomen rokotelogistiikasta vastaava Mia Kontio sanoo, että tällä hetkellä yksikään sairaanhoitopiiri ei täytä asetettuja vaatimuksia rokotusten kohdentamiseksi. Miksi päätös tehtiin vasta nyt?

– Koska asetuksessa sanottiin, että ikääntyneet ja riskiryhmäläiset tulee olla valtaosin rokotettuina ja meidän kyselyiden mukaan valtaosassa sairaanhoitopiirejä ollaan vasta ensi viikolla siinä vaiheessa, että näin olisi, joten emme ole voineet tätä aiemmin tehdä, Kontio vastaa.

Lue myös: Lasten koronarokottaminen voitaisiin aloittaa ehkä jo kesällä, arvelee THL – tässä 12 kysymystä ja vastausta rokottamiseen liittyen

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan rokotteita voitaisiin jakaa kohdennetusti niille alueille, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on yli 100 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Tällä hetkellä Suomessa yksikään sairaanhoitopiiri ei täytä näitä kriteerejä.

– Tätä tarkastelua tehdään kerran viikossa keskiviikkoisin toukokuun loppuun asti.

Alueellisia eroja

Yleisesti ottaen rokotukset etenevät tällä hetkellä hyvin, Kontio muistuttaa. Eri alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja, esimerkiksi Pohjois-Karjalassa rokotusvuorossa ovat 65-vuotiaat, kun taas Vantaalla rokotetaan jopa 40-vuotiaita.

– Tämä johtuu siitä, että missään vaiheessa rokotteita ei ole jaettu ihan tasaisesti, vaan ikääntyneiden määrän mukaan. Kunnissa, joissa ikääntyneitä on enemmän, toinen annos alkaa olla ajankohtainen. Siksi joissain kunnissa suuri osa rokotteista menee kakkosannoksiin, eli ei voida edetä yhtä hyvin tai nopeasti nuorempiin ikäryhmiin. Tilanne tasaantuu jossain vaiheessa. 

Tällä hetkellä rokotusarvio on ennallaan: heinäkuun loppuun mennessä kaikkien rokotusikäisten halukkaiden olisi mahdollista saada koronavirusrokotteen ensimmäinen annos. 

Lue myös: "Anna h**ra se aika nyt heti!": Koronarokotuksen odottaminen kuumentaa tunteita – näin järkyttävää palautetta hoitajat joutuvat kuuntelemaan

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus