Viivytteletkö nukkumaanmenoa, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Haitallisella ilmiöllä on nimikin

6:23img
Älä viivyttele! Huono nukkuminen lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta voi kasvattaa myös muistisairauksien todennäköisyyttä.
Julkaistu 06.01.2022 19:50

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Jumitutko illalla tuijottamaan sarjaa, vaikka oikeasti pitäisi jo mennä nukkumaan? Unesta nipistäminen on tapa "kostaa" tiukalle työtahdille, mutta oikeasti ihminen kuitenkin päätyy kostamaan lähinnä itselleen.

Päivä on ollut pitkä. Kun kello lyö kymmenen, pitäisi jo mennä nukkumaan – mutta silti moni jää pakkomielteisesti selaamaan somea tai katsomaan vielä yhden jakson lempisarjaansa. 

Selitys nukkumaanmenon viivyttelylle on yleensä yksinkertainen: hektisessä arjessa vain illat ovat kiireisen puurtajan "omaa aikaa". Toiminnasta käytetään englanniksi nimeä revenge bedtime procrastination – suomeksi siis jotakuinkin kostovalvominen.

Nukkumisen viivyttäminen oman ajan, tai edes rentoutumisen nimissä ei tee kuitenkaan hyvää. 

Lue myös: Mitä työtä sitten teetkään, se on luultavasti rasite aivoillesi – tämä tärkeä rutiini unohtuu monilta: "Itse pitäisi huomata, että hetkinen..."

Mitä on revenge bedtime procrastination?

Nukkumaanmenoaikana tapahtuva, kostonomainen viivyttely on tapa "kostaa" tiukalle työtahdille, joka yrittää viedä kaiken vapaa-ajan. Oikeasti ihminen kuitenkin päätyy kostamaan lähinnä itselleen, sillä univaje vaikuttaa häneen itseensä negatiivisesti.

Kostovalvomisen termi on ollut olemassa jo vuosia, mutta se keräsi satojen tuhansien somettajien huomion vuonna 2020, kun journalisti Daphne K. Lee kertoi oppineensa sen kiinan kielestä, kertoo BBC. Kiinassa on tavallista tehdä hyvin pitkiä työpäiviä, jolloin omaa aikaa ei juurikaan jää. Moni ratkaisee ongelman nurinkurisesti valvomalla tahallaan pitkään.

– Ilmiössä ihmiset, joilla ei ole paljoakaan kontrollia päiviinsä, kieltäytyvät menemästä ajoissa nukkumaan, jotta saisivat yömyöhällä kokea jonkinlaista vapautta, Lee kuvaili Twitterissä.

Ilmiöstä keskusteltiin somessa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Moni tunnisti ilmiön: ympäripyöreää päivää painavat työntekijät tunnustivat huonot tapansa Twitter-keskustelussa. Unesta nipistäminen vapaa-ajan takaamiseksi on kuitenkin hyvin huono ajatus.

Vähäisen unen haitat ovat tiedossa – silti moni ei suostu muuttamaan tapojaan

Vähäisen unen haitat on tiedetty jo pitkään. Liian vähän nukkuvien tiedetään olevan muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin; univaje voi johtaa verenpaineen kohoamiseen ja verisuonten toiminnan heikentymiseen jo viikossa.

Lue myös: Päivisin väsyttää, mutta iltaisin ei nukuta? Lääkäri kertoo korjaussetin piinaavaan ongelmaan

Ongelma ei koske pelkkiä aikuisia: jo vuonna 2009 uutisoitiin, että myös lasten yöunet ovat vähentyneet monissa maissa, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa joka kolmas lapsi nukkui jo tuolloin liian vähän. Lisäksi älypuhelinten näprääminen ennen nukkumaanmenoa heikentää merkittävästi lasten unenlaatua.

Toisaalta myös riittävän unen edut ovat hyvin tiedossa. BBC:n haastattelemista henkilöistä jokainen koki unitapansa epäterveiksi, mutta tieto ei saanut heitä korjaamaan tilannetta tai menemään nukkumaan aikaisemmin. 

Ihmiset ovat jumissa nukkumaanmenoajan kehäpäätelmässä

Kostovalvojat ovatkin jumissa eräänlaisessa kehäpäätelmässä: ihmisen täytyisi päästä irti työstä voidakseen rentoutua ja palautua. Uni on palautumiselle tärkeää, ja jos työstressistä ei pääse eroon, uni kärsii. Koska ylimääräistä omaa aikaa ei iltaisin ole, ihminen nipistää unesta voidakseen päästä eroon työasioista – ja samalla hän lisää nukkumattomuuden aiheuttamia ongelmia.

Lue myös: Miksi heräät juuri ennen herätyskellon soittoa? Tämä on selitys ilmiön taustalla

Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyneet

On mahdollista, että koronapandemian myötä lisääntynyt etätyö voisi auttaa ratkaisemaan vapaa-ajan ongelmia; toisaalta BBC:n mukaan ainakin kiinalaisyritykset ovat raporttien mukaan vain kiristäneet tahtia korjatakseen pandemian aiheuttamat tulonmenetykset. Myös työn ja vapaa-ajan rajat ovat nykymaailmassa hämärtyneet, kun sähköposti tavoittaa työntekijän vapaallakin.

Katso myös: Jatkuva kiire ei ole "vain tunne" – se näkyy aivoissasi. Juttu jatkuu videon alla.

2:10img

Kiire ole vain "mielen tunne"; lisäksi se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

Mistä ratkaisu kostovalvomiskierteeseen? 

Kostovalvomisen sijaan kannattaisikin suosia hyviä nukkumistapoja. Nukkumaan tulisi mennä aina samaan aikaan, eikä iltapäivällä tai illalla kannata juoda kofeiinia. Myös puhelin pitäisi panna pois hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Näiden ohjeiden toistaminen on kuitenkin melko turhaa – moni tuntee ne jo entuudestaan, mutta unitavat ovat silti retuperällä. Sleep Foundationin mukaan osa asiantuntijoista uskookin, että kostovalvomisen syyt ja korjaaminen pannaan liiaksi yksilön vastuulle.

Osa ihmisistä on luonnostaan iltavirkkuja, minkä lisäksi kostovalvominen voi olla reaktio stressaavaan työelämään.  Kenties parempi ratkaisu uniongelmiin olisikin aina vain kiristyvän työelämän muuttaminen.

Artikkeli on uusinta syyskuulta 2021.

Lue myös: Menetkö myöhään nukkumaan? Tutkimus: Kolme asiaa unessa vaikuttavat diabetesriskiin

Lue myös: Uniapnea oireilee naisilla aivan eri tavalla kuin miehillä: "Välttämättä kuorsausta ei ole ollenkaan"

Katso myös: Miten monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää? Katso asiantuntijan vastaus:

3:57img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Bbc.com, Sleepfoundation.org,  Twitter.com/daphnekyle

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen